Τροπολογία για μετανάστες: Παρών και «όχι» από τον Σαμαρά στη Βουλή

Τροπολογία για μετανάστες: Παρών και «όχι» από τον Σαμαρά στη Βουλή

Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς σε κάτι που διαφωνεί «δεν κρύβεται» και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο πως δεν θα επιλέξει την απουσία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι θα δώσει κανονικά το «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία και ως εκ τούτου θα ψηφίσει «όχι» στην τροπολογία για το μεταναστευτικό, που δημιούργησε από την περασμένη Παρασκευή τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές λένε πως ο κ. Σαμαράς σε κάτι που διαφωνεί «δεν κρύβεται» και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο πως δεν θα επιλέξει την απουσία, αλλά θα είναι κανονικά στη Βουλή για να εκφράσει τη διαφωνία του με την ψήφο του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως σήμερα θα ζητήσει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία».

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», στο παρασκήνιο, όσο και αν οι βουλευτές που αντιδρούν στην τροπολογία δηλώνουν πως «αιφνιδιάστηκαν» από το γεγονός ότι η τροπολογία ήρθε ξαφνικά, αιφνιδιασμένο ήταν και το Μαξίμου από την Παρασκευή το βράδυ μετά την –πρωτοφανούς έντασης– ανακοίνωση του κ. Σαμαρά που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας. Η πρώτη αντίδραση, που ήρθε από τον Αδωνι Γεωργιάδη, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ήταν μεν σαφής, «αδειάζοντας» τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα ήταν και σχετικά χαμηλών τόνων, καθώς κινείτο και πάλι στη γνωστή λογική πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην άποψή του. Ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός ήρθε όμως το Σάββατο, όταν ο κ. Σαμαράς επανήλθε μέσω συνεργατών του «αδειάζοντας» ευθέως την κυβέρνηση για παλαιές δηλώσεις του κ. Μαρινάκη που έλεγε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής. Η απάντηση του Μαξίμου έδειξε σαφή κλιμάκωση, καθώς ήταν κοφτή και μόλις 30 λέξεων: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Το αυστηρό ύφος αποκάλυπτε πλέον την ενόχληση του Μαξίμου, παρότι στόχος ήταν το θέμα να κλείσει και να μην υπάρξει συνέχεια.

Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ανέδειξε, έστω με έμμεσο τρόπο, την αντιπαράθεση. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στον κ. Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στο γραφείο του και όχι στην Ολομέλεια, συνομιλώντας με αρκετούς βουλευτές που πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του. Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, πάντως, από κάτω βρίσκονταν και οι 156 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι χειροκρότησαν όρθιοι την ομιλία του. Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και σήμερα να υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, καθώς κανείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν πρόκειται «να διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να καταψηφίσει μια τροπολογία. Αυτό πάντως που αναμένεται είναι αρκετές τοποθετήσεις «αντιφρονούντων» βουλευτών που θα πάρουν τον λόγο και θα εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Τρίτη διαφοροποίηση

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς με την τριπλή διαφοροποίησή του τον τελευταίο μήνα σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές: τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και εσχάτως την τροπολογία για το μεταναστευτικό. Η άποψη πως η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί «ρήγματα» στα δεξιά δεν βρίσκει σύμφωνο το Μαξίμου, που απαντά στις συγκεκριμένες θεωρίες με «τον φράχτη στον Εβρο, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», που αποτελούν «έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης σε όσους έχουν τέτοιες αμφιβολίες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να εκφράσει ανησυχίες οι οποίες ήδη καλύπτονται από την κυβερνητική πολιτική, που «είναι αμφίπλευρη και εκφράζει τόσο το σύγχρονο Κέντρο όσο και την παραδοσιακή Δεξιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT