Δόμνα Μιχαηλίδου: Η πορεία από το Κέμπριτζ στον Πειραιά

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η πορεία από το Κέμπριτζ στον Πειραιά

Τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα φώτα έπεσαν πάνω στο νέο πρόσωπο που ανέλαβε τότε το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα φώτα έπεσαν πάνω στο νέο πρόσωπο που ανέλαβε τότε το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επρόκειτο για την 32χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου, το νεότερο μέλος της τότε κυβέρνησης, ένα πρόσωπο με περγαμηνές παρά το νεαρό της ηλικίας της, αλλά εντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό. Παρά το γεγονός πως τότε έγινε ευρύτερα γνωστή, η αρχή της πολιτικής της πορείας είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν, στον ημιώροφο της Πειραιώς. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας στον προθάλαμο της εξουσίας, είχε αρχίσει να μπολιάζει την Κεντροδεξιά με νέο αίμα. Eνα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η 30χρονη Δόμνα με τις πολύ καλές σπουδές στο εξωτερικό, καθώς έχει διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το βιογραφικό της αποτέλεσε το διαβατήριο για να ενταχθεί στο οικονομικό επιτελείο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά έχοντας χρέη συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. Ρόλο έπαιξε και η σύντομη, αλλά σημαντική εργασιακή της εμπειρία, καθώς στα 26 της είχε ενταχθεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ως ειδική στον ανταγωνισμό, ενώ το ίδιο έτος ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ.

Η πρώτη εμφάνισή της «επισήμως» στα κομματικά όργανα έγινε το 2018 σε μια σύσκεψη γραμματέων, όπου σε όλους έκανε εντύπωση το πόσο χαμογελαστή ήταν. Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., τότε, λέει στην «Κ» πως η είσοδος στην παράταξη δεν έγινε με πολιτικούς όρους, καθώς «δεν είχε πολιτική ταυτότητα», αλλά καθαρά με όρους τεχνοκρατικής επάρκειας.

Αναλαμβάνοντας το υφυπουργείο Εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου έδωσε τα διαπιστευτήριά της εκδηλώνοντας τη μεγάλη όρεξή της για δουλειά, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τις δομές παιδικής προστασίας, καταρτίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και αναμορφώνοντας το σύστημα για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες.

Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. το 2018 λέει πως η είσοδος της Δόμνας Μιχαηλίδου στην παράταξη δεν έγινε με πολιτικούς όρους, καθώς «δεν είχε πολιτική ταυτότητα», αλλά καθαρά με όρους τεχνοκρατικής επάρκειας.

Αυτή η δραστηριότητά της συνοδεύθηκε από την καθημερινή παρουσία της στα media, στα οποία εκτέθηκε χωρίς να την εμποδίζει η πολιτική της απειρία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται όχι σπάνια σε θέση να απολογείται για επικοινωνιακά της ολισθήματα. Το 2019 είχε συνδέσει την 28η Οκτωβρίου με την αξία του εθελοντισμού· με αφορμή επεισόδια μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ επικρίθηκε για αναφορά της σε εύρεση όπλων στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας· πρόσφατα, στη Βουλή, είχε συσχετίσει τη συγχώνευση σχολικών μονάδων με παράπλευρα οφέλη στην υγεία των μαθητών, καθώς αναγκάζονται να περπατούν περισσότερο για να πάνε στο σχολείο. Η δημοσιότητα όμως –κυρίως θετική, σπανίως αρνητική και ενίοτε κακόβουλη, αφού το ενδιαφέρον για το πρόσωπό της είχε και σεξιστικά ελατήρια– φαίνεται εκ του αποτελέσματος να βοήθησε την πολιτική σταδιοδρομία της. Στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να εκλεγεί δεύτερη στην Α΄ Πειραιώς και αμέσως μετά ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας.

Το υπουργείο Εργασίας τής είναι οικείο. Αλλά στις αρμοδιότητές του δεν ανήκει πια το χαρτοφυλάκιο που είχε χειριστεί η Μιχαηλίδου, το οποίο πλέον έχει περάσει στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Προεκλογικά ακουγόταν ότι η ίδια θα αναλάμβανε το νεότευκτο υπουργείο. Την προσπέρασε η Σοφία Ζαχαράκη, ίσως χάρη και στην εντυπωσιακή εκλογική πρωτιά της στην Αττική. Η προαγωγή άργησε μόλις έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT