Την επόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Εντι Ράμα περιμένει η Αθήνα προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή διαρκείας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που έχει ως κύρια αιτία την παρατεταμένη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο κ. Ράμα είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την απομάκρυνση του εκτελούντος χρέη δημάρχου Γιώργου Γκόρου, ο οποίος είναι, ωστόσο, ο ηττημένος των εκλογών του περασμένου Μαΐου. Από το περιβάλλον Γκόρου έγινε αρχικά γνωστό ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη θέση, ενώ ο κ. Ράμα βολιδοσκοπούσε τρεις λύσεις (Θοδωρής Τσάμης, Ιλίρ Πάτσο και Βαγγέλης Τάβος).
Ωστόσο, αφενός η δυσκολία αποδοχής της πρότασης Ράμα από τα τρία πρόσωπα, αλλά κυρίως η επιστολή του κ. Μπελέρη από τη φυλακή ότι όποιος αναλάβει προσωρινά δήμαρχος «πρέπει να είναι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική παράταξη» με την οποία κερδήθηκαν οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023, να μην είναι «άσχετος με την ψήφο του λαού της Χειμάρρας κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές» και «πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι από άλλη περιοχή εκτός του δήμου της Χειμάρρας», ουσιαστικά ακύρωσαν την αρχική πρωτοβουλία του κ. Ράμα.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά, στη γραπτή δήλωση με την οποία συνοδεύει τον φάκελο της Αλβανίας στα διάφορα στάδια αξιολόγησής του στην Ε.Ε., έχει θέσει τρεις προϋποθέσεις για να μη θέσει βέτο: την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, τη δίκαιη δίκη του και τον σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας.
Η Αθήνα βρίσκεται, προφανώς, σε συνεννόηση με τον κ. Μπελέρη, καθώς αναζητείται χρυσή τομή σε ένα ζήτημα που ξεπερνάει κατά πολύ τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και έχει, όπως φάνηκε και πρόσφατα, επηρεάσει και τη συνολικότερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Μετά και τους τελευταίους ελιγμούς του κ. Ράμα, πάντως, αρκετοί αναλυτές και δημοσιολογούντες στη γειτονική χώρα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας, με τον κ. Μπελέρη φυλακισμένο και απενεργοποιημένο λόγω της δικαστικής εκκρεμότητάς του.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ιγκλι Χασάνι εμφανίστηκε διαλλακτικός, καθώς δήλωσε ότι «υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ιδέες και δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές για εύρεση λύσης».
Διπλωματικό παρασκήνιο
Των τελευταίων αυτών εξελίξεων είχε προηγηθεί ένα πολύ εντατικό διπλωματικό παρασκήνιο και ανταλλαγές μεταξύ Αθηνών και Τιράνων σε διάφορα επίπεδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες με τον Εντρι Φούγκα, στενό συνεργάτη του κ. Ράμα για όλα τα σοβαρά ζητήματα, έγιναν επαφές όχι μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών. Αλλωστε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ιγκλι Χασάνι (φωτ.) δήλωσε ότι «υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ιδέες και δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές για εύρεση λύσης».
Ο κ. Χασάνι διέψευσε ότι τα Τίρανα και η Αθήνα συζητούν «όνομα κοινής αποδοχής» ως προσωρινού δημάρχου Χειμάρρας. Και σημείωσε ότι «η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου εξετάζεται από την κυβέρνηση και εξετάζονται όλα τα βήματα που θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση που θα δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη και αξιόπιστη λύση».
Ο κ. Χασάνι κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει προ μηνών ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για τη συγγραφή συνυποσχετικού με το οποίο η διμερής διαφωνία για το εύρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο θα οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία είναι καλύτερα να μην κάνουμε διπλωματία από τα μικρόφωνα, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι ιστορίες που θα λυθούν. Η δέσμευση είναι μέγιστη, αλλά και οι στάσεις ξεκάθαρες. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός γείτονας της Αλβανίας. Για τη συμφωνία για τη θάλασσα περιμένω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες να του τις δώσω», δήλωσε ο κ. Χασάνι. Πρόκειται, βέβαια, για πάγιο ελιγμό της αλβανικής διπλωματίας, η οποία αποδίδει τις καθυστερήσεις στον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.