Κασσελάκης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτιά στις ευρωεκλογές

Κασσελάκης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτιά στις ευρωεκλογές

«Είμαι άκρως πεπεισμένος ότι το σχέδιό μας θα πετύχει. Πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης

Για τον τρόπο που θα κινηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές και για τους στόχους του είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha: «Μπροστά μας έχουμε ευρωεκλογές. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει ανάστημα και θα αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Για τα εσωτερικά, ο πρώτος στόχος μας είναι να σεβαστούμε τη νοημοσύνη του Ελληνα. Θα του δείξουμε ψηφοδέλτιο που δεν θα περιλαμβάνει σελέμπριτις, αλλά ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και προσφέρουν. Για το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγές κόμμα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Εχουμε σχέδιο και είμαι άκρως πεπεισμένος ότι το σχέδιό μας θα πετύχει και πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή. Αυτό εκφράζεται με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εθνική ανάγκη να δούνε το σχέδιο για ένα ανοιχτό αξιοκρατικό κόμμα. Το άλλοθι του 41% του κ. Μητσοτάκη θα εκλείψει».

Για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές είπε: «Η πρώτη τομή που κάναμε είναι για τα think tanks από τα οποία αντλούμε λαμπρά μυαλά από την ίδια την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ο κομματικός σωλήνας θα δουλέψει για τη βάση και θα υπάρξει αξιοκρατία. Υπάρχει ενδιαφέρον από λαμπρά μυαλά. Στο ψηφοδέλτιο τώρα θα είναι οι δύο ευρωβουλευτές, ο Κώστας Αρβανίτης και η Ελενα Κουντουρά, είναι έμπειρα στελέχη που θα βοηθήσουν. Για τους υπόλοιπους θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης από προκριματικά ψηφοδέλτια. Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αίτηση στο κόμμα και μετά θα περάσουν από την κοινωνία με έγκριση από τα μέλη του κόμματος. Τηρούμε με αυτό τον τρόπο το καταστατικό μας. Η δική μου ευθύνη είναι να τους δώσω την πλατφόρμα ώστε να έχουν μία ισότιμη ευκαιρία για να εξηγήσουν γιατί αξίζουν να είναι υποψήφιοι. Η διαδικασία θα περάσει από το συνέδριο και από τα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την απόφασή των συλλογικών οργάνων και της βάσης του κόμματος».

Σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και για το αν η παρουσία του στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα σημαίνει ότι τον στηρίζει απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να κρίνω για το τι σηματοδότησε, ωστόσο μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Αλέξης είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε επίσης ότι «έχει επαφή και συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα».

Για το θέμα της αριστείας είπε: «Από την πρώτη συνέντευξή μου ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με ρώτησαν για το θέμα της αριστείας, προφανώς είναι προκατάληψη, δεν ισχύει ότι “η αριστεία είναι ρετσινιά”. Είναι λυπηρό ότι άτομα σαν εμένα ή τη Διάνα Βουτυράκου έπρεπε να απολογούμαστε για μία τέτοια δήλωση. Ομως αριστεία δεν είναι τα πτυχία, αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν άριστος, αλλά βλέπουμε ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για τα Τέμπη, για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες, για το Predator. Αριστος είναι ο καλός πολίτης που προσφέρει στον τόπο του, για μένα άριστοι είναι οι νοσηλευτές και οι πυροσβέστες».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα σημείωσε: «Από ό,τι καταλαβαίνω δεν είναι μία επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, είναι επίσκεψη εργασίας. Ως μέρος του θετικού διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη επίσκεψη, θα υποστηρίξουμε τα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού, βάζοντας πάντα τις κόκκινες γραμμές μας στα εθνικά».

Για επιστολική ψήφο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει ανέφερε: «Η αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίζει ό,τι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στο συγκεκριμένο επί της αρχής είμαστε θετικοί και ανήκει και στις αξίες της αριστεράς. Αλλά να δούμε κάποια τεχνικά ζητήματα, ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να ψηφίζουν όχι μόνο οι εκτός Ελλάδος, αλλά και εκείνοι που ενδεχομένως εργάζονται όπως οι νέοι που κάνουν σεζόν. Δεν είμαι αρνητικός».

Για το φορολογικό και το αν ένας επιχειρηματίας μπορεί να δηλώνει χαμηλότερα εισοδήματα από έναν εργαζόμενό του απάντησε: «Ενας επιχειρηματίας μπορεί να έχει ζημιά για μία χρονιά ή και για περισσότερες και να στηρίζει την επιχείρησή του. Ας σεβαστούμε το επιχειρηματικό ρίσκο». «Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή και υπάρχουν και σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπισή της. Ποιος είναι όμως ο πυρήνας της δικής μας πρότασης: ένα απλό, ξεκάθαρο, σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα διαρκέσει μία δεκαετία, όχι ένα σύστημα που θα αλλάζει κάθε λίγους μήνες. Μία μεγάλη απλοποίηση που θα ξενικά από τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουμε έναν προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης. Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης να απλοποιηθεί. Το να έχουμε διαφορετικές κλίμακες είναι μπέρδεμα, να έχουμε μία προοδευτική κλίμακα για όλους και να αναθεωρήσουμε και τον φόρο στο μέρισμα. Ανεξάρτητα πηγής μία ξεκάθαρη απλή φορολόγηση. Και επιτέλους να σταματήσει η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών», είπε και τόνισε ότι «αυτή θα είναι η εισήγησή μου στα όργανα του κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT