ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι κόβουν τώρα τον λώρο με τον Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι κόβουν τώρα τον λώρο με τον Τσίπρα

Ο ίσκιος του πρώην πρωθυπουργού αγχώνει και αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «τράπουλα» στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι θέμα μερικών μηνών για να ξαναμοιραστεί. Ολοι συμφωνούν πως οι ευρωεκλογές θα δείξουν τον δρόμο, και κομβικό ρόλο στην αναδιάταξη των δυνάμεων θα παίξει πλέον και η Νέα Αριστερά.

Η νεοσύστατη κοινοβουλευτική ομάδα θα μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε κόμμα, εκτός και αν στις κάλπες του Ιουνίου επιλέξει να συμμετάσχει ως ξεχωριστός φορέας σε κάποιο συμμαχικό σχήμα. Η διείσδυση που θα έχει στην κοινωνία θα καθορίσει το μέλλον της και για αυτό τα βήματα που γίνονται είναι προσεκτικά. Ποιος ήταν ο φόβος των ηγετικών στελεχών –όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ»– και η απόφαση για την απόσχιση πέρασε από πολλά κύματα; Δεν ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι «μικρό» που θα επιβεβαίωνε τον κανόνα του «μαντριού με τον λύκο».

Ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε επέλεξε να παρέμβει δύο φορές και να στείλει ξεχωριστά μηνύματα. Το πρώτο, κυρίως επειδή συνέπεσε με την ημέρα των ανακοινώσεων στο Σεράφειο, ερμηνεύτηκε πως αφορούσε την «ομάδα των 11». Στηλίτευσε την πολυδιάσπαση και τον πολυκερματισμό των προοδευτικών κομμάτων, που ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων. Στη δεύτερη περίπτωση, στράφηκε προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, αφού επέλεξε να συναντηθεί με τους «διασπαστές» από το κομμουνιστικό κόμμα της Ιταλίας. Για τους γείτονες συντρόφους τόνισε πως επιλέγουν να ασκούν κριτική στη Μελόνι αντί να ανταλλάσσουν φίλια πυρά.

Ολική επανεκκίνηση

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά διαμηνύουν συνεχώς πως επιθυμούν να κάνουν ένα ολικό restart. Και η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια πρέπει να επιχειρηθεί ακόμη και αν δεν εξαιρεί τον ιστορικό ηγέτη του χώρου. Στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο «απογαλακτισμός» από τον Αλέξη Τσίπρα έχει επιχειρηθεί άκομψα. O Στέφανος Κασσελάκης έχει αποτινάξει από πάνω του αιφνιδιαστικά, με δηλώσεις του, τη μνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν διευκρινίσεις και υποστηρικτικές τοποθετήσεις για την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, ωστόσο την «καρδάρα με το γάλα» έχυσε πρόσφατα ο Παύλος Πολάκης, επισημαίνοντας πως το κόμμα βρισκόταν σε βαθιά κρίση. Οι κόκκινες γραμμές μπαίνουν σιγά σιγά.

Στα «βαφτίσια» της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας την προηγούμενη Δευτέρα έγιναν αναφορές στα κεκτημένα από την περίοδο διακυβέρνησης, στην τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, στην έξοδο από τα μνημόνια και στη συμφωνία των Πρεσπών. Καμία όμως ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση πως η Νέα Αριστερά «δεν επιθυμεί την αναπαλαίωση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ». Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας διευκρίνιζαν πως ο επικεφαλής της ήθελε απλώς να επισημάνει ότι ο καινούργιος φορέας δεν θέλει να γυρίσει το ρολόι του χρόνου πίσω, δεν αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό και πως κρατάει ως κληρονομιά τις μεγάλες κατακτήσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το «παρών» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν το θέλουν στη Νέα Αριστερά καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να τον επικαλούνται και τόσο συχνά. Συγχρόνως θα πρέπει να προσεγγίσουν και όσους στην πορεία του χρόνου δεν έκριναν θετικά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι καθόλου λίγοι. Ολο αυτό το νέο περιβάλλον ενέχει κάποια στοιχεία αμφισβήτησης της προσφοράς του τέως προέδρου; Σε καμία περίπτωση. Οι ισορροπίες ωστόσο είναι λεπτές και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την ομάδα του Αλέξη Χαρίτση.

Μετά την αμφισβήτηση της μνημονιακής περιόδου από τον Κασσελάκη, και η Νέα Αριστερά κόβει τα σχοινιά που τη δένουν με το παρελθόν της.

Μία από τις βασικές δεξαμενές στις οποίες θα «ψαρέψει» ο νέος φορέας αφορά τους ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει την πλάτη εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε απείχαν συνειδητά είτε αναζήτησαν πολιτική στέγη στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η προσέγγισή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτός είναι ο λόγος που το αριστερό πρόσημο με τη συνδρομή της «Ομπρέλας» θα παραμείνει ανεξίτηλο. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 απομακρύνθηκαν περίπου 850.000 ψηφοφόροι. Hδη στις δημοσκοπήσεις οι μισοί από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν απογοητευμένοι από τη νέα ηγεσία. Βασικό ζητούμενο στις πρώτες μετρήσεις είναι να μειωθούν οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από την Κ.Ε., σύμφωνα με στελέχη της Νέας Αριστεράς, δείχνει πως υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που αμφιταλαντεύεται. Εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και άλλες δυνάμεις εκτός Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως το ιστορικό στέλεχος συμμετείχε σε όλα τα συντονιστικά της κίνησης των «6+6».

Θέσεις και ταυτότητα

Η Νέα Αριστερά ανεβάζει ρυθμούς προκειμένου να αποκτήσει δομές αλλά και πρόγραμμα που θα ξεχωρίζει από του ΣΥΡΙΖΑ, με εναλλακτικές προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση οι πρώην σύντροφοί τους θα τους κατηγορούν πως η αποχώρησή τους δεν είχε κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός σε σχέση με τους ανοιχτούς διαύλους που πρέπει να διατηρηθούν με το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κόβει τις γέφυρες, σε αντίθεση με ό,τι έπραττε όλο το προηγούμενο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου για να συσπειρώσει την κομματική βάση ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών, ανέβασε τον πήχυ από το 17% σε «νίκη επί της Ν.Δ.».

Στην Κουμουνδούρου άλλαξαν απότομα το αφήγημα για τον πήχυ των ευρωεκλογών. Το 17,8% εκτινάχθηκε σε νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτό που χρειάζεται το κόμμα και οι ψηφοφόροι του είναι «ενέσεις» τόνωσης ηθικού και όχι ηττοπάθεια. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές, συσπείρωση δεν υπάρχει και η διάσπαση αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τα ποσοστά. Ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε πρωί, είτε διά ζώσης είτε μέσω Zoom, συζητάει με ομάδες βουλευτών και στελεχών σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα. Βούλησή του είναι να πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο στην ώρα του, ευελπιστώντας να λειτουργήσει αναζωογονητικά για το κόμμα.

Οι τρεις «φυλές»

Στην Κουμουνδούρου αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις διαφορετικές «φυλές». Οι νεοπροεδρικοί, με τους Παύλο Πολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργο Τσίπρα, Δώρα Αυγέρη, Πάνο Ρήγα κ.ά., που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη. Δεύτερη ομάδα είναι η παλαιά προεδρική φρουρά του Αλέξη Τσίπρα, που έχει αποφασίσει να παραμείνει στο κόμμα και να το στηρίξει, χωρίς να δίνει όμως «λευκή επιταγή» στην ηγεσία. Η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης είναι οι «βασικοί μέτοχοι» αυτού του γκρουπ. Τα δύο τελευταία στελέχη μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και στις τάξεις της τρίτης «φυλής» που συνθέτει τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς ασκούν συχνά κριτική στον νέο πρόεδρο για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Ηδη ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει την ομάδα των υποψήφιων ευρωβουλευτών θέλοντας να φτιάξει μια δυνατή λίστα. Ολα δείχνουν πως κορυφαία επιλογή θα είναι ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, πέρα από τους Κώστα Αρβανίτη και Ελενα Κουντουρά. Ειδικός σε θέματα ενέργειας, είναι από τα λίγα πρόσωπα που κατάφεραν να κάνουν «γκελ» κατά την προεκλογική περίοδο του καλοκαιριού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT