Μια νέα κάλπη με 100.000 επιστολές

Οι αλλαγές που θα φέρει στην αριθμητική των εκλογών η εξ αποστάσεως ψήφος

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αφήγημα λέει –και ορθώς– πως η επιστολική ψήφος θα τονώσει τη συμμετοχή στις εκλογές. Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά δεν προσέρχονται στις κάλπες για πρακτικούς λόγους, τώρα θα το κάνουν πιο εύκολα. Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει όμως τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει για τα κόμματα η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αλλάξει στην εκλογική χημεία από την ενθάρρυνση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς εκτός Ελλάδος εκλογείς θα μπορούν να ψηφίζουν πλέον χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους.

Μια νέα κάλπη με 100.000 επιστολές-1

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές οι Ελληνες του εξωτερικού που προσήλθαν στις κάλπες από όλο τον κόσμο ήταν μόλις 17.258. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του πολύ σφιχτού και γραφειοκρατικού νόμου που αποθάρρυνε χιλιάδες Ελληνες να εγγραφούν στις σχετικές λίστες για να ψηφίσουν. Πλέον, με την επιστολική ψήφο, το τοπίο αλλάζει άρδην. «Η πρόθεσή μας είναι οι Ελληνες που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές τουλάχιστον να τριπλασιαστούν και το μάξιμουμ ακόμη και να πενταπλασιαστούν», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές εικάζεται πως θα φθάσει στο εξωτερικό από 60.000 έως και 100.000, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε μία πόλη.

Σαν δημοσκόπηση

Ποιο κόμμα θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτό; Οι 17.258 ψηφοφόροι του εξωτερικού στις τελευταίες εθνικές εκλογές λειτουργούν ως μια πολύ μεγάλη δημοσκόπηση που δείχνει την τάση. Η Ν.Δ. έλαβε 43,23%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,61% και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα παράδοξα. Τρίτο κόμμα ήρθε το ΜέΡΑ25 με 12,01%, ενώ στην Ελλάδα δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3%. Τέταρτο κόμμα ήρθε το ΚΚΕ με 11,92% και μετά το ΠΑΣΟΚ με μόλις 6,91%. Ακολούθησαν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,86%, η Νίκη με 2,16%, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που μπήκε με ευκολία στη Βουλή έλαβε μόλις 0,94%.

Οι Ελληνες σε ΗΠΑ και Αυστραλία «έχουν πιο συντηρητικά στοιχεία, καθώς έχουν φύγει παλαιότερα από τη χώρα, και είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα έχει εκλογικά οφέλη από την άνοδο της συμμετοχής».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Απόδειξη πως από τους 17.258 ομογενείς που ψήφισαν σε όλο τον κόσμο, οι 15.573 ήταν από την Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ ψήφισαν μόλις 1.124 και στην Αυστραλία μόλις 123, αριθμοί αμελητέοι σε σχέση με το πλήθος των Ελλήνων που ζουν εκεί.

Στην Πειραιώς ευελπιστούν πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει αισθητά στις δύο ηπείρους και μαζί και τα εκλογικά οφέλη της Ν.Δ. Ο λόγος έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των ομογενών. Καθηγητής που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ελληνική ομογένεια αναφέρει στην «Κ» πως οι Ελληνες που ζουν σε ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν διαφορετική πολιτική ταυτότητα από εκείνους που ζουν στην Ευρώπη. «Εχουν αναμφίβολα πιο συντηρητικά στοιχεία, καθώς έχουν φύγει παλαιότερα από τη χώρα, σε σχέση με τη γενιά του brain drain, και είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα έχει και εκλογικά οφέλη από την άνοδο της συμμετοχής».

Οσα είπε ο καθηγητής στην «Κ» αντανακλώνται και στο ελάχιστο «δείγμα» όσων ψήφισαν το 2023 που η Ν.Δ. πήρε σαρωτικά ποσοστά. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η Ν.Δ. έλαβε 63,79%, έναντι 11,57% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 6,14%, με το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ να ακολουθούν με 6,05% και 5,16% αντίστοιχα. Από την άλλη, στην Αυστραλία των 123 ψηφισάντων η Ν.Δ. έλαβε 47,97%, με δεύτερο το ΚΚΕ με 15,45%, τρίτο το ΜέΡΑ25 με 10,57%, και ακολούθησαν ΣΥΡΙΖΑ με 7,32% και ΠΑΣΟΚ με 5,69%.

Οι ετεροδημότες που μπορούν να κάνουν χρήση της επιστολικής είναι 115.000. Από αυτούς προσήλθαν στις κάλπες περίπου οι μισοί. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως στο εξής θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Αντίθετα, στην Ευρώπη, που είναι και ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα έμοιαζε με το πανελλαδικό. Η ίδια πηγή λέει πως πρόκειται κυρίως για πιο νέους ανθρώπους, που έχουν τα βιώματα της τελευταίας 20ετίας και διατηρούν πιο στενούς δεσμούς με την εσωτερική πολιτική ζωή.

Από την εξίσωση της επιστολικής ψήφου δεν μπορεί να βγει ο αριθμός των ετεροδημοτών εντός Ελλάδος, που είναι η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ομάδα η οποία μπορεί να κάνει χρήση της δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής. Πρόκειται για 115.000 πολίτες. Από αυτούς προσήλθαν στις κάλπες περίπου οι μισοί. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει κατακόρυφα με την επιστολική ψήφο και σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές ομάδες που θα επιλέξουν να ψηφίσουν με τον νέο τρόπο υπάρχει αισιοδοξία πως το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία. Πηγές του Μαξίμου, μάλιστα, αναφέρουν στην «Κ» πως ο αριθμός των πολιτών που θα επιλέξουν την επιστολική θα είναι σίγουρα εξαψήφιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT