Επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας»: «Κλείδωσε» η αποστολή φρεγάτας του Π.Ν.

Επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας»: «Κλείδωσε» η αποστολή φρεγάτας του Π.Ν.

Η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς κρίθηκε ότι η Ελλάδα, χώρα με τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια επιχείρηση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στην πολυεθνική επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας» («Prosperity Guardian») στην Ερυθρά Θάλασσα, για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών και της παγκόσμιας οικονομίας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα η «Κ». Η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή δύναμη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ αποφασίστηκε σε ανώτατο επίπεδο (από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), καθώς κρίθηκε ότι ως χώρα με τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία στον κόσμο θα ήταν παράταιρη η απουσία από ένα εγχείρημα προστασίας της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Οπως η «Κ» αποκάλυψε χθες, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η παρουσία των επιτελών του ΓΕΝ στο Μπαχρέιν, όπου θα βρίσκεται και η βάση της επιχείρησης προστασίας της ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Εκεί θα κριθεί ποιου είδους αποστολή θα αναλάβει η Ελλάδα. Μια επιχείρηση αυτής της κλίμακας, που πρακτικά θα αφορά τη συνοδεία και προστασία εμπορικών πλοίων κάθε τύπου από την Ερυθρά Θάλασσα προς τον Κόλπο του Αντεν και από εκεί στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, περιλαμβάνει πολλά στάδια. Ως εκ τούτου ο προσδιορισμός της αποστολής που θα αναλάβει το Π.Ν. θα κρίνει αν τελικά θα αποσταλεί φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ ή, σε περίπτωση ανάπτυξης στα μετόπισθεν, κάποια από τις παλαιότερες «S».

Η απόφαση για συμμετοχή στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα ελήφθη από τον πρωθυπουργό, καθώς η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία στον κόσμο.

Χθες το πρωί, πάντως, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι έπειτα από εντολή του κ. Μητσοτάκη, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΝ Γιάννη Δρυμούση, «να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Π.Ν. στην πολυεθνική επιχείρηση “Prosperity Guardian” για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας». Ο κ. Δένδιας κατέληξε ότι «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα, η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, θα διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε αργότερα ότι «δεν θα μπορούσε, με λίγα λόγια, η χώρα μας να λείπει από μια τόσο σημαντική επιχείρηση».

Κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε για συμμετοχή σε επιχείρηση που πραγματοποιείται σε πλαίσιο «πρωτοβουλίας προθύμων», ενώ σε ανακοίνωση του ΚΚΕ σημειώνεται ότι «καμιά δουλειά δεν έχουν ελληνικά πλοία ή άλλες στρατιωτικές μονάδες σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT