Οι ελληνικοί όροι στην υπόθεση του Μπελέρη

Οι ελληνικοί όροι στην υπόθεση του Μπελέρη

Η εκπλήρωση τριών προϋποθέσεων στην υπόθεση Μπελέρη, προκειμένου η Ελλάδα να συναινέσει στα επόμενα ενταξιακά βήματα της Αλβανίας, τέθηκε ως όρος χθες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τρία άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα Τίρανα προκειμένου η Ελλάδα να συναινέσει στα επόμενα βήματα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη περιλαμβάνονται σε γραπτή δήλωση που κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά ζητεί να αναλάβει άμεσα καθήκοντα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και στο τεκμήριο αθωότητας.

Η μεταβολή της ελληνικής στάσης επί το αυστηρότερον συνδέεται, βεβαίως, με τα μηνύματα αδιαλλαξίας που εξέπεμψαν τα Τίρανα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποτελεί ωστόσο και ένα μήνυμα προς τους εταίρους, που θεωρούν ότι η Ελλάδα διμεροποιεί την υπόθεση Μπελέρη παραγνωρίζοντας τη βαθύτατα ευρωπαϊκή διάστασή της. «Για την Ελλάδα, η κατάσταση που επικρατεί έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της Ε.Ε., τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα», αναφέρεται στη δήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραπτή δήλωση αποτελεί πλέον την επίσημα καταγεγραμμένη θέση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Ε.Ε. και θα συνοδεύει κάθε βήμα της Αλβανίας, εκτός, βεβαίως, εάν συμμορφωθεί με τα πολύ βασικά θέματα που τίθενται από την Αθήνα και αποτελούν αναπόσπαστο σημείο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

«Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της έκθεσης αξιολόγησης εκκρεμών σημείων αναφοράς», καταλήγει η γραπτή δήλωση, η οποία επισυνάφθηκε από την ελληνική πλευρά κατά τη διαδικασία τελικής έγκρισης της επιστολής για την έναρξη διαπραγματεύσεων των πέντε θεμελιωδών κεφαλαίων προς Τίρανα και Σκόπια.

Η ελληνική πλευρά ζητεί να αναλάβει άμεσα καθήκοντα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και στο τεκμήριο αθωότητας.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η υπόθεση Μπελέρη «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Στην επιστολή καταγράφεται ένα μικρό ιστορικό της υπόθεσης και σημειώνεται ότι κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο κ. Μπελέρης είχε επανειλημμένως γίνει στόχος απευθείας λεκτικών επιθέσεων από την αλβανική πολιτική ηγεσία. Τονίζεται, μάλιστα, ότι παρά την υπονόμευση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μπελέρης ήταν ένας από τους μόλις επτά υποψηφίους της αντιπολίτευσης που κατόρθωσαν να εκλεγούν στους 61 δήμους της χώρας.

Η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει στη γραπτή δήλωση και τη μειονοτική διάσταση του ζητήματος, καθώς κατηγορεί την Αλβανία για μεροληπτική πρακτική «έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο». Οπως υπογραμμίζεται, η κράτηση του κ. Μπελέρη σχεδόν επτά μήνες μετά την εκλογή του παραβιάζει και το αλβανικό δίκαιο. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι στο αλβανικό δίκαιο είναι σαφές ότι η ανάληψη των καθηκόντων δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. Κατόπιν τούτων, η ελληνική πλευρά συμπεραίνει ότι «η αποτροπή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου κ. Μπελέρη αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, που αντικατοπτρίζει την περιφρόνησή της προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη κίνηση από την πλευρά των Τιράνων, μιας και το αίτημα του κ. Μπελέρη για ειδική άδεια, που θα επιτρέψει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του, θα κριθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT