Εντός και Εκτός: Η ζωή του Αχμέτ Σαδίκ στη μεγάλη οθόνη

Εντός και Εκτός: Η ζωή του Αχμέτ Σαδίκ στη μεγάλη οθόνη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στα ομαδικά αθλήματα, όλα εξαρτώνται από τις αυξομειώσεις στην απόδοση των ομάδων που ανταγωνίζονται για τη πρώτη θέση, κάποιο κύπελλο, διάκριση ή έπαθλο. Στην πολιτική, όλα αυτά προφανώς δεν υπάρχουν. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής έχει βέβαια επέλθει σε κάποιους τομείς, ιδίως στο επίπεδο της ρητορικής, ωστόσο τι συμβαίνει όταν η πρώτη ομάδα δεν έχει αντίπαλο; Το βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Στη Ν.Δ. «χτύπησε» εμφανώς η μονοτονία και επιχειρούν να εκτονώσουν την περισσευούμενη ενέργεια μεταξύ τους. Οι εσωτερικές τριβές στη Ν.Δ. με αφορμή τις αποφάσεις νομιμοποίησης μεταναστών είναι ένα ζήτημα που έχει τις προεκτάσεις του και έχει αναλυθεί επαρκώς. Ωστόσο, η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία αντιπολιτευτικού λόγου είναι –αν μη τι άλλο– ζήτημα που αξίζει κάποια συζήτηση.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα μάλλον δεν υπάρχει. Θα περάσει τα Χριστούγεννα στα σούπερ μάρκετ, είτε το θέλει είτε όχι, καθώς όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να δοθεί σήμα ότι η κυβέρνηση δεν χαλαρώνει στο θέμα της ακρίβειας. Είτε με τον πρωθυπουργό είτε μόνος του, ο κ. Σκρέκας αναμένεται να συνεχίσει αυτό που έκανε και χθες, να περιοδεύσει σε διάφορα σούπερ μάρκετ και αγορές, ώστε να δείξει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται. Χθες ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν, όπου μίλησε για την πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής», την ένδειξη δηλαδή ότι ένα προϊόν έχει ελεγχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ολα αυτά είναι βεβαίως, κυρίως και πάνω απ’ όλα, επικοινωνιακές κινήσεις προκειμένου να καλυφθεί το προφανές: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την έκρηξη των τιμών. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιοι αφορούν το πολύ μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Αλλοι, όμως, οφείλονται στην ουσιαστική αποτυχία του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος των Σπαρτιατών, είναι ένα (ακόμη) ζωντανό παράδειγμα βαθιάς άγνοιας (ας το πούμε έτσι), καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ουσιαστικά εξέφρασε ανακούφιση για τον θάνατο («…μέχρι που τον πήρε σβάρνα το φορτηγό, ησύχασε αυτός, ησυχάσαμε και εμείς…»), από τροχαίο δυστύχημα, του Αχμέτ Σαδίκ το 1995, υπενθυμίζοντας ότι ίδρυσε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που προβάλλει, βεβαίως, την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι. Εννοείται ότι στο ΚΙΕΦ αλίευσαν την αποστροφή του κ. Στίγκα και τη στιγμάτισαν επαρκώς στα κοινωνικά δίκτυα και αλλού. Τα χρυσαυγίτικα πιάνουν βέβαια, αλλά αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διήνυαν άλλη φάση, ήδη θα καταγραφόταν ένας μικρός πανικός. Οι Τούρκοι, πάντως, δεν βιάζονται. Στις 29 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει η ταινία «Αχμέτ Σαδίκ» με πρωταγωνιστή τον διάσημο –στην Τουρκία– ηθοποιό Τουργκάι Αϊντίν. Διαφημίζεται από τους διανομείς ως η ταινία που θα αναδείξει τον γιατρό «που έκανε γνωστό στον κόσμο τον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Αυτό λέγεται προβολή ήπιας ισχύος, διπλωματία με άλλα μέσα ή όπως αλλιώς θέλετε. Εμείς ας αναμασήσουμε λίγο ακόμη τον ευκολοχώνευτο σανό που μοιράζεται αυτές τις μέρες αφειδώς και από πολλές κατευθύνσεις. Στο τέλος μπορεί και να βελάξουμε, ποιος ξέρει;

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αίγυπτος, όπου σήμερα θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε μια ακόμη στάση του στη μεγαλύτερη αραβική χώρα, εν μέσω της πολυεπίπεδης κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, όπου αργότερα θα συναντήσει και τον ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι. Οι επαφές Δένδια – Ζάκι έχουν ως προφανή στόχο την ενίσχυση της υφιστάμενης στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και την περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας. Ο κ. Δένδιας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στον τάφο του Ανουάρ Σαντάτ στο Κάιρο, προτού αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄.

Η ΑΤΑΚΑ

«Κατανοούμε τις ενδεχόμενες ανησυχίες που έχει ένα κομμάτι του πληθυσμού, όμως το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης είναι υπαρκτό, όπως και η ανάγκη δεκάδων επαγγελμάτων, από την οικοδομή έως την αγροτική παραγωγή. Χρειάζεται μια σοβαρή και συντεταγμένη συζήτηση και μια κυβέρνηση που δεν έχει παρωπίδες, όπως η σημερινή, όπως αποδείχθηκε στον προϋπολογισμό». Αυτά είπε χθες (Οpen) ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας ως προς την ψήφιση της τροπολογίας για την υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση μεταναστών. Και κάπως έτσι καταλάβαμε ότι η Χαριλάου Τρικούπη ουσιαστικά στηρίζει πλήρως την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT