Οπαδική βία: Κριτική από αντιπολίτευση στα μέτρα της κυβέρνησης

Οπαδική βία: Κριτική από αντιπολίτευση στα μέτρα της κυβέρνησης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών, «επικοινωνιακά» αλλά και «άδικα» χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Για «προχειρότητα και προτεραιοποίηση της επικοινωνίας έναντι της ουσίας» εκ μέρους της κυβέρνησης έκαναν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας και Αλ. Μεϊκόπουλος, και μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το οριζόντιο, αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο για διεξαγωγή αναμετρήσεων δίχως θεατές αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά για την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε με την απραξία της τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα μέτρο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη μετακίνηση του προβλήματος σε άλλους αθλητικούς χώρους. Επί της ουσίας, το φαινόμενο της ακραίας παραβατικότητας θα φύγει από το ποδόσφαιρο και θα πάει, επί παραδείγματι, στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο». Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις» ως προς το «ποιον στόχο έχει και ποιον τελικά εξυπηρετεί το κλείσιμο των γηπέδων», ενώ το μοναδικό θετικό σχόλιο που κάνουν είναι ότι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση» άκουσαν «τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υιοθετεί τις προτάσεις που καταθέτει δημόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης». Λίγο νωρίτερα, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κασσελάκης υπογράμμιζε τέσσερα μέτρα ως αναγκαία: «Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV. Είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση. Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια. Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση».

Στο ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι με τις χθεσινές ανακοινώσεις της «η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία». Προτείνουν μάλιστα «όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται διά βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα, «μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα, σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους». Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς”, ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό».

Η Ελληνική Λύση υποστηρίζει πως «η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας είναι ο ορισμός της γελοιοποίησης του “κράτους της Ν.Δ.”». Εκ μέρους των Σπαρτιατών ο βουλευτής Ι. Κόντης σχολίασε ότι τα μέτρα είναι «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή». Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει το μέτρο του δίμηνου κλεισίματος των γηπέδων «απόφαση εντυπωσιασμού που εμπεδώνει τη λογική της συλλογικής τιμωρίας ομάδων και φιλάθλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT