Την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης κυκλωμάτων που κινούνται στις παρυφές των αθλητικών διοργανώσεων και η δράση τους συνδέεται ευθέως με την ακραία οπαδική βία προκρίνει η κυβέρνηση ως βασική παράμετρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Η απόφαση για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για διάστημα δύο μηνών είναι μόνο η μία παράμετρος των μέτρων που ελήφθησαν και συνδέεται περισσότερο με την ολοκλήρωση των προληπτικών μέτρων, όπως η τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας και το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Διά στόματος συναρμόδιων υπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου διαμηνύθηκε χθες ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων θα είναι αυστηρή και θα κρίνει την πιθανότητα παράτασης της λειτουργίας κεκλεισμένων των θυρών, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη αυτά τα μέτρα, που έχουν νομοθετηθεί εδώ και καιρό, επιτέλους να εφαρμοσθούν.
Οσον αφορά τις διαδικασίες δικαστικής διερεύνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε σε χθεσινές δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ότι το αίτημα για αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας γίνεται «προκειμένου να βρεθούν χρηματοδότες και ηθικοί αυτουργοί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ουσία του». Φαίνεται ότι από τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές και από τα στοιχεία που οι συναρμόδιοι υπουργοί προσκόμισαν στη Δικαιοσύνη, προκύπτει γλαφυρά η εικόνα εγκληματικής δράσης, που δεν περιορίζεται εντός των γηπέδων ή στις παρυφές τους, αλλά αφορά ένα πολύ πιο σύνθετο δίκτυο, με χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος. Είναι ενδεικτική η αναφορά του κ. Μαρινάκη, ότι «εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει κάτι οργανωμένο στα γήπεδα, που αφορά και άλλες παράνομες δραστηριότητες και όχι απλώς μια κροτίδα, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, η εμπορία ναρκωτικών». Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για το κλείσιμο των γηπέδων και τη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε σε φιλάθλους που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια διαρκείας, ο κ. Μαρινάκης επέρριψε την ευθύνη στις ομάδες που, όπως είπε, «κατά πλειοψηφία δεν κάνουν έλεγχο των εισιτηρίων με ταυτότητα», προσθέτοντας ότι «το κράτος οφείλει να προστατέψει και εκείνους που θα θελήσουν να πάνε στο γήπεδο με το παιδί τους και ένα υπεύθυνο κράτος είναι προτιμότερο σε αυτή την περίπτωση να ζητήσει συγγνώμη και να τους προστατέψει».
Και επέμεινε ότι «αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει, θα πάρουμε πιο σκληρές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα χρειαστούν και μετά τη 12η Φεβρουαρίου θα εξεταστούν πολλά και κυρίως το ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοπροσωπία».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε (Πρώτο Πρόγραμμα) για «εγκληματικές οργανώσεις» και για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, μέσω της αναβάθμισης της δικαστικής έρευνας, «να δούμε τις διασυνδέσεις τους, τις εξαρτήσεις τους, τις χρηματοδοτήσεις τους, τις επαφές τους, τα πάντα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό στη ρίζα του».
Αναγκαιότητα στήριξης
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης υπογράμμισε σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) την αναγκαιότητα στήριξης των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, που ταλανίζει τον χώρο του αθλητισμού για δεκαετίες. Μάλιστα, μίλησε για σύνδεση των οπαδών με τα επεισόδια που συμβαίνουν έξω από τα γήπεδα. «Αξιοποιείται ο αγώνας για να γίνονται επεισόδια», εκτίμησε.
Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση διαμηνύει, εν μέρει απαντώντας και στην κριτική που ασκείται για μέτρα που εξαγγέλθηκαν στο παρελθόν και αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή δεν εφαρμόστηκαν, ότι αυτή τη φορά όσα έχουν ανακοινωθεί θα προχωρήσουν, θέτοντας το ορόσημο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η σχετική αξιολόγηση.