Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χαρίτσης προηγείται του Κασσελάκη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση, επαληθεύουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιβεβαιώνεται η χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Η σφυγμομέτρηση, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.304 ατόμων κατά το διάστημα από 13 έως 19 Δεκεμβρίου, αναδεικνύει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία σε απόλυτο κυρίαρχο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό. Την ίδια στιγμή, «χαμηλές πτήσεις» καταγράφει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, το ποσοστό της οποίας κινείται κάτω από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,9% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 11,4%, ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, ΚΚΕ με 8,1%, Ελληνική Λύση με 5,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 3% και Νίκη με 3%.

Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν οι «Σπαρτιάτες» (2,5%), η Νέα Αριστερά (2%) και το ΜέΡΑ25 (1,8%), ενώ σε 9,2% εκτιμάται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-1

Ως προς την εκτίμηση ψήφου, τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταγράφουν πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. με 38%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (14%), ΣΥΡΙΖΑ (12,4%), ΚΚΕ (10%), Ελληνική Λύση (7,2%) και χαμηλότερα Πλεύση Ελευθερίας (3,7%), «Νίκη» (3,7%) και Σπαρτιάτες (3%).

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-2

Αποσυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, αλλά και προς τη Νέα Αριστερά σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συσπείρωση αυτή τη στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι μόλις στο 51%.

Ως προς τη φυγή ψηφοφόρων, οι μεγαλύτερες διαρροές αφορούν το ΠΑΣΟΚ (10,6%), το ΚΚΕ (9,1%) και τη Νέα Αριστερά (8,5%). Διαρροές εντοπίζονται ωστόσο και προς Νέα Δημοκρατία, Πλεύση Ελευθερίας, ακόμα και Ελληνική Λύση (2,3%).

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-3

Ενδεικτική της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του, καθώς το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε ποτέ, ενώ το ποσοστό όσων απαντούν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε σε 26% από το 37% του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Πιο ισορροπημένα είναι τα στοιχεία που αφορούν την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνητικό ισοζύγιο επιρροής σημειώνουν επίσης ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά.

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-4

Χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (47%), με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (44%).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές, τις περισσότερες αρνητικές από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ., αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-5
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT