Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κυριαρχούν οπαδική βία, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό και γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αύριο θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια σφοδρή, κυρίως επί των ζητημάτων της συγκυρίας, αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών οδηγείται αύριο Κυριακή, πέμπτη και τελευταία ημέρα της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή. Οι τρεις πρώτες ημέρες ανέδειξαν ως τέτοια ζητήματα την οπαδική βία, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ έως τώρα μόνο σημείο ευρύτερης «σύγκλισης» φαίνεται πως είναι οι αμυντικές δαπάνες, καθώς θα υπερψηφιστούν, πέραν της Ν.Δ., τουλάχιστον και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες.

Υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και για ορισμένες άλλες αναφορές που συμπεριέλαβε στην παρέμβασή του, ξεχώρισε χθες η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ν. Δένδια. Σε ό,τι αφορά αμιγώς τα ζητήματα του υπουργείου, ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων έκανε λόγο για προβλήματα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που η επίλυσή τους «απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από τη βούληση μίας μόνο κυβέρνησης», αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C130 («δεν θέλω να μπω σε αριθμούς. Θα στενοχωρηθούμε πάρα πολύ εδώ μέσα, αλλά κατ’ ιδίαν να σας πω τι παρελήφθη και τι έχει γίνει. Οταν λέμε έχουμε αερομεταφερόμενες δυνάμεις, πρέπει να υπάρχουν και μέσα αερομεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά), ενώ μνημόνευσε και το φινλανδικό μοντέλο για τους εφέδρους, σημειώνοντας: «Χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας. Δεν είμαστε πολλοί εμείς οι Ελληνες. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πραγματική, ζωντανή, εκπαιδευμένη εφεδρεία».

Ως προς τα ευρύτερα πολιτικά, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η παράταξη της Ν.Δ. «εκτείνεται από τη συνταγματική Δεξιά μέχρι τη μη κομμουνιστική Αριστερά», ενώ για την πρόσφατη παρουσία του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα είπε: «Θετική ήταν για τη χώρα η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες, όμως πέραν αυτού δεν εφησυχάζουμε». Εως χθες το απόγευμα, επίσης, πραγματοποίησαν σύντομες παρεμβάσεις τρεις εκ των πολιτικών αρχηγών: κατά χρονική σειρά οι πρόεδροι της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης, και αργότερα της Πλεύσης Ελευθερίας, με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφέρεται σε θέματα Πολιτισμού. Οι κ. Δημ. Νατσιός και Κυρ. Βελόπουλος αναφέρθηκαν στο νομοθέτημα για τον γάμο ομοφύλων και επικαλούμενοι το θρήσκευμά τους ως ορθόδοξων χριστιανών δήλωσαν ότι αν φθάσει στο Κοινοβούλιο θα το καταψηφίσουν. «Θα κάνουμε μάχη», είπε ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος σε συνέχεια του περιστατικού με την πρόσκαιρη άρνηση δυνάμεων των ΜΑΤ να μετακινηθούν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο κάλεσε τους αστυνομικούς να κάνουν ανάλογη ανταρσία και να μην πηγαίνουν σε υποθέσεις πλειστηριασμών σπιτιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT