ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις παρένθετες μητέρες

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις παρένθετες μητέρες

Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάθεση της πρότασης νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στην καθυστέρηση της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου. Σε σχέση με την τεκνοθεσία, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)».

Το θερμόμετρο στα εσωκομματικά ανεβαίνει. Η πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από την ευρωομάδα της Αριστεράς και να μετακομίσει στην οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά στην Κουμουνδούρου. Η «Κ» είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη παρέμβαση από τις 6 Ιανουαρίου. Τα τρία κορυφαία στελέχη αιτιολογούν στην παρέμβασή τους, πως «η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς. Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς, που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο».

Αναμένεται στην Κουμουνδούρου να ξεκινήσει μια νέα σύγκρουση στο εσωτερικό; Οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών δείχνουν πως το ταυτοτικό θέμα που μπήκε στο τραπέζι θα απασχολήσει πολύ. Πηγές του κόμματος εξέφραζαν τη διαφωνία τους σε μια τέτοια προοπτική, θυμίζοντας πως πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα και ηγέτιδα δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, άλλωστε, συναντήθηκε αρχικά με την ηγεσία του GUE και στη συνέχεια με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, με τους οποίους η Κουμουνδούρου επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας.

Τάραξε τα εσωκομματικά νερά η πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από την ευρωομάδα της Αριστεράς και να μετακομίσει στους Σοσιαλδημοκράτες.

Τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας υποστηρίζουν πως στόχος τους είναι να πείσουν το συνέδριο και όχι να σταθούν απέναντι στο κόμμα. Τα «ντεσιμπέλ» μέχρι τις 23-25 Φεβρουαρίου δεν αποκλείεται να ανέβουν. Ηδη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, έδειξε τη διαφωνία του: «Νομίζω ότι η πρόταση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών είναι λάθος. Καλό θα ήταν να είχαν ερωτηθεί και οι υπάρχοντες ευρωβουλευτές… Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία». Δεν απέκλεισε μια τέτοια προοπτική ο Πέτρος Παππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3: «Ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενέστερος με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και εκεί θα έπρεπε να είναι».

Ο Στέφανος Κασσελάκης με νέα ανάρτησή του στο Facebook επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Για την προπαγάνδα, προβληματικό είναι να καλεί ο πρόεδρος ενός κόμματος τους βουλευτές του στο εξοχικό του για τριήμερο εργασίας, με έξοδα δικά του. Λογικό όμως είναι να έχει ο πρωθυπουργός της χώρας εξοχικό – μεσοτοιχία με τον φυγά Χριστοφοράκο. Και να καλεί –σε άλλο του εξοχικό– τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν για επίσημες συνομιλίες, με έξοδα του κράτους».

Απαντώντας ο Παύλος Μαρινάκης διερωτήθηκε αν «είναι αντίθετος ο κ. Κασσελάκης με μια επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, η οποία επαναβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» και με σκωπτικό ύφος σχολίασε πως «τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT