Ιδιωτικά ΑΕΙ: Στα χαρακώματα για το άρθρο 16 ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Στα χαρακώματα για το άρθρο 16 ο ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη ιδεολογικοπολιτική μάχη που θα δοθεί στην αρχή της νέας χρονιάς αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η μεγάλη ιδεολογικοπολιτική μάχη που θα δοθεί στην αρχή της νέας χρονιάς αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Με φόντο την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα «μαχαίρια» έχουν βγει ήδη από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Πολλά συλλαλητήρια, αναρίθμητες δημόσιες αλλά και κοινοβουλευτικές συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ανέκαθεν κάθε συζήτηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «ξυπνούσε» τις ταυτοτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά, όπως και ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας.

Η Δώρα Αυγέρη επιτέθηκε στο Μαξίμου δείχνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από τώρα τη μάχη για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16: «Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν πέντε χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα. Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει».

«Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με campus και έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη χώρα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον Real Fm έδειξε πως το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να συζητήσει τη ρύθμιση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη χώρα», ανέφερε. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη συμπλήρωσε πως «εάν η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

Κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία είναι το ΚΚΕ. «Το νομοσχέδιο που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο”, μία “ελευθερία” υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων, τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και με την επέκταση της εμπορευματοποίησης στα δημόσια: διπλά και κοινά πτυχία με πανεπιστήμια εξωτερικού, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα κ.λπ.». Από την Ελληνική Λύση ανέφεραν: «Η βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γεννά μία απορία: Θα νοιαζόταν τόσο πολύ εάν δεν ενδιαφερόταν η γνωστή εταιρεία CVC;».

Ο Αλέξης Χαρίτσης με ανάρτηση στα social media ξεκαθάρισε πως η Νέα Αριστερά θα δώσει μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή προκειμένου να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. «Το “ελεύθερο πανεπιστήμιο” που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα. Είναι ο δρόμος για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας». «Το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και δεν μπορείτε να το υπερβείτε», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT