3+1 νομοσχέδια διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα

3+1 νομοσχέδια διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα

Στο επίκεντρο επιστολική ψήφος, δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, αλλαγές στη Δικαιοσύνη και ομόφυλα ζευγάρια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Για μια κοινοβουλευτική αντιπαράθεση διαρκείας επί, τουλάχιστον, τριών συν ένα νομοθετημάτων προετοιμάζονται κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη κιόλας των εργασιών της Βουλής για το νέο έτος. Χρονικό ορόσημο λήξης αυτής της ιδιότυπης περιόδου είναι οι κάλπες του προσεχούς Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι το πολιτικό σύστημα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη άτυπη προεκλογική περίοδο, στο τέλος της οποίας θα επιδιώξουν η μεν πλειοψηφία να επιβεβαιωθεί, η δε αντιπολίτευση να αναστραφούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Αν και τα σχετικά με την οικονομία θέματα, με κορυφαίο εκείνο της ακρίβειας, βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο της κοινωνικής προσοχής όσο και των πολιτικών διαξιφισμών ιδίως σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα κύρια μέτωπα –όπως προαναφέρθηκε– εκτιμάται πως θα εστιαστούν στα υπό κατάθεση μείζονος σημασίας νομοσχέδια για: Θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλαγές στη Δικαιοσύνη και πολιτικός γάμος ομοφύλων ζευγαριών. Σε όλες τις περιπτώσεις, η κυβερνώσα πλειοψηφία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη συγκυρία αφενός προβάλλοντας εαυτήν ως φορέα μειζόνων μεταρρυθμίσεων και αφετέρου ασκώντας ασφυκτική πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα καλούνται κάθε φορά να πάρουν θέση ως υποστηρικτές των κυβερνητικών πρωτοβουλιών ή ως εκφραστές οπισθοδρομικών και αντιδραστικών αντιλήψεων. Στον αντίποδα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσουν διμέτωπο αγώνα: απέναντι από τη μία στην κυβέρνηση και από την άλλη στους όμορους σχηματισμούς.

Στα νομοθετήματα για την επιστολική ψήφο και τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα ταχθούν μεν επί της αρχής υπέρ των νομοθετημάτων, αλλά αναμένεται να αναδείξουν με έμφαση επιμέρους ενστάσεις τους (π.χ. για την υπόθεση της παρένθετης μητρότητας) με προφανή στόχο να ακυρώσουν όχι μόνο το περί «προοδευτικής νοοτροπίας» κυβερνητικό αφήγημα, αλλά και ταυτόχρονα –μέσω αιτημάτων διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας– την εικόνα της ισχυρής πλειοψηφίας, προσβλέποντας σε μεγάλο αριθμό «γαλάζιων» διαρροών.

Οι προσδοκίες

Στην ανάδειξη διαφοροποιήσεων στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας προσβλέπουν και τα επιτελεία των εκ δεξιών της Ν.Δ. πολιτικών σχημάτων, με απώτερο στόχο να προσελκύσουν «παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους» στις ευρωεκλογές. Το κατηγορηματικό «όχι» της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης, και η αποστασιοποίηση του ΚΚΕ συνδιαμορφώνουν τη συγκρουσιακή εικόνα. Σε διαφορετική κλίμακα αναμένεται να εξελιχθούν οι αντιπαραθέσεις στα άλλα δύο, τα ιδιωτικά ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εδώ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέρχονται με διαφορετικές διαθέσεις, με τα επιτελεία τους να θεωρούν πως έχουν ευκολότερο «αντικυβερνητικό» έργο. Ειδικά για τα πανεπιστήμια το ΚΚΕ ήδη προετοιμάζεται για συγκρούσεις εντός και εκτός Βουλής, ενώ για τα σχετικά με τη Δικαιοσύνη και τις υπό προώθηση ρυθμίσεις και αλλαγές, σοβαρές αναμένονται οι αντιπαραθέσεις με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας.

Με «ειδικό πολιτικό βάρος» και δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις ευρωεκλογές και η κοινοβουλευτική διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία και παρεμβάσεις για τους σιδηροδρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT