Ο Ελληνας πρωθυπουργός «πλήρωσε» την κατάρρευση των Τόρις στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ο Βρετανός αναλυτής Σάιμον Νίξον. Σε συνομιλία με την «Κ», εξηγεί γιατί δεν βγάζει νόημα η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια ενέργεια η οποία εγείρει ζήτημα και για το ντεμπούτο του Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του ΥΠΕΞ. Αρθρογράφος επί μακρόν στους Times και στη Wall Street Journal, ο Νίξον θεωρεί ότι οι Εργατικοί θα συναινούσαν στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αρκεί η συμφωνία να μη δίνει τη νόμιμη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.
– Πώς αξιολογείτε την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δικαιολογούσαν οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού τέτοια αντίδραση;
– Επικρατεί και στη Βρετανία ευρεία δυσπιστία με αυτήν την απόφαση. Καμία από τις εξηγήσεις που δόθηκαν δεν βγάζει νόημα. Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός παραβίασε κάποια δέσμευση να μη μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο θα βρισκόταν στη Βρετανία. Ακόμη και αν ίσχυε –οι Ελληνες αξιωματούχοι το διαψεύδουν– η απόφαση ελήφθη σχεδόν 36 ώρες αφότου ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη βρετανική τηλεόραση, όπου ρωτήθηκε για το θέμα και επανέλαβε τη θέση κάθε ελληνικής κυβέρνησης εδώ και 40 χρόνια. Ούτε βγάζει νόημα ότι ο Σούνακ εξοργίστηκε από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον αρχηγό των Εργατικών. Η Ντάουνινγκ Στριτ θα γνώριζε καλά το πρόγραμμα και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσε να εκπλαγεί από το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να συναντήσει τον άνθρωπο που προηγείται 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την απόφαση του Σούνακ είναι ότι έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ντέιβιντ Κάμερον, ως νέος ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ήθελε να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε.
– Ποιοι είναι πιθανώς οι εσωτερικοί πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν τον Σούνακ σε αυτήν την κίνηση;
– Ενδεχομένως, παρακινήθηκε απλώς από προσωπικό θυμό. Εχει τη φήμη ότι είναι οξύθυμος. Αλλά μάλλον πρόκειται για ένα σκόπιμο τέχνασμα, ώστε να αποσπάσει την προσοχή από τη δεινή πολιτική του κατάσταση. Δέχεται ακραίες πιέσεις στον χώρο του, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την εμβληματική μεταναστευτική πολιτική του για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Επίσης, δεν ωφελήθηκε στις δημοσκοπήσεις ούτε με τον πρόσφατο προϋπολογισμό για τη μείωση των φόρων. Μοιάζει με μία ακόμη προσπάθεια των Συντηρητικών να αναζωπυρώσουν έναν πολιτισμικό πόλεμο, στον οποίο ο Σούνακ μπορεί να παρουσιαστεί ως πατριωτικός υπερασπιστής των καλλιτεχνικών θησαυρών της Βρετανίας. Το αν είναι μια σοφή επιλογή είναι ερώτημα. Στις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα ως αναπόσπαστου μέρους του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου στον κόσμο. Ο Σούνακ μπορεί επίσης να υποτίμησε την ιστορική δύναμη του βρετανικού ελληνισμού.
– Μια κυβέρνηση των Εργατικών θα τηρούσε διαφορετική στάση στο θέμα των Γλυπτών;
– Οι Εργατικοί είπαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο σε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας. Από τη στιγμή που μια συμφωνία φημολογείται ότι πλησιάζει, αυτό σημαίνει ότι τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα νωρίτερα παρά αργότερα. Λιγότερο πιθανό είναι ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα συμφωνούσε με μια πράξη του κοινοβουλίου για την παροχή επίσημης νόμιμης ιδιοκτησίας των Γλυπτών στην Ελλάδα.