Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Σκεφτείτε να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα

Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Σκεφτείτε να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα

Συνέντευξη στο BBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μίλησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC. 

«Νομίζω ότι [τα Γλυπτά του Παρθενώνα] δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση» με σκοπό «να επιτευχθεί μια συμφωνία που ουσιαστικά θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν πιστεύει πως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε: «Το ελπίζω. Μόλις επανεξελέγην, έχω ολόκληρη τη θητεία μπροστά μου». 

Η απάντηση για το ναυάγιο της Πύλου

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε, πριν από μερικούς μήνες, το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, αλλά και για το αν η ελληνική ακτοφυλακή έκανε κάποια πράγματα λάθος. 

«Διερευνούμε το περιστατικό. Η ακτοφυλακή έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωών. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που προσφέρει. Παράλληλα, έχουμε το δικαίωμα να σταματάμε πλοιάρια στη θάλασσα και να τα ενθαρρύνουμε να επιστρέψουν στην ακτή από την οποία ξεκίνησαν», απάντησε αρχικώς ο πρωθυπουργός. 

«Είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι για ένα τόσο γεμάτο πλοίο. Προσφέραμε βοήθεια, την αρνήθηκαν, ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Εν τέλει, αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν είναι οι διακινητές και όχι η ακτοφυλακή», πρόσθεσε σε άλλο σημείο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT