Εντός και Εκτός: Η Τουρκία επιστρέφει στη Βεγγάζη

Εντός και Εκτός: Η Τουρκία επιστρέφει στη Βεγγάζη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους βρέθηκε χθες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αγκάλιασε τη μικρή Ελπίδα, η οποία γεννήθηκε τη βραδιά της εκκένωσης κατά την επικίνδυνη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Χθες στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση μιας επιχείρησης πρωτοφανούς. «Αρχιστράτηγος» της επιχείρησης, όπως τον αποκαλούν, ήταν ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη από την πρώτη στιγμή. Στους συντελεστές της επιχείρησης, στους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος, συγκαταλέγονται και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διοικητής του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Ρούφος.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σας περιέγραψα χθες την εποποιία στις όχθες του Υδάσπη με αντιμαχόμενες πλευρές τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το αν η Αθήνα συζητάει με το Ισλαμαμπάντ ή όχι για συμφωνία πρόσβασης σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το Πακιστάν. Χθες ο κ. Κασσελάκης επανήλθε, μάλιστα με κατεύθυνση από τα δεξιά, το οποίο πρέπει να μη συμβαίνει συχνά στον κ. Γεωργιάδη. Αναφέρει λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης: «Επαναλαμβάνω την ερώτησή μου στον πρωθυπουργό: Συζήτησε ο υπουργός του για 500.000 εργάτες με τον Πακιστανό υπουργό, ναι ή όχι; Είχε την άδειά του να το κάνει; Ψέματα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ψέματα για τις υποκλίσεις στον Ερντογάν. Τώρα, ψέματα και για την “Ατζέντα Ισλαμαμπάντ”». Για στροφή προς το Κέντρο υπολόγιζαν την Κουμουνδούρου επί Κασσελάκη, αλλά τους βγήκε λίγο πιο δεξιά…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Είναι σαφές από την πρώτη ημέρα που ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ότι, πέρα από την προφανή διαχείριση των εκκρεμοτήτων της Αγκυρας σε ανοιχτά πεδία, οι βασικοί στόχοι είναι η εδραίωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιφέρειά της ως δύναμης με καθοριστική επιρροή. Χθες, μιλώντας ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο κ. Φιντάν ουσιαστικά προεξόφλησε την εκ νέου λειτουργία γενικού προξενείου στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, όπου μέχρι πρόσφατα η Αγκυρα είχε τεράστια προβλήματα με τις τοπικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της ανατολικής Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ουσιαστικά ξεκινώντας μια διαδικασία επαναπροσέγγισης. Ο κ. Φιντάν, όμως, είπε και άλλα. «Αν δεν υπάρχει ίσο κυριαρχικό καθεστώς και των δύο πλευρών, δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ τους», ανέφερε για την κατάσταση στην Κύπρο, απηχώντας βεβαίως γνωστές απόψεις. Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Φιντάν σημείωσε ότι η Αγκυρα επιθυμεί «ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, με βάση τη θετική ατζέντα», υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζουμε με κάθε ευκαιρία να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας που διαμένουν στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα». Οσο για τα Βαλκάνια, «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους ακλόνητους δεσμούς και την παρουσία μας», είπε ο κ. Φιντάν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Κορυσχάδες Ευρυτανίας, όπου ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας θα βρεθεί αύριο προκειμένου να εγκαινιάσει το πλήρως αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Το μουσείο στεγάζεται στον ιστορικό χώρο που μεταξύ 14 και 27 Μαΐου 1944 φιλοξένησε τα 200 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία συγκροτήθηκε από το ΕΑΜ. Το μουσείο διαμορφώθηκε με συγχρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου και το Ιδρυμα Κόκκαλη. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τις εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου, τη «μάχη της σοδειάς» και την ΠΕΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η ΑΤΑΚΑ

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανακοίνωσε χθες, όπως ήταν προεξοφλημένο εδώ και αρκετές ημέρες, την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Στη δήλωση της υποψηφιότητάς του ο κ. Δούκας επανέλαβε την αντίθεσή του στον τρόπο ανάπλασης της Αθήνας. «Το 2023 κλείνει με ένα ακόμη απαξιωτικό, σχεδόν εχθρικό, δείγμα γραφής από την κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση», καθώς, όπως είπε, «οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν νόμο που αποκλείει τις δημοτικές αρχές από τον νέο φορέα για τα μεγάλα έργα ανάπλασης των πόλεών μας». Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του κ. Δούκα, ωστόσο στην πραγματικότητα η Αθήνα μόνο ως μητροπολιτικός δήμος μπορεί να κάνει το άλμα στο μέλλον. Και αυτή είναι, βέβαια, μια υπόθεση που ξεπερνάει κάθε δήμαρχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT