Χαμηλές πτήσεις για την Κεντροαριστερά

Χαμηλές πτήσεις για την Κεντροαριστερά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απ’ όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να πάρουν τα πάνω τους απέναντι στην ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, που έγινε για λογαριασμό του Action24, οι «πέντε» του χώρου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25) δείχνουν να αδυνατούν να εκμεταλλευτούν την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την καθημερινότητα και κυρίως από το μείζον ζήτημα της ακρίβειας.

Με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 38,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη δημοσκοπική κάθοδο και στην εκτίμηση ψήφου αποτυπώνεται στο 13,4%, χάνοντας 1,3 μονάδες σε σχέση με έναν μήνα πριν. Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που βγάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας για νίκη στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιταχύνει το βήμα του, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα του κόμματος και κυρίως των στελεχών που το εκπροσωπούν. Επιθυμεί να δώσει ένα νέο, πιο τεχνοκρατικό και επιστημονικό προφίλ. Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στελεχών του think tank, του οποίου προΐσταται η Διάνα Βουτυράκου, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Κουμουνδούρου. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αιτήσεων και πλέον περίπου 200 νέα πρόσωπα με πολύ καλά βιογραφικά θα στελεχώσουν τους 27 θεματικούς τομείς.

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται.

Σε σχέση με τις έρευνες, το αξιοσημείωτο και ενδεχομένως παρήγορο για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πως ούτε το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο. Στη μέτρηση της Opinion Poll καταγράφει ποσοστό 15,5% χάνοντας μισή μονάδα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αυτή την περίοδο ευχαριστημένοι για την παγίωση του κόμματος στη δεύτερη θέση, ωστόσο είναι γεγονός πως μέσα στο 2024 ψάχνουν το δημοσκοπικό «ξέσπασμα» που θα κάνει τη διαφορά. Την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκμεταλλευθεί ούτε η Πλεύση Ελευθερίας (2,6%) ούτε το ΜέΡΑ25 (2,3%), αλλά ούτε και η Νέα Αριστερά που, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, βρίσκεται στο 2,6%. Η Πέτη Πέρκα δήλωσε για το κόμμα της: «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που πρέπει να στοχεύσουμε. Υπάρχει πολιτικός χώρος, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση». Το ΚΚΕ εξακολουθεί να ανεβαίνει και αποτυπώνεται στο 9,2%.

Πρόσωπα-κλειδιά

Χθες ανακοινώθηκαν επίσημα τα ονόματα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων αναλαμβάνουν: Νίκος Παππάς (οικονομία), Κώστας Ζαχαριάδης (αυτοδιοίκηση – νεολαία), Παύλος Πολάκης (υγεία), Ρένα Δούρου (εξωτερική πολιτική – ενέργεια – περιβάλλον), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (πρόγραμμα), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (εργασία – πολιτικός σχεδιασμός), Διονύσης Τεμπονέρας (ασφαλιστικό – επιστημονικοί φορείς), Αλέκος Φλαμπουράρης (χρηματοπιστωτικά – πολιτισμός), Θεοδώρα Τζάκρη (ομογένεια), Πάνος Ρήγας (άμυνα – παιδεία), Κατερίνα Νοτοπούλου (τουρισμός – στεγαστική πολιτική).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT