Κοινοβουλευτικές μάχες από την αρχή της νέας χρονιάς

Κοινοβουλευτικές μάχες από την αρχή της νέας χρονιάς

Θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις στη Βουλή τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Με την αναμονή δύο συν ενός εμβληματικών νομοσχεδίων, η εθνική αντιπροσωπεία προετοιμάζεται για σκληρές και πολύωρες αντιπαραθέσεις από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους. Προτεραιότητα, ως προς το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται πως δίνεται στο σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, ως δυνατότητα για τους εκλογείς, στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου. Ηδη το νομοθέτημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο νομοθέτημα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο έντονου δημόσιου διαλόγου, εμπεριέχει ρυθμίσεις μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής».

Οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις και συγκρούσεις αναφορικά με το «προοδευτικό» ή «εκσυγχρονιστικό» θα επεκταθούν και σε ένα τρίτο νομοσχέδιο, το σχετικό με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών και –ενδεχομένως– το ζήτημα της τεκνοθεσίας, που μένει να φανεί εάν θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 5/1 βρίσκεται και το νομοσχέδιο αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας υπό τον τίτλο «Ενίσχυση του εθνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», ενώ την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η ανάλογη διαδικασία αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας». Τη σειρά τους αναμένεται να πάρουν για επεξεργασία και ψήφιση τα νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας, Αθλητισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Αμυνας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής βρίσκονται ήδη τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2022», καθώς και προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης: του ΚΚΕ για «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη», της Ελληνικής Λύσης (μεταξύ άλλων και για «Μη υποχρεωτική προσθήκη ηλεκτρονικού κυκλώματος –RFID τσιπ– στις νέες ταυτότητες») και της Πλεύσης Ελευθερίας με αντικείμενο την «Επαναφορά δώρων εορτών και άδειας σε εργαζομένους στο Δημόσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT