Εντός και Εκτός: Ο Ολάντ και το Ιδρυμα Τσίπρα

Εντός και Εκτός: Ο Ολάντ και το Ιδρυμα Τσίπρα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά όταν αναγκάζονται να διαδηλώσουν οι αστυνομικοί, εκείνοι δηλαδή που εγγυώνται την τήρηση της έννομης τάξης στο εσωτερικό της χώρας. Οι χθεσινές διαδηλώσεις ενστόλων αποτελούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένδειξη μιας παθογένειας που χρονίζει και πλέον επηρεάζει και τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Το νήμα που κρατάει στη ζωή τον αστυνομικό που τραυματίστηκε στου Ρέντη σε ηλικία μόλις 31 ετών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελπίδα των συναδέλφων του ότι κανένας τους δεν θα θυσιαστεί ποτέ ξανά για τον πόλεμο των χούλιγκαν.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ποδόσφαιρο ή κάτι άλλο; Ο Μάκης Βορίδης το απάντησε. Βρέθηκε την Κυριακή στους 75ους Πανελλήνιους Αγώνες Ιππασίας στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Εκεί εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για τις πολύ καλές ομάδες ιππασίας που θα διεκδικήσουν μετάλλια στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 και γενικώς απόλαυσε αυτή τη χαρά που μόνο κοντά σε ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό άλογο μπορεί κάποιος να αισθανθεί. Πέρα, βεβαίως, από τον προφανή συμβολισμό σύνδεσης ανάμεσα στο ευγενές άθλημα της ιππασίας και στην αστική τάξη. Κάποιοι ίσως θυμούνται το πρώτο ραντεβού του κ. Βορίδη τον Ιούλιο του 2019, όταν τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Βορίδης συναντήθηκε τότε με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που, όπως γνωρίζει όλος ο αγροτικός κόσμος, βρίσκεται στην Κηφισιά. Υπό μια έννοια, καθότι υπουργός Επικρατείας, όλα βρίσκονται κάτω από τη διακριτική αρμοδιότητά του, οπότε η στήλη προτείνει και μια πιο στενή επαφή με το γκολφ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Ιταλία και πλέον ταξιδεύει στη Γαλλία και στην πάντα παρήγορη αγκαλιά του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Στο Παρίσι όπου θα βρίσκεται από σήμερα, θα συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα επικεντρωθεί στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στη μετανάστευση. Εκτός από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με το «ανφάν τερίμπλ» της αριστερής γαλλικής διανόησης Τομά Πικετί (συγγραφέας του εμβληματικού «Κεφαλαίου τον 21ο αιώνα»), με τον οποίο συζήτησε για το κοινωνικό κράτος, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση. Τέλος, θα συνομιλήσει με 30 Γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο φόρουμ «Académie des Futurs Leaders» για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τις σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές, καθώς και τη σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία Δεξιάς/Ακροδεξιάς. Στη Γαλλία τον συνοδεύουν δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες όλη αυτή η δραστηριότητα του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό συνδέεται και με τα σχέδια για τη δημιουργία ιδρύματος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Τουρκία και η μελλοντική, κατά τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Νίκο Δένδια. Είναι γνωστό ότι οι δύο υπουργοί πρέπει να συνομιλήσουν πριν από τους δύο ηγέτες τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο κ. Γκιουλέρ φαίνεται πως προοικονομεί μια θετική συνάντηση: «Ως ένοπλες δυνάμεις των δύο γειτονικών χωρών θα αναπτύξουμε αυτές τις καλές και φιλικές σχέσεις και θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε και να τις συνεχίσουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε αναφερόμενος στα επόμενα βήματα σε στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ασκήσεων, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα τις πραγματοποιούν με «αμοιβαίο σεβασμό».

Η ΑΤΑΚΑ

«Παραμονές Χριστουγέννων, ο κ. πρωθυπουργός, αντί να προσφέρει στο χειμαζόμενο νοικοκυριό χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες τιμές, συνεχίζει να διαφημίζει “καλάθια” που δεν γεμίζουν ποτέ και “μόνιμες” εκπτώσεις αλλά μόνο για έξι μήνες, ύψους 5% αντί για 10% και 15% που θα περίμενε κανείς, αφού οι τιμές στις περισσότερες πρώτες ύλες έχουν μειωθεί σημαντικά. Διότι τελικώς, η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αντίστοιχου ύψους. Η ακρίβεια στη χώρα μας είναι τελικά αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της Ν.Δ.», σύμφωνα με όσα λέει ο αντιπολιτευόμενος τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης. Η μάχη της ακρίβειας καλά κρατεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT