Η Κύπρος βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα στο πεδίο της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Θέλουμε να διδαχθούμε από το παράδειγμά σας σε σχέση με το πώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτούργησε σαν οικονομικός πόλος ανάπτυξης και σαν πόλος κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας τόσο τα δημόσια όσο και τα μη κρατικά σας πανεπιστήμια. Θεωρούμε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα case study, ένα παράδειγμα από το οποίο κι εμείς μπορούμε να διδαχθούμε, αξιοποιώντας το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», παραδέχθηκε χθες ο Ελληνας υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Αθηνά Μιχαηλίδου κατά την υπογραφή στη Λευκωσία προγράμματος συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της παιδείας για τα έτη 2023-2027.
Η συνεργασία θα αναπτυχθεί σε διάφορα πεδία, όπως μετέδωσε χθες άτυπα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, συνεργάτες του κ. Πιερρακάκη έκαναν λόγο στην «Κ» για «ενδυνάμωση της συνεργασίας μας σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης, καλών πρακτικών εκπαιδευτικού και διδακτικού υλικού σε έντυπη και ψηφιακή μορφή». Επίσης θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών θεσμικών φορέων Ελλάδας – Κύπρου, θα συμπαραχθεί διδακτικό υλικό και θα καταρτιστούν κοινά προγράμματα για θέματα όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της νεανικής βίας και παραβατικότητας, καθώς και για θέματα που αφορούν πρόσφυγες και αλλόγλωσσους μαθητές.
«Ανοίγεται, παράλληλα, ο δρόμος για τη διαμόρφωση πιο συγκλίνουσας πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNESCO, της UNECE και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, και για μια στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της συμμετοχής των χωρών μας σε διεθνείς έρευνες. Πέρα από αυτά, το πρόγραμμα διασφαλίζει ευρεία συνεργασία σε θέματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον παρέχει το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση υποτροφιών και τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των Κύπριων και Ελλαδιτών φοιτητών που σπουδάζουν σε Ελλάδα και Κύπρο, αντίστοιχα, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και έγκαιρα τα προβλήματά τους», παρατήρησε η κ. Μιχαηλίδου.
Πίσω από αυτά, βεβαίως, κρύβεται η κατάρτιση του ελληνικού νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, για τον οποίο το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ακολούθησε το κυπριακό μοντέλο. Ο κ. Πιερρακάκης, όπως έχει αναφερθεί, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, με στόχο να ψηφισθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος πρυτάνεων, στην οποία θα τεθεί το ζήτημα.