Εντός και Εκτός: Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα περί «εχθρών»

Εντός και Εκτός: Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα περί «εχθρών»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τελικά το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια εγκρίθηκε χθες μόνο από τους βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας. 158 εναντίον 139. Καταγράφηκαν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, βέβαια, στη στάση της αντιπολίτευσης. Σε δύο άρθρα που σχετίζονται με ευρωπαϊκή οδηγία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ τόσο γι’ αυτά όσο και για ένα ακόμη που αφορά τροποποίηση νόμου του 2018 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – ενσωμάτωση Οδηγίας Ε.Ε.) «παρών» ψήφισαν δέκα από τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανεξαρτητοποιήθηκαν και συγκροτούν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα ως Νέα Αριστερά. Από τους «11», ο Οζγκιούρ Φερχάτ φάνηκε να διαφοροποιείται, καθώς αντί για «παρών» επέλεξε να καταψηφίσει τα τρία αυτά άρθρα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Hταν σχεδόν προεξοφλημένη, ωστόσο χθες επιβεβαιώθηκε και τυπικά μία ακόμη αναβολή της εξέτασης του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, να ορκιστεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η απόφαση ελήφθη από το αρμόδιο ειδικό δικαστήριο των Τιράνων. «Οι αποφάσεις είναι πολιτικές και υπάρχει παρέμβαση του πρωθυπουργού πριν από κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου να συνεχίζει να κυβερνά ένας ηττημένος. Πρέπει να μου επιτρέψετε να ορκιστώ», είπε ο κ. Μπελέρης, ενώ οι συνήγοροί του υπενθύμισαν τη συνταγματικότητα του αιτήματος του δημάρχου Χειμάρρας, αντίληψη που, βεβαίως, δεν συμμερίζονται οι αντίπαλοί του. Σήμερα είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί η δίκη του κ. Μπελέρη για την υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Είναι γνωστή η εμμονή της Ολλανδής ευρωβουλευτού Σόφι Ιντ Φελντ για την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τις… διακοπές της. Δεν εξηγείται αλλιώς η χθεσινή επιστροφή της στο θέμα, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε.», που διοργάνωσε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), με τη συμμετοχή του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς (βιντεομήνυμα) και αξιωματούχων της Κομισιόν, ευρωβουλευτών και βουλευτών από πολλές χώρες. «Δεν θα αναφερθώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στις διακοπές της προέδρου της Κομισιόν», είπε η κ. Ιντ Φελντ, αδικώντας ουσιαστικά το περιεχόμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής έκανε –όπως μου μεταφέρει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη– ειδική αναφορά σε κατασκοπευτικά λογισμικά σε κάποιες χώρες και κατασκοπευτικές εφαρμογές είτε για εσωτερική χρήση είτε για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, όπως το Σουδάν. Ενώ σημείωσε ότι τα κατασκοπευτικά λογισμικά χρησιμοποιήθηκαν και εναντίον δημοσιογράφων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν ήδη τρεις δολοφονημένοι δημοσιογράφοι που διερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία από τη Μάλτα, ο Γιαν Κούτσιακ από τη Σλοβακία και ο Γιώργος Καραϊβάζ από την Ελλάδα. Η Ελίζα Βόζενμπεργκ της Ν.Δ. παρενέβη, πάντως, λέγοντας ότι υπάρχει έρευνα των ελληνικών αρχών σε εξέλιξη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βόρεια Μακεδονία, όπου σε λίγους μήνες (μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και μετά, οι κυβερνητικοί συνασπισμοί υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα κρατούσαν τη χώρα σε τροχιά φιλοδυτική και χωρίς ακρότητες. Πλέον, πάντως, το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO, ο κατεξοχήν δηλαδή φορέας του σλαβομακεδονικού εθνικισμού, φαίνεται να ανακάμπτει. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός του VMRO διατηρεί προβάδισμα 17,4% έναντι των σοσιαλιστών. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές (Ιούλιος 2020) οι σοσιαλιστές είχαν επικρατήσει έναντι του VMRO με ισχνό προβάδισμα που, ωστόσο, επέτρεψε τη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης. Πιθανή ανάδειξη του VMRO στην εξουσία ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών». Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, από τη Ρώμη όπου βρέθηκε, ήταν σαφές και αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα λίγο πριν οι «11» προχωρήσουν στις ανακοινώσεις τους για νέο κόμμα στο Σεράφειο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ακόμη, ότι «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν τον δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα εισακούστηκε από τους «11» ή και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT