Δένδιας: Η ΕΑΒ θα παραμείνει στο Δημόσιο

Δένδιας: Η ΕΑΒ θα παραμείνει στο Δημόσιο

«Χωρίς αυτή δεν ζούμε», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται «απολύτως προβληματική»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξυγίανση της ΕΑΒ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, καθώς είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο Νίκος Δένδιας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να φύγει η ΕΑΒ από τον κρατικό έλεγχο, λέγοντας ενδεικτικά ότι «χωρίς ΕΑΒ δεν ζούμε». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην ΕΑΒ είναι «απολύτως προβληματική», ενώ σημείωσε ιδιαιτέρως ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει καταβάλει συνολικά 120 εκατ. ευρώ για προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν ή καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους. Ως εκ τούτου η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή περνάει, προφανώς, σε δεύτερη, μελλοντική φάση. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η απόφασή του να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την ΕΑΒ κρύβει περισσότερο πολιτικό κόστος και λίγα δυνητικά οφέλη, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Ως προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η προσοχή θα στραφεί εκεί μετά την ΕΑΒ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε ότι τα ΕΑΣ κηρύχθηκαν έκπτωτα για παραγγελία πυρομαχικών του 2006, η οποία ουδέποτε παραδόθηκε παρά τις διαρκείς παρατάσεις που λάμβανε η εταιρεία.

Αποστολή φρεγάτας

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα στην απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας η οποία απειλείται από τους αντάρτες Χούθι της δυτικής Υεμένης. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η «Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας» δεν πρόκειται να αρχίσει άμεσα, καθώς πρέπει να προηγηθούν συνεννοήσεις για τη μορφή της αποστολής σε διάφορα επίπεδα πέρα από το αμιγώς επιχειρησιακό σκέλος. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, η Ελλάδα έχει επιλέξει να διαδραματίσει έναν αυξημένα εξωστρεφή ρόλο στη στενή και την ευρύτερη περιφέρειά της, και δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για μια επιχείρηση όπως αυτή. Ο κ. Δένδιας παρατήρησε και τον τρόπο με τον οποίο η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα καλύφθηκε από τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατά τον κ. Δένδια, η κάλυψη του θέματος από τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτει την οπτική γωνία με την οποία η Αγκυρα αντιμετωπίζει την Ελλάδα, μέσα από πρίσμα ανταγωνισμού.

Στην ευρύτατη συζήτηση που ακολούθησε για όλα τα θέματα ο κ. Δένδιας σχολίασε και τις ελληνοτουρκικές επαφές, εκτιμώντας ότι η ύφεση των τελευταίων μηνών είναι μεν θετική, προσθέτοντας, δε, ότι δεν προβλέπει περαιτέρω βελτίωση. Και τούτο διότι θεωρεί ότι η Αγκυρα επιθυμεί μια προσωρινή ύφεση, αλλά όχι επίλυση των διμερών διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT