Σε μία ακόμη πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς άλλαξε το πρωτόκολλο ασφαλείας, ακυρώνοντας την ασφάλεια που θα διέθετε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά είχε διαθέσει ασφάλεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για χθες Τρίτη, που αναμενόταν η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.
Μετά την ακύρωση της συνάντησης το βράδυ της Δευτέρας, ακυρώθηκε και η ασφάλεια που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, σε μια κίνηση που δείχνει μεγάλη αγένεια απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η λέξη «απρέπεια» που χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά αναφερόταν ακριβώς σε αυτή την κίνηση, που άφησε άφωνη την ελληνική αποστολή.
Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα αίτια της ακύρωσης του ραντεβού είναι βαθύτερα. Στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν το επιχείρημα πως ο Βρετανός πρωθυπουργός… ενοχλήθηκε από τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, καθώς, όπως είπε και δημοσίως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και εις γνώσιν του κ. Σούνακ.
Στην κυβέρνηση βλέπουν πίσω από την «απρεπή» συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού πολιτικά κίνητρα και εκλογικούς σχεδιασμούς, καθώς θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «ανακατέψει την τράπουλα», αφού βρίσκεται σχεδόν 20 μονάδες πίσω από τον βασικό του αντίπαλο κ. Στάρμερ, ο οποίος έχει μια πιο διαλλακτική θέση για το θέμα.
Προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, πιεζόμενος πολιτικά, επέλεξε να κάνει κάτι που θα ανέβαζε τη δημοφιλία του στο περίπου 40% των Βρετανών που είναι κατά της επιστροφής των Γλυπτών. Πηγές άλλωστε των Συντηρητικών έλεγαν πως η επιστροφή είναι λανθασμένη, εκφράζοντας τον φόβο πως «τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν ποτέ».
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ακόμη την έντονη φιλοτουρκική στροφή που έκανε η Βρετανία επί των ημερών του κ. Σούνακ, κάτι «που δεν μπορεί να περάσει αδιάφορα». Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία μαζί με την Ισπανία πιέζουν ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία –στην οποία συμμετέχει και το Βερολίνο– για την προμήθεια των Eurofighter, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα F-16.
Για αυτόν τον σκοπό την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς επισκέφθηκε την Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ. «Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία κινούνται μαζί σε πολλά. Οι Βρετανοί σε πολλά ζητήματα στηρίζουν την Τουρκία, έτσι κάνουν και με τα Eurofighter», σημείωναν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μία ημέρα αφού ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ.
Εκνευρισμός και για την επιλογή του Λονδίνου να ακυρώσει την ασφάλεια του πρωθυπουργού επειδή δεν θα μετέβαινε στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η ενόχληση που εξέφρασε χθες δημοσίως ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά τη διαρροή της βρετανικής πλευράς πως υπήρχε «συμφωνία» των δύο πλευρών να μη γίνει συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη – Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε να ισχύει», διαμηνύουν πηγές στην «Κ», προσθέτοντας πως είναι αυτονόητο ότι όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη Βρετανία θα θέσει το θέμα αυτό δημοσίως. Παράλληλα διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά «δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τα επιχειρήματά της».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η άρνηση του κ. Σούνακ να γίνει η συνάντηση αποκαλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων του απέναντι στα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Ο κ. Τσιόδρας μάλιστα χθες θύμισε πως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι διαχρονικές και το ίδιο θέμα είχε τεθεί και κατά τη συνάντηση που είχε γίνει το 2021 μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπόρις Τζόνσον.
Αυτό πάντως που εκπέμπουν από την ελληνική πλευρά, και το είπε χθες δημοσίως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είναι πως η Αθήνα δεν επιθυμεί η απρεπής στάση του Βρετανού πρωθυπουργού να λάβει τη μορφή μιας γενικευμένης κρίσης στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια και από πλευράς Λονδίνου να πέσουν οι τόνοι, ο υπουργός Εξωτερικών Ντ. Κάμερον ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ
Θέση για το θέμα πήραν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» χαρακτηρίζοντας τη μάχη για τα Γλυπτά «εθνική υπόθεση που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις». Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε «για απρεπή στάση» απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, θυμίζοντας την προσπάθεια της Μελίνας Μερκούρη για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.