Εντός και Εκτός: Ο Βασιλικός, η CIA και η «17 Νοέμβρη»

Εντός και Εκτός: Ο Βασιλικός, η CIA και η «17 Νοέμβρη»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δεύτερη διάσπαση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν χαρίστηκε στους έντεκα αποχωρήσαντες, μάλιστα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα: «Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον κώδικα δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους… Το ότι για μήνες δεν βγήκαν μία φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές… Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία… Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει», είπε. Αγριεύουν τα πράγματα μεταξύ των πρώην συντρόφων.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Είναι μια ιστορία από τα παλιά για τον Βασίλη Βασιλικό. Αφορά μια από τις πολύ κακές στιγμές των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με την ανάμειξη του ονόματος του Βασίλη Βασιλικού στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Η ιστορία έχει περίπου ως εξής: Η CIA θεωρούσε για πάρα πολλά χρόνια ότι ο καθοδηγητής της τρομοκρατικής οργάνωσης ζούσε στο Παρίσι. Η πρώτη προκήρυξη της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, τον Δεκέμβριο του 1975, είχε δοθεί στη γαλλική εφημερίδα Libération. Eξ αυτού του γεγονότος και από ορισμένες άλλες πληροφορίες βγήκε το συμπέρασμα ότι ο θεωρητικός νους, αλλά ίσως και συγγραφέας των προκηρύξεων, είτε ζούσε στο Παρίσι είτε είχε πολλές και στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Η θεωρία –όπως αποδείχθηκε αργότερα– δεν ήταν λανθασμένη, καθώς ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που καταδικάστηκε αργότερα, είχε όντως πολλές σχέσεις με τη Γαλλία και ζούσε στο Παρίσι την περίοδο της χούντας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οταν, στην αρχή της δεκαετίας του 1990, οι έρευνες των Αμερικανών βρέθηκαν σε αδιέξοδο, κάποιος ειδικός αναλυτής πρότεινε στην ομάδα που είχε δημιουργηθεί για την εξάρθρωση της οργάνωσης μια πρωτότυπη ιδέα. Οι Αμερικανοί συνέλεξαν όλα τα διαθέσιμα κείμενα που είχαν γράψει διάφοροι διανοούμενοι ή στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα που είχαν περάσει από το Παρίσι. Εφτιαξαν μια τεράστια βάση δεδομένων με βιβλία, άρθρα, διατριβές κ.λπ. Στην ίδια βάση πρόσθεσαν όλες τις προκηρύξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης και το κομπιούτερ ανέλαβε τη σύγκριση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγγραφέας των προκηρύξεων ήταν ο Βασιλικός, πράγμα που «κολλούσε», καθώς ο συγγραφέας ζούσε στην Αθήνα αλλά και στο Παρίσι μετά τη δικτατορία. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί άρχισαν να ρωτούν διαφόρους ειδήμονες περί τα ελληνικά πράγματα, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι «αν ξέρετε τον Βασιλικό, αποκλείεται να είναι εκείνος που ψάχνετε». Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι έρευνες προχώρησαν σε βάθος, ενδέχεται να υπήρξε και «διάρρηξη» στο σπίτι του με την ελπίδα ότι θα βρεθεί η περίφημη γραφομηχανή στην οποία γράφτηκαν οι προκηρύξεις. Ανθρακες όμως ο θησαυρός. Ο ίδιος ο Βασιλικός πληροφορήθηκε κάποια στιγμή τον σχετικό θόρυβο. Αρχικά ανησύχησε, καθώς αντιλαμβανόταν ότι το μπλέξιμο θα ήταν μεγάλο και ίσως χωρίς τέλος, μιας και είναι γνωστό πως ό,τι μπαίνει στα αμερικανικά αρχεία, δύσκολα βγαίνει. Αργότερα όμως το διασκέδαζε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ενώ ατύπως στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας τού ζήτησε συγγνώμη εξηγώντας ότι επρόκειτο για… παρανόηση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου από προχθές υπάρχει το λεγόμενο Μνημείο Αθανάτων που κτίστηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου. Στο μνημείο υπάρχει ένας βωμός στον οποίο καίει μια φλόγα που, κατά τις εξαγγελίες, δεν θα έσβηνε ποτέ. Ομως χθες η φλόγα έσβησε, καθώς χάλασε η φιάλη υγραερίου η οποία είχε τοποθετηθεί. Ετρεχαν, λοιπόν, το πρωί οι εμπλεκόμενοι με τη φροντίδα του μνημείου να ανάψουν ξανά τη φλόγα στον βωμό. Το τεχνικό αυτό ζήτημα αντικατοπτρίζει τα αισθήματα αρκετών που αυτή τη στιγμή δεν λένε πολλά για την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός μνημείου που υπολογίζεται ότι κόστισε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχει το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, τι χρειαζόταν ένα ακόμη, λένε οι επικριτές. Τα χρήματα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν αλλού, για παράδειγμα στην αγορά των νέου τύπου στολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε δουλειά να βρισκόμαστε…

Η ΑΤΑΚΑ

«Κάπου σας έπεσε το “casus belli”», θα διαμηνύσει τις επόμενες ημέρες η Αθήνα στην Κομισιόν, καθώς, όπως πληροφορούμαι, από την έκθεση για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων υπάρχει μία σημαντική έλλειψη. Από την έκθεση απουσιάζει αναφορά στο «casus belli», γεγονός το οποίο θορύβησε την ελληνική πλευρά. Το ότι το «casus belli» αναφέρθηκε ρητώς στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Ιούνιο του 2021, αλλά παραμερίστηκε στην πρόσφατη έκθεση, δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT