ΗΠΑ: Ζητούν απαντήσεις από Τουρκία

Τελεσίγραφο Μπλίνκεν στην Αγκυρα για τη Σουηδία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την οριστική απόφαση της Τουρκίας στο ζήτημα της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέρεται να ζήτησε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την επιθυμία των ΗΠΑ η απάντηση να έχει δοθεί μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το Σάββατο επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και αργότερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου τρεισήμισι ώρες συμμετείχε και ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά τόνισε πως η Αγκυρα ήδη έχει κάνει ένα βήμα για το ζήτημα της Σουηδίας, καθώς αυτό έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Οι κ. Ερντογάν και Φιντάν φέρεται να τόνισαν πως τώρα οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ένα βήμα και ζήτησαν από τον κ. Μπλίνκεν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει την επιστολή του αιτήματος προς το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των 40 F-16 στην Τουρκία, όπως και την παραχώρηση άλλων 80 κιτ εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως στην περίπτωση αυτή το τουρκικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να δώσει την έγκρισή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά παρουσίασε και την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως τονίστηκε ότι θα υπάρχει δυσαρέσκεια στην Αγκυρα εάν εγκριθεί η παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα και δεν προχωρήσει το ζήτημα των F-16 προς την Τουρκία, παρά τα βήματα που έχουν γίνει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Στόχος είναι τα αιτήματα των δύο χωρών να κατατεθούν ταυτόχρονα στο Κογκρέσο.

Κατά την επίσκεψή του, ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Αγκυρα να αποσαφηνίσει τη στάση της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έως τα τέλη της εβδομάδας.

Στις διαβουλεύσεις που έγιναν, η πλευρά των ΗΠΑ φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αρκετά δύσκολο για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει οποιοδήποτε αίτημα για τα τουρκικά F-16 αν η Τουρκία δεν οριστικοποιήσει την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να έχει τονίσει πως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ζήτημα των ελληνικών F-35 θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να προχωρήσει το ζήτημα της Σουηδίας για να διευκολύνει και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην τουρκική πρωτεύουσα υπάρχει κλίμα δυσπιστίας προς τις ΗΠΑ και εκφράζονται φόβοι πως σε περίπτωση που το τουρκικό Κοινοβούλιο πει το «ναι» στη Σουηδία, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το Κογκρέσο δεν θα βάλει εμπόδια στην πώληση των F-16. Αυτό δεν μπόρεσε να εγγυηθεί και ο Αντονι Μπλίνκεν στους Τούρκους συνομιλητές του, αλλά φέρεται να ζήτησε να γνωρίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης πριν από την επανέναρξη των εργασιών του τουρκικού Κοινοβουλίου στις 16 Ιανουαρίου.

Tώρα στην Αγκυρα γίνονται διαβουλεύσεις για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία, καθώς υπάρχει και δυσαρέσκεια με τις ΗΠΑ για τη στήριξη που δίνουν προς τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, με την Ουάσιγκτον να εξακολουθεί να θεωρεί συμμάχους τις δυνάμεις PYD/ΥPG και να τους παραχωρεί όπλα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση τους θεωρεί τρομοκράτες και απειλή για την Τουρκία.

O ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσιγκτον Γιουνούς Πάκσοϊ ανέφερε ότι «φτάνουμε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας των F-16. Υπάρχουν τρία αλληλένδετα ζητήματα. Να πάρουμε εμείς τα F-16, η Ελλάδα να πάρει τα F-35, και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν οι ΗΠΑ επιμένουν πρώτα στην ένταξη της Σουηδίας, και το εγκρίνει η Τουρκία, και το θέμα των F-16 παραμείνει ως εκκρεμότητα, αυτή η βελτίωση των σχέσεων και η χαλαρότητα θα σβηστούν άμεσα και θα φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο των σχέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT