Βελγική προεδρία της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη επιστρέφει στο σπίτι της»

Βελγική προεδρία της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη επιστρέφει στο σπίτι της»

«Οι πολίτες θα αποτελέσουν την κεντρική μας προτεραιότητα» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη επιστρέφει σπίτι της» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, κατά τη σύντομη παρέμβασή του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Κολλέγιο των Επιτρόπων σήμερα στις Βρυξέλλες, που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Στο επίκεντρο της προεδρίας για τους επόμενους έξι μήνες, που μάλιστα θα καταλήξουν με τη διενέργεια των ευρωεκλογών, το Βέλγιο θέτει, όχι τυχαία, τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Οι πολίτες θα αποτελέσουν την κεντρική μας προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός, προκειμένου όπως είπε, να αισθανθούν ότι «τους προστατεύουμε σε όλα τα επίπεδα». Πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, αναγνώρισε ο Αλεξάντερ ντε Κρο όπου οι πολίτες ξεκάθαρα αναμένουν να προστατεύσουμε την κοινή μας πρόνοια, την καλή διαβίωση και το κοινό μας μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός, στην «καρδιά» των προτεραιοτήτων της προεδρίας θα βρεθεί η Ουκρανία, που άλλωστε «βρίσκεται στην «καρδιά» της Ευρώπης καθώς μάχεται για τη συλλογική ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών». Μετά την πρόσφατη συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η βελγική προεδρία θα εργαστεί για τη διεύρυνση της Ενωσης και σε ό,τι αφορά και άλλα υποψήφια κράτη-μέλη. Παράλληλα, η προεδρία θα επικεντρωθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που συνεπάγονται της διεύρυνσης. «Εχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: προτού μεγαλώσουμε, θα πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί» ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί ως προς τη συνέχιση της συζήτησης για αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. στη βάση της ειδικής πλειοψηφίας.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την Ευρώπη, το Βέλγιο θα δώσει έμφαση και σε άλλες συγκρούσεις όπως αυτή της Μέσης Ανατολής, καθώς όπως τόνισε ο Αλεξάντερ ντε Κρο, η Ε.Ε. «δεν πρέπει μόνο να ηγείται με λόγια, αλλά και με πράξεις», ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει «κοινή γραμμή» και των 27 κρατών – μελών.

Στόχος, εξάλλου, του Βελγίου θα αποτελέσει η ολοκλήρωση του θεσμικού κύκλου ενόψει των ευρωεκλογών με έμφαση στην Πράσινη Συμφωνία, που δεν εξασφαλίζει μόνο τους κοινούς στόχους για το περιβάλλον, αλλά και δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερη διαβίωση και ευημερία για τους πολίτες μας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες μόνο ώρες μετά την τελετή προς τιμήν του Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι, όπου παραβρέθηκε και ο ίδιος, ο Αλεξάντερ ντε Κρο είπε πως «ο καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσουμε είναι να αντιληφθούμε πως μόνο μαζί μπορούμε να γίνουμε πιο ισχυροί» ενώ έδωσε έμφαση στις εκθέσεις που αναμένεται να παρουσιάσουν την άνοιξη ο Μάριο Ντράγκι και ο Ενρίκο Λέτα για τον ανταγωνισμό και το μέλλον της κοινής αγοράς, αντίστοιχα. Αφορούν την επί της ουσίας μετεξέλιξη του οράματος του Ζακ Ντελόρ.

Στήριξη στην Ουκρανία

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά της έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα, με ομοφωνία.

Ενόψει της Συνόδου της 1ης Φεβρουαρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης του Κιέβου μέσω της αναθεώρησης του κοινού προϋπολογισμού. Ανέφερε πάντως ότι ακόμα και εάν δεν υπάρξει ομοφωνία, «η Ε.Ε. ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις», όπως είπε.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς νέου δημοσιονομικού πλαισίου, που θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο, ενέταξε εξάλλου και τους στόχους για τη μετανάστευση, όπου μετά την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έγκρισή της έως την άνοιξη, ανέφερε.

Μεγάλη έμφαση έδωσε παράλληλα και στο θέμα του ανταγωνισμού εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η βελγική προεδρία της Ε.Ε. θα ολοκληρώσει τη σχετική νομοθεσία, που θα θεσπίσει το πλαίσιο των κανονισμών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Εξέφρασε εμπιστοσύνη ότι το Βέλγιο θα κατορθώσει να πετύχει τη σχετική συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «προκειμένου να εξασφαλιστούν βιώσιμες επενδύσεις» στην Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η βελγική προεδρία θα θέσει ως προτεραιότητα την «κοινωνική Ευρώπη» μέσω σχετικών πρωτοβουλιών και διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε προσδοκίες για τις εκθέσεις των Ντράγκι και Λέτα που θα «αποτελέσουν έμπνευση για νέες πρωτοβουλίες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε τέλος και στο μέλλον της Ε.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας, που περιλαμβάνει την πράσινη συμφωνία, καθώς και τους κλιματικούς στόχους για το 2040 μετά την πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις με την Κίνα

Ερωτηθείσα για τη σημερινή απόφαση της Κίνας να ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ για ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη ποτά και εάν αυτή αποτελεί πράξη αντεκδίκησης του Πεκίνου έναντι της απόφασης της Ε.Ε. να διεξαγάγει έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» με τους εμπορικούς εταίρους μας υπενθυμίζοντας ότι η Ενωση έχει εμπορικό έλλειμμα 400 δισ. ευρώ έναντι της Κίνας. «Χρειαζόμαστε πιο δίκαιη και διαφανή συνεργασία και ανταγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Κίνας, τον περασμένο Δεκέμβριο. «Συμφωνήσαμε με την Κίνα να εξετάσουμε ένα προς ένα τα παράπονα που έχουν οι κινεζικές εταιρείες αλλά και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές με έδρα την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε συστηματικά» ως προς αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT