Παρέμβαση Μητσοτάκη στη συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου

Στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, είναι «να κλείσουν τα “παραθυράκια” φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επιχειρηματολογώντας και απευθυνόμενος αρκετές φορές προς την αντιπολίτευση είπε πως «στη δεύτερη τετραετία μας έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές». Η πιο δίκαιη κατανομή είναι ο τρόπος «να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να πυκνώσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο αυτό καθαυτό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο στόχος του είναι «να κλείσουν τα “παραθυράκια” φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα», εστιάζοντας στις παρεμβάσεις «που αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο» και «εμποδίζουν τη διακίνηση μετρητών άγνωστης προέλευσης», διευρύνοντας δίκαια τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τους πρώτους μήνες του 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, «τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν υποχρεωτικά σε ολόκληρη τη λιανική», κάτι που σημαίνει ότι τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων. Μάλιστα ανακοίνωσε πως από εδώ και στο εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι χέρι». «Από εδώ και πέρα το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του “όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”. Ελπίζω να διαψευστώ», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ως προς το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το μέτρο της «αυτόματης διακοπής της συνεργασίας κάθε εταιρείας που παρανομεί από τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας του κλάδου», καθώς για δύο χρόνια οι εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προϊόντα που θα έχουν μετονομαστεί.

Οσον αφορά το θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχει φέρει και τις μεγάλες αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πλειονότητα στηρίζει τις αλλαγές, ενώ το νομοσχέδιο είναι υπέρ των ίδιων των επαγγελματιών. «Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης, 3/10 επικαλούνται ζημιές επί μια πενταετία και 7/10 παρουσιάζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό. Είναι κάτι που όλοι το συζητάμε μεταξύ μας, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει», είπε, προσθέτοντας πως «αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αν αναλογιστείτε ότι 4 στους 100 εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας. Για αυτό, πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το ποσό το οποίο κρίνουμε ότι αντανακλά την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η παρέμβαση δεν είναι οριζόντια», απαριθμώντας τις κατηγορίες οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει στο επάγγελμα ενώ παρουσιάζει ζημιές, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκιο του. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό», πρόσθεσε. Tέλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ανέφερε πως «πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του “όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”. Ελπίζω να διαψευστώ», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT