Κεντροαριστερά σε κρίση

Οι μεγάλες απώλειες και το υπό ίδρυση κόμμα που διεκδικεί μερίδιο από την «πίτα»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική ίδρυσης ενός νέου κόμματος από τα στελέχη που αποχώρησαν προσθέτουν έναν ακόμη διεκδικητή μεριδίου της «πίτας» της Κεντροαριστεράς.

Οι αριθμοί, όμως, από την εξέλιξη του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι ο χώρος που εκλογικά καταλαμβάνει η Κεντροαριστερά διαρκώς συρρικνώνεται.

Τον Οκτώβριο του 2009, στην τελευταία προμνημονιακή εκλογική αναμέτρηση, ψήφισαν συνολικά 7.044.606 εκλογείς. Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έλαβαν αθροιστικά 5.308.261 ψήφους (το ΠΑΣΟΚ 3.012.542 και η Ν.Δ. 2.295.719).

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον περασμένο Ιούνιο, ψήφισαν συνολικά 5.273.699 εκλογείς. Η Ν.Δ. επικράτησε με ποσοστό 40,56% εξασφαλίζοντας, πάντως, λιγότερες ψήφους από όσες είχε πάρει το 2009. Συγκεκριμένα έλαβε 2.115.322 ψήφους.

Η μεγάλη αιμορραγία ψηφοφόρων, όμως, προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που καταγράφει τεράστιες απώλειες. Αν στις ψήφους που πήρε το ΠΑΣΟΚ το 2009 προστεθούν οι ψήφοι που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ (315.665) και οι ψήφοι των Οικολόγων Πράσινων (173.589), συνολικά συγκεντρώνονται 3.501.796 ψήφοι.

Τον περασμένο Ιούνιο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 συγκέντρωσαν αθροιστικά 1.843.401 ψήφους. Λιγότερες από ό,τι η Ν.Δ. μόνη της.

Τον περασμένο Ιούνιο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 (που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή) συγκέντρωσαν όλα μαζί 1.843.401 ψήφους. Λιγότερες, δηλαδή, από ό,τι η Ν.Δ. μόνη της, παρά το γεγονός ότι από τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή τρία κόμματα – οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, που αθροιστικά συγκέντρωσαν 668.537 ψήφους.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την κοινή εκτίμηση ότι η Ν.Δ. κατάφερε, όχι απλά να είναι κυρίαρχη στον φυσικό πολιτικό χώρο της, στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, αλλά πέτυχε να αυξήσει την επιρροή της στο Κέντρο, αντισταθμίζοντας τις όποιες απώλειες μπορεί να είχε προς τα δεξιά από την εμφάνιση νέων κομματικών σχηματισμών εκεί. Το κυβερνών κόμμα κατάφερε να ανακάμψει και να ανακτήσει σημαντικό μέρος ψήφων που έχασε την περίοδο των μνημονίων. Τον Μάιο του 2012 έλαβε μόλις 1.192.103 ψήφους (18,85%). Και παρά τα σκαμπανεβάσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, τον Ιούλιο του 2019 κατάφερε δυναμική ανάκαμψη, λαμβάνοντας 2.251.618 ψήφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. ψήφων μόνο τον Ιανουάριο του 2015, όταν συγκέντρωσε 2.245.978. Εκτοτε καταγράφει σταδιακή απομείωση δυνάμεων, για να φτάσει στις μόλις 930.013 ψήφους τον περασμένο Ιούνιο. Απώλειες δηλαδή μεγαλύτερες των 1,3 εκατ. ψήφων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, επισημαίνει ότι οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος για τα κόμματα που διεκδικούν μερίδιο της «πίτας» της Κεντροαριστεράς.

Οπως σημειώνει, ο ισχυρός δικομματισμός, με σαφή και περιχαρακωμένα όρια, που κυριάρχησε μέχρι το 2009, έδωσε τη θέση του σε ένα πολύ ρευστό πολιτικό τοπίο στη συνέχεια. Στη σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει κανείς για δικομματισμό, προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο δεύτερο κόμμα, είτε με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα είτε με βάση τις δημοσκοπήσεις, που έφεραν πρόσφατα στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ μεγάλη.

Μάλιστα, τονίζει ότι ακόμη και αθροισμένα τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπολείπονται σημαντικά από το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στα κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς να μην επαρκούν για να διαμορφωθεί δυναμική ισχυρής ενίσχυσης ενός από αυτά, σε βαθμό που να αποτελεί ουσιαστικό αντίπαλο για τη Ν.Δ. Εν ολίγοις, προσθέτει ότι μόνο αν αρχίσει να υποχωρεί η επίδραση της Ν.Δ. στον χώρο του Κέντρου, θα διαμορφωθούν συνθήκες για ανατροπή της εικόνας κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT