Εντός και Εκτός: Ο Ανδρουλάκης κηρύσσει τον ανένδοτο στην Golden Visa

Εντός και Εκτός: Ο Ανδρουλάκης κηρύσσει τον ανένδοτο στην Golden Visa

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ευχήθηκε στους συντάκτες που καλύπτουν το αμυντικό ρεπορτάζ για τις γιορτές, όπως είθισται να γίνεται κάθε χρόνο στο δώμα του ΓΕΝ. Παρόντες ήταν και οι τέσσερις αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης και ΓΕΑ Θέμης Μπουρολιάς. Ο πλέον τυπικός και «κουμπωμένος», σε σύγκριση με το παρελθόν, ήταν ο κ. Φλώρος. Ισως από συγκίνηση, καθώς γνώριζε ότι η συγκεκριμένη, καθιερωμένη συνάντηση είναι και η τελευταία του με τον ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς στις 18 Ιανουαρίου λήγει και ο τελικός τέταρτος χρόνος του στη θέση. Περιττό να σας πω ότι οι φήμες για τον αντικαταστάτη του κ. Φλώρου οργιάζουν.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η επέκταση σε σενάρια που αφορούν τα πρόσωπα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Από τους εν ενεργεία αρχηγούς των Επιτελείων, οι Χουδελούδης και Δρυμούσης συμπληρώνουν τον Ιανουάριο ακόμη ένα χρόνο και τους απομένουν θεωρητικά ακόμη 1+1. Ο κ. Μπουρολιάς συμπληρώνει δύο χρόνια και θεσμικά είναι δυνατή η επέκταση κατά ακόμη ένα. Είναι, βέβαια, πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας να προχωρήσουν σε αλλαγές ακόμη και εκτάκτως. Με βάση, πάντως, τα έως τώρα δεδομένα, τα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο είναι συντηρητικό και προβλέπει απλώς την πλήρωση των θέσεων που χηρεύουν, δίχως πολλές πρόσθετες μετακινήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η θεσμική συνέχεια. Το δεύτερο είναι κάπως πιο εκτεταμένο και προβλέπει ριζικότερες αλλαγές προκειμένου να δοθούν ευρύτερα μηνύματα για την κατεύθυνση που θα πάρουν στο μέλλον οι Ενοπλες Δυνάμεις. Οπως και να ‘χει, η αναμονή δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμη. Μετά την εορτή των Φώτων έρχονται όλες οι απαντήσεις…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες (ΣΚΑΪ) εκστρατεία με στόχο να οδηγήσει την κυβέρνηση στην κατάργηση της Golden Visa. «Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε να λειτουργείτε στο Μαξίμου ως γραφείο real estate. Καταργήστε την Golden Visa χθες, όπως έκανε η Ιρλανδία», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξήγησε την επιλογή του: «Υπάρχει τίποτα στο κέντρο της Αθήνας που δεν έχει αγοραστεί; Η Golden Visa ήταν μια πολιτική που εφαρμόστηκε σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Το μέτρο έφτασε στα όριά του, γι’ αυτό και το καταργούν ή το αναστέλλουν. Το έκαναν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την ανάπτυξη που αφελληνίζει την ελληνική οικονομία». Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Δεν υπάρχει “ναι” ή “όχι” μανιχαϊστικά. Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, με συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας βεβαίως, γιατί αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών όλης της Ευρώπης πάει στα δημόσια πανεπιστήμια και η αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι τα παιδιά των νεότερων γενεών να έχουν την επιλογή να πάρουν εφόδια από το δημόσιο πανεπιστήμιο δωρεάν για να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους».

Ο ΤΟΠΟΣ

Το εμβληματικό κτίριο του Μεγάρου Μποδοσάκη μισθώθηκε χθες και επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας υπέγραψε χθες το συμβόλαιο μίσθωσης με την πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη. Στο κτίριο θα στεγαστούν κατά κύριο λόγο οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διεσπαρμένες σε κτίρια επί των οδών Σέκερη και Βασιλίσσης Σοφίας, και η μετακόμιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024. Το Μέγαρο Μποδοσάκη επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, και κατασκευάστηκε μεταξύ 1949 και 1958, ενώ το 2006 ανακαινίστηκε ριζικά. Αποτελείται από ισόγειο, έξι ορόφους και δύο υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ., χώρος επαρκής για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών της Βουλής σε ένα σημείο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εμείς διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά νομίζω ότι για να ανοίξεις οποιαδήποτε συζήτηση το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να θωρακίσεις τα δημόσια πανεπιστήμια». Αυτά είπε μεταξύ άλλων (ρ/σ Παραπολιτικά) ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης. Η αλήθεια είναι ότι αυτούς τους μήνες τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι πολλά και συχνά αντικρουόμενα. Μοιάζει, πάντως, με ακόμη μία μάχη οπισθοφυλακών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT