Το μοναχικό «όχι» και το ρεπερτόριο για τη συνέχεια

Το μοναχικό «όχι» και το ρεπερτόριο για τη συνέχεια

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αιφνιδίασε με τη στάση του. Πώς την εξηγεί ο ίδιος. Πώς τη βλέπει το Μαξίμου

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αρκέστηκε να εκφράσει απλά τη διαφωνία του δημοσίως στην τροπολογία για το μεταναστευτικό, αλλά επέλεξε να δώσει το «παρών» στη Βουλή και να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο φτάνοντας «μέχρι τέλους», όπως λέει μία αγαπημένη του φράση που την είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον και για την υπόθεση της Νovartis, το τέλος της οποίας είναι ένα από τα πολιτικά του απωθημένα.

Ομως, αυτή η διαφοροποίησή του δεν ήταν η πρώτη. Ενα μήνα πριν με τη συνέντευξή του στην «Κ» είχε εκφράσει οιονεί αντιπολιτευτικές θέσεις σε 2 συν 1 θέματα. Πρώτα από όλα στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, δεύτερον, στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ακυρώνοντας πλήρως την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ενώ είχε αφήσει αιχμές και για λάθη στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πλατφόρμα

Τα τρία αυτά θέματα μαζί με τη διαφοροποίησή του για το μεταναστευτικό συνιστούν ουσιαστικά τη βάση μιας «πλατφόρμας» με καθαρά χαρακτηριστικά λαϊκής Δεξιάς που βρίσκει μάλιστα ευήκοα ώτα –αλλά όχι αλληλέγγυα χέρια– και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς; Μπορεί οι διαφοροποιήσεις του να πάρουν τη μορφή εσωκομματικής αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μητσοτακικής διακυβέρνησης;

«Βλέπετε τι γίνεται εκεί;», έλεγε διαρκώς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ο Μακρόν κατήρτισε έτσι ώστε να αποσπάσει τις ψήφους της Λεπέν.

Η απάντηση που δίνουν πηγές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό λένε πως ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός δεν αποτελεί συνιστώσα αλλά απευθύνεται πάντα στο «όλον της παράταξης» χωρίς πρόθεση για εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς τα κίνητρά του εδράζονται σε δύο πυλώνες με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «διαβάζει» σχολαστικά τι γίνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία. «Βλέπετε τι γίνεται εκεί;», έλεγε διαρκώς την εβδομάδα που μας πέρασε, αναφερόμενος στη στροφή που αναγκάστηκε να κάνει ο Μακρόν προκειμένου σε ένα νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής να αποσπάσει τις ψήφους της Λεπέν. Δεύτερον, οι διαφοροποιήσεις του γίνονται για λόγους «χρέους», λέξη την οποία χρησιμοποίησε και την Τρίτη καταψηφίζοντας το επίμαχο άρθρο. «Ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε κρύφτηκε όταν θεωρούσε πως κάτι είναι λάθος για τη χώρα», αναφέρει στην «Κ» βουλευτής που είναι σταθερός συνομιλητής του. Ανεξαρτήτως των διαθέσεων του πρώην πρωθυπουργού, φάνηκε ότι η δημιουργία μιας αντιπολιτευτικής συνιστώσας εικάζεται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι πραγματοποιείται. Ακόμα και οι βουλευτές που εξέφρασαν την αντίρρησή τους, τελικά ψήφισαν την τροπολογία και συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή. «Οσο η Ν.Δ. και ο

είναι παντοδύναμοι, θέμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να υπάρξει. Εάν το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές δεν είναι καλό, τότε όλα είναι ανοιχτά», λέει στην «Κ» νεοδημοκρατική πηγή που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα.

Είναι δεδομένο πάντως πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι «έχει χρέος» να εκφράζει τις απόψεις του και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Η επικαιρότητα πάντα δίνει τέτοιες αφορμές, ενώ έπεται, οψέποτε, ένα ακόμα νομοσχέδιο που ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει πως προτίθεται να καταψηφίσει. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν αποκλείεται να επισπευστεί προς ψήφιση πριν από τις ευρωεκλογές. Παράλληλα, κάποια στιγμή η παρούσα Βουλή θα πρέπει να κυρώσει και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που ακόμα εκκρεμούν.

Το Μαξίμου πώς βλέπει όλα τα παραπάνω; Η αντιμετώπιση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά από την κυβέρνηση θα είναι πάντα «διακριτική και με ευγένεια», όπως λέει πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που έγιναν αυτές τις μέρες για τον τρόπο με τον οποίο θα αναχαιτιστεί η διαφοροποίηση Σαμαρά. Αυτό δεν σημαίνει πως το Μαξίμου δεν θα επιδιώκει με σαφή τρόπο να δείξει πως οι απόψεις του κ. Σαμαρά δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσωπικές του. Οσον αφορά τα σενάρια περί εσωκομματικής «δεξιάς» συνιστώσας το Μαξίμου δεν ανησυχεί. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κατώτερο των προβλέψεων, στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν απίθανο να συγκροτηθεί εσωτερική αντιπολίτευση καθώς τα τρία χρόνια διακυβέρνησης που θα μένουν αποτελούν για κάθε βουλευτή δέλεαρ αξιοποίησης, ενώ η αντιπολίτευση δεν απειλεί τη Νέα Δημοκρατία. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως δεν διακρίνουν πίσω από το αντάρτικο του Αντώνη Σαμαρά μακροπρόθεσμη στόχευση, παρά μόνο το γνωστό του ρεπερτόριο όπως το έχει αποκρυσταλλώσει στα 45 και πλέον χρόνια που πολιτεύεται.

Ο σύνδεσμος

Την ίδια ώρα, ο ομφάλιος λώρος μεταξύ του Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού δεν έχει κοπεί. Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και διαχρονικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, που συνομιλεί τακτικά με τον κ. Σαμαρά, όπως έκανε και την εβδομάδα που μας πέρασε. Επικοινωνία πάντως απευθείας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά δεν προβλέπεται τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT