Φορολογικό νομοσχέδιο: Σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση συνολικά για την ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, ενόψει και της συζήτησης επί του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα, βρίσκονται από χθες στη Βουλή στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μόνο η κυβερνώσα πλειοψηφία θα στηρίξει κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

«Αν και έχει τίτλο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην ουσία δεν την καταπολεμά, αλλά τη συντηρεί», είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος. «Ο κ. Χατζηδάκης βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι, το οποίο πέφτει επί δικαίων και αδίκων και μπαίνει σε όλους τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις και επιστήμονες». Παράλληλα ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχει σκοπό και το «να χτυπήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για να ενισχύσει πολυεθνικές και επιχειρήσεις που λειτουργούν ολιγοπωλιακά, άρα να συγκεντρώσει την αγορά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τόνιζε: «Αυτό δεν είναι φορολογική μεταρρύθμιση, είναι φορολογικές διευθετήσεις που συνιστούν μια ομολογία» ότι επί πέντε χρόνια η Ν.Δ. δεν έκανε κάτι για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Για να συνεχίσει ο κ. Ν. Ανδρουλάκης: «Αυτό που φέρατε είναι και αναχρονιστικό, είναι και αναποτελεσματικό και θα αποδειχθεί στην πράξη από τα έσοδα που θα φέρει. Απορρίπτουμε τον πυρήνα του νομοσχεδίου γιατί είναι οριζόντιο βάσει τεκμηρίων και δεν διασφαλίζει τη φορολογική δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το νομοσχέδιό σας αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα», τόνισε με τη σειρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Δεν πρωτοτυπεί η Ν.Δ. Στην ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί και οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Συνέταιροι ήταν στο έγκλημα».

Ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, για να σημειώσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αν δεν κυνηγήσετε πραγματικά τους κλέφτες, τους απατεώνες, τους λωποδύτες, θα ρέει αίμα ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, εργατών».

Τη θέση ότι η κυβέρνηση προστατεύει «τα μεγάλα εισοδήματα και τις πολυεθνικές εταιρείες» εξέφρασε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Β. Στίγκας. Ο πρόεδρος της Νίκης Δημ. Νατσιός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «επιλέγει τον εύκολο δρόμο των οριζόντιων φοροεισπρακτικών μέτρων». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο είναι εκδικητικό», για να συμπληρώσει πως «κάποιοι δικηγόροι νέοι, μαχόμενοι, επιστήμονες, που δεν έβαλαν κυβερνητική γραβάτα, θα ρίξουν το νομοσχέδιο και δικαστικά και κοινωνικά». Τέλος, στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου της νεοσύστατης Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, ο Αλ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «κάθε οριζόντιο μέτρο είναι εξ ορισμού άδικο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT