Μετωπική με αφορμή τον προϋπολογισμό

Μετωπική με αφορμή τον προϋπολογισμό

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να συγκρουστούν για όλο το φάσμα της επικαιρότητας, από τη βία μέχρι τα ελληνοτουρκικά

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Με την παραδοσιακή καταγραφή του χάσματος που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση όσον αφορά τόσο τα οικονομικά δεδομένα όσο και τη συνταγή που θα φέρει λύσεις στα προβλήματα άρχισε χθες –και με την αναμενόμενη εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών θα κλιμακωθεί την Κυριακή– η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2024. Στην κορύφωσή της, το βράδυ της πέμπτης ημέρας, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία που ως γνωστόν έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Φυσικά, όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, που είναι, για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, εννέα μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζουν.

Ο κύκλος των αρχικών τοποθετήσεων γενικών και ειδικών εισηγητών μπορεί να εστιάστηκε κυρίως στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, με την επίκληση στατιστικών και στοιχείων. Απαντες, ωστόσο, συμφωνούν στους διαδρόμους ότι από σήμερα και στις επόμενες μαραθώνιες συνεδριάσεις η συζήτηση θα γενικευθεί και θα αγγίξει και όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η βία στα γήπεδα, ζητήματα διαφάνειας και θεσμών ή και η στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ως προς το τελευταίο, ψήγματα της στάσης των κομμάτων καταγράφηκαν ήδη κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα, και ίσως το σημαντικότερο δόθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με την επανάληψη της πάγιας θέσης της Χαριλάου Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ από το ’74 ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες», σημείωσε εξαρχής ο εισηγητής του κόμματος Π. Κουκουλόπουλος. Μένει να αποσαφηνιστεί και η στάση των υπολοίπων.

Την Κυριακή οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία, που ως γνωστόν έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Την ίδια στιγμή, εμφανές ήταν από χθες ότι η εξελισσόμενη συζήτηση θα αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο να διεκδικήσει έκαστο τον ρόλο του σημαντικότερου και αυθεντικότερου εκφραστή της «πραγματικής» εναλλακτικής προς την κυβερνητική πρόταση: Στο πεδίο αυτό, αφενός υπάρχει η γνωστή διαφοροποίηση του ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός, όπως έδειξαν και χθες οι εισηγητές του, τονίζει ότι οι άλλες δυνάμεις ουσιαστικά στηρίζουν τις ίδιες πολιτικές, αφετέρου αναμένεται να εκδηλωθεί εκ νέου ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους όμορους εξ αριστερών αλλά και εκ δεξιών της Ν.Δ. σχηματισμούς αναφορικά με το ποιος είναι ο αυθεντικότερος εκφραστής των συγκεκριμένων χώρων. «Παρακολουθώντας τις ομιλίες των συναδέλφων από την αντιπολίτευση, είχα την εντύπωση ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια –και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, για τον οποίον κάνουμε και έναν άτυπο απολογισμό– είναι διεθνές παράδειγμα καταστροφής», ήταν το πρώτο σχόλιο του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Κ. Χατζηδάκη στη γενικευμένη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι όσα άκουσε ήταν «και πάλι καταστροφολογία». Για να συμπληρώσει: «Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω την αντιπολίτευση, διότι τη σχολίασε καταλλήλως ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές και παρέλκουν τα δικά μου σχόλια».

Μετωπική με αφορμή τον προϋπολογισμό-1
«Παρακολουθώντας τις ομιλίες των συναδέλφων από την αντιπολίτευση, είχα την εντύπωση ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια –και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, για τον οποίο κάνουμε και έναν άτυπο απολογισμό– είναι διεθνές παράδειγμα καταστροφής», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Κωστή Χατζηδάκη, στη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. [INTIME NEWS]

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ν. Παππάς, στον αντίποδα, ανέφερε πως αν κάποιος βλέπει τα κυβερνητικά στελέχη «και δεν είναι σε αυτή τη χώρα, θα πιστέψει ότι ζούμε ένα αναπτυξιακό θαύμα. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική». Υποστήριξε ότι η πλειοψηφία πολιτεύεται «με σαθρά επιχειρήματα» και υπογράμμισε: «Η Ν.Δ. εγγυάται την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό των εντεινόμενων, πολλαπλών, πολυεπίπεδων κρίσεων τις οποίες βιώνει η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που έχει προγραμματικό ορίζοντα πέρα και πάνω από τα μεταμνημονιακά απόνερα, που μπορεί να κινητοποιήσει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας για ένα μέλλον δικαιοσύνης».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «άδικο κοινωνικά, ανεπαρκή αναπτυξιακά και με άγνοια κινδύνου». Και εξήγησε: «Αδικος γιατί χαρακτηρίζεται από μια πολύ μεγάλη δυσαναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων, ανεπαρκής γιατί εξακολουθεί να υποστηρίζει μια ανάπτυξη που στηρίζεται μέχρι τώρα στον τουρισμό και στην κατανάλωση, στο real estate και στην golden visa, ενώ αποδώσαμε άγνοια κινδύνου γιατί υποτιμάτε τους κινδύνους που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον». Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT