Ψάχνοντας χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Ψάχνοντας χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Οι εκτιμήσεις της Νέας Αριστεράς για τους πρώην συντρόφους και τους νέους γείτονες – Τι «βλέπει» η Χαριλάου Τρικούπη

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα το βραδάκι στο Σεράφειο για την «πρώτη» της Νέας Αριστεράς έδειχναν αισιόδοξοι. Στα πηγαδάκια ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος για την πορεία και τις προοπτικές του νέου πολιτικού σχηματισμού. Βέβαια, αν δεν ήταν αισιόδοξοι κατ’ αρχάς οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά δεύτερον τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό τους, δεν θα προχωρούσαν σε ένα νέο πολιτικό βήμα.

Υπάρχει χώρος για τη Νέα Αριστερά που διεκδικεί μια θέση στον πολύπαθο τα τελευταία χρόνια, αποδυναμωμένο και κατακερματισμένο χώρο στα αριστερά του πολιτικού φάσματος; Πού θα σταθεί, από ποιους θα αφαιρέσει δυνάμεις, με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί;

Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και μεγάλο το ενδιαφέρον πρωτίστως από τα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ολοι περιμένουν να δουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που θα αποτυπώσουν ποια είναι η δυναμική του νέου πολιτικού φορέα.

Στον νέο πολιτικό φορέα θεωρούν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που δεν μπορούν να βρουν ταύτιση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Στη Νέα Αριστερά θεωρούν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που δεν μπορούν να βρουν ταύτιση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως θα επιδιώξουν να απευθυνθούν σε αυτούς. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δεν φαίνεται να έχει την αξιοπιστία να εκφράσει ηγεμονικά τον προοδευτικό χώρο. «Εχει όρια προς τα αριστερά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά και η εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια του Κέντρου. Την ίδια στιγμή, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ένα έντονο πρόβλημα ταυτότητας, που δεν δίνει σαφές στίγμα για το πού τοποθετείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως ενδεικτικά επισημαίνεται, σε δημοσκοπήσεις εμφανίζεται σχεδόν το 40% της κοινής γνώμης να θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι κεντρώος ή δεξιός.

Η ζήτηση

Ενα από τα στοιχεία που συνεκτιμήθηκαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το πώς θα κινηθούν τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο νέο σχήμα ήταν οι δημοσκοπικές μετρήσεις, που έχουν όλο το προηγούμενο διάστημα καταγράψει, μεταξύ άλλων, και τη δυναμική που θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο κόμμα το οποίο θα προέκυπτε από πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει από εκείνες τις μετρήσεις μια αρκετά ικανοποιητική βάση που θα μπορούσε να δώσει ένα 8%-9%. Ωστόσο, η Νέα Αριστερά, όπως διαμορφώθηκε, με τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν, με το σήμα και την ονομασία που επελέγησαν, με τα πρώτα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει, δεν έχει ακόμη μετρηθεί και θα πρέπει να περάσει και λίγος καιρός για να κατασταλάξει η εικόνα και το αποτύπωμα του νέου σχηματισμού.

Το πρόβλημα πάντως της απουσίας εναλλακτικού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία παραμένει και πιθανόν να ενισχυθεί εάν επιβεβαιωθούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια για τη δυναμική του νέου σχηματισμού. Οροι πολιτικής συμπόρευσης με άλλους σχηματισμούς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, είναι η κεντρική εκτίμηση στη Νέα Αριστερά. Η ανασύνθεση του ευρύτερου πολιτικού χώρου θεωρείται αναγκαία, αλλά μάλλον οι σχετικές διεργασίες θα μετατοπιστούν για μετά τις ευρωεκλογές, μια και όλοι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι φαίνεται να επιθυμούν πρώτα να καταγραφεί στην κάλπη ένα νέο μοίρασμα της εκλογικής πίτας, που σίγουρα θα επηρεάσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει μια τέτοια συζήτηση.

Αν υπάρχει πεδίο διερεύνησης συγκλίσεων, αυτό είναι η Βουλή. Και εκεί, βέβαια, εξαρχής φαίνεται να αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κλίμα ανάμεσα στον νέο σχηματισμό και στην Κουμουνδούρου είναι ακραία τοξικό, με τους αποχωρήσαντες πλέον βουλευτές να καταλογίζουν στους παλιούς συντρόφους τους ότι έφτασαν στο σημείο να κάνουν αυτά που στο παρελθόν κατήγγελλαν, παραπέμποντας στην υποστήριξη της εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική για τα Τέμπη.

Με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να αναζητηθούν επιμέρους κοινοβουλευτικές συγκλίσεις, κάτι που θα φανεί στην πορεία και που θα αξιολογείται προφανώς για κάθε θέμα χωριστά. Ο νέος σχηματισμός τραβάει όμως σαφείς διαχωριστικές γραμμές για θέματα που ανάγει ως στρατηγικά και σχεδόν ταυτοτικά όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του, όπως είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στάση αναμονής

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιμένουν σε πολιτικές συγκλίσεις στη βάση και όχι από πάνω προς τα κάτω. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι και στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν να δουν και να ακούσουν το επόμενο διάστημα το στίγμα του νέου πολιτικού σχήματος. Για την ώρα, τηρούν στάση αναμονής. Δεν είναι λίγα, πάντως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σχολιάζουν ότι το τοξικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τη διάσπαση έφυγε μια ομάδα στελεχών που έχουν πιο θετικό πολιτικό προφίλ. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η διαπίστωση για μια πιθανή συζήτηση περί συγκλίσεων ή συνεργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT