Στίβεν Φράι στην «Κ»: Ο δρόμος για μια εφικτή συμφωνία

Στίβεν Φράι στην «Κ»: Ο δρόμος για μια εφικτή συμφωνία

Ως «ενθαρρυντική» αποτιμά τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά το διπλωματικό επεισόδιο Σούνακ – Μητσοτάκη, ο διάσημος ηθοποιός, συγγραφέας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project Στίβεν Φράι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ως «ενθαρρυντική» αποτιμά τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά το διπλωματικό επεισόδιο Σούνακ Μητσοτάκη, ο διάσημος ηθοποιός, συγγραφέας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project Στίβεν Φράι. Στην αποκλειστική δήλωση που έστειλε στην «Κ», ο Φράι εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί μια «πολιτιστική σύμπραξη» μεταξύ των δύο πλευρών, που θα επιτρέψει την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα μέσω της ίδρυσης ενός μη κερδοσκοπικού διακρατικού ιδρύματος.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φράι: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μπαίνουν στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, έστω και λόγω της πρόσφατης αμφίβολης διπλωματικής απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, η βρετανική κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τις εκκλήσεις για την επιστροφή αυτών των θαυμαστών έργων τέχνης στην Αθήνα, όπου μπορούν να επανενωθούν ως ένα ενιαίο καλλιτεχνικό έργο και να εκτεθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο στο πλαίσιο του μνημείου της Ακρόπολης.

Για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, πρέπει να προχωρήσουμε τη συζήτηση μακριά από το τέλμα του παρελθόντος προς ένα δημιουργικό μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σχετικά με την έννοια της ιδιοκτησίας και να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαίως επωφελής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα είναι εφικτή βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Εχουμε προτείνει μια πολιτιστική σύμπραξη-ορόσημο που θα επιτρέψει την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, ενώ άλλα κορυφαία αντικείμενα τέχνης θα φιλοξενηθούν στο Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο εναλλασσόμενων εκθέσεων, ενισχύοντας τις πολιτιστικές δραστηριότητες του μουσείου.

Η προσέγγισή μας προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους και στις τοπικές κοινότητες και θα λειτουργεί ως μέσο για τη συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου και για τη δημιουργία μιας νέας Hellenic Gallery με σύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση νέων επισκεπτών. Αυτό θα γίνει αντιστοίχως και στην Ελλάδα με χρηματοδότηση προς το υπέροχο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια συμφωνία με προοπτική υπό αυτή τη μορφή ξεπερνάει την απλή πρόταση ανταλλαγής αντικειμένων τέχνης και μετατρέπεται σε μια πολιτιστική συνεργασία που θα εμπνεύσει την επόμενη γενιά κλασικιστών».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT