Με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για τους μετανάστες

Με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για τους μετανάστες

Αναμένεται να στηριχθεί και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Ακραία ρητορική στη Βουλή από τα κόμματα στα «δεξιά» της Ν.Δ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς τυγχάνει στήριξης και από αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, όπως μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται πως θα εγκριθεί σήμερα από την εθνική αντιπροσωπεία η τροπολογία για τους μετανάστες, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που θα είναι ονομαστική κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στη «γαλάζια» πλειοψηφία, στη βάση της διαφοροποίησης του κ. Αντ. Σαμαρά. Η επίμαχη ρύθμιση, της οποίας υπεραμύνθηκαν με παρεμβάσεις τους τόσο ο επισπεύδων υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημ. Καιρίδης όσο και ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του οποίου εντάχθηκε η τροπολογία, προκάλεσε έκρηξη επιθέσεων από τα «δεξιά» της Ν.Δ., οι οποίες είχαν τόσο προσωπικό τόνο κατά των δύο υπουργών όσο και χρήση φράσεων που χαρακτηρίστηκαν ρητορική μίσους. Ως προς το νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση δήλωσε ότι «επί της αρχής» το καταψηφίζει, αν και ορισμένες διατάξεις του θα τις στηρίξει με θετική ψήφο.

Λίγο μετά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διον. Καλαματιανός, αιτιολογώντας την επιλογή της Κουμουνδούρου να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία, είπε ότι έγινε «γιατί πληθαίνουν οι ακροδεξιές κραυγές» εντός της Ν.Δ. Από την πλευρά του, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στη σχετική ρύθμιση, ο κ. Γεωργιάδης με πολλές παρεμβάσεις του διευκρίνιζε: «Η τροπολογία δεν αφορά σε άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής, δεν αφορά στην αλλαγή του πολιτισμικού χαρακτήρα της Ελλάδος, δεν αφορά σε εισαγωγή μεταναστών. Η τροπολογία είναι ένας κρίκος σε πολλούς προηγούμενους για την καταπολέμηση της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας. Προσπαθεί να ωθήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που δουλεύει “μαύρα” να δουλεύει “άσπρα”, όπως για τα άλλα τμήματα της κοινωνίας μας, και στο τμήμα αυτό που διαπραγματεύεται η σχετική τροπολογία. Η τροπολογία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθουν περισσότεροι παράνομοι μετανάστες. Τελεία».

Νωρίτερα, και πριν από κάθε παρέμβασή του, δεχόταν συνεχή βέλη από την εκ δεξιών αντιπολίτευση. Για «κράτος τζογαδόρων, πολιτικών απατεώνων» που «έρχεται να νομιμοποιήσει την παρανομία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος. «Να γίνει η Ελλάδα Πακιστάν; Να γίνει μουσουλμανική; Κανάλι κρατικό του Πακιστάν διαφημίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομιμοποιεί τους παράνομους Πακιστανούς». Λίγο αργότερα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Δημ. Στίγκας μίλησε για «λαθρολατρεία» της Ν.Δ., κατηγόρησε τον κ. Καιρίδη πως «μισεί την Ελλάδα και εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία για την ολική εθνολογική αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού» και απευθυνόμενος στην πλειοψηφία ανέφερε ότι προσκυνούν «αλλόθρησκους». Βουλευτής του κόμματός του (Π. Δημητριάδης) στην τοποθέτησή του επανέλαβε τον ισχυρισμό του κ. Βελόπουλου ότι «οι Πακιστανοί πανηγυρίζουν». Από την πλευρά της Νίκης, η κ. Ασπασία Κουρουπάκη μεταξύ άλλων μίλησε για «πληθυσμιακή αλλοίωση και ισλαμοποίηση της πατρίδας μας».

Σχολιάζοντας τον κύκλο αυτής της αντιπαράθεσης, ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία: «Τα έχετε πει όλα αυτά που ακούτε από τους ακροδεξιούς σας αντιπάλους. Εχετε μεγαλώσει το φίδι, το έχετε θρέψει και τώρα θα δαγκώσει και εσάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT