Επανεκκίνηση στη Βουλή με έξι εκκρεμότητες

Επανεκκίνηση στη Βουλή με έξι εκκρεμότητες

Στο επίκεντρο η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, η «καλή νομοθέτηση» και το κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Με πέντε συν μία εκκρεμότητες επανεκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές, οι εργασίες της Βουλής. Σημαντικότερη, τουλάχιστον ως προς το κοινωνικό ενδιαφέρον αναφορικά με το αντικείμενό της, είναι η σχετική με την πορεία των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ «θεαματικότερη» από πλευράς όγκου δουλειάς είναι εκείνη η οποία αφορά τη μεγάλη μετακόμιση υπηρεσιών του Κοινοβουλίου στο εμβληματικό κτίριο Μποδοσάκη στη λεωφόρο Αμαλίας.

Ως γνωστόν, τα μέλη της επιτροπής «για το έγκλημα των Τεμπών» σπατάλησαν τον πρώτο μήνα που είχαν λάβει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου τους και την έκδοση πορίσματος, «εξετάζοντας» διαδικαστικά ζητήματα και κάποιους λίγους μάρτυρες, που δεν μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι για την ουσία της υπόθεσης. Η νέα προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν από την ολομέλεια λήγει στις 22 Ιανουαρίου και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και νέα. Ηδη βρισκόμαστε στις 6.1.2024 και οι αίθουσες συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου εξακολουθούν να είναι άδειες.

Δεύτερη εκκρεμότητα είναι εκείνη που έχει σχέση με την εφαρμογή της λεγόμενης «καλής νομοθέτησης»: η συζήτηση και ψήφιση των τελευταίων νομοσχεδίων του 2023 συνέβαλε στην επανεμφάνιση αρνητικών φαινομένων (όπως πολυνομοσχέδια με άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες), στα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει τέλος.

Στο ράφι της αναμονής, επίσης, εξακολουθούν να βρίσκονται προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές για συζήτηση, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Το κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών, δεδομένης της έρευνας της Δικαιοσύνης ως προς το εάν παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία, διεκδικώντας την είσοδό τους στη Βουλή, έχοντας πραγματικό αρχηγό τον έγκλειστο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, επίσης μένει –ως τέταρτη εκκρεμότητα– να αποσαφηνιστεί την προσεχή περίοδο. Αν η δικαστική έρευνα επιβεβαιώσει τις βάσιμες υποψίες, τότε θα αλλάξει και πάλι ο χάρτης της εθνικής αντιπροσωπείας, αφού θα κηρυχθούν έκπτωτοι του βουλευτικού αξιώματος οι 12 βουλευτές που εξελέγησαν με το σχήμα Σπαρτιάτες.

Τυπικό μεν, πλην όμως συμβολικό, χαρακτήρα έχει η πέμπτη εκκρεμότητα, η οποία αφορά την παράταση έως τα τέλη Ιουνίου –δηλαδή ως και μετά τις ευρωεκλογές– που δόθηκε στην προθεσμία για την κατάθεση δηλώσεων «πόθεν έσχες» (και) του πολιτικού προσωπικού.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, είναι και η μετεγκατάσταση στο Μέγαρο Μποδοσάκη κυρίως διοικητικών υπηρεσιών της Βουλής, που σήμερα στεγάζονται σε διάφορα μισθωμένα κτίρια επί των οδών Σέκερη και Βασιλίσσης Σοφίας. Η ολοκλήρωση της μετακόμισης αναμένεται να γίνει εντός των πρώτων μηνών του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT