Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Μετωπική ΠΑΣΟΚ–Ν.Δ. για την πρόταση αποχής των διαφωνούντων

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Μετωπική ΠΑΣΟΚ–Ν.Δ. για την πρόταση αποχής των διαφωνούντων

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να κάνει τα… ρεπό των βουλευτών του», λέει η Χαρ. Τρικούπη – Αυστηρή απάντηση Μαρινάκη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εξελίσσεται για τη Χαριλάου Τρικούπη η δημόσια συζήτηση για το υπό κατάθεση νομοθέτημα αναφορικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Από την έως τώρα στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται η διάθεση να αξιοποιηθεί στο έπακρο επικοινωνιακά το ζήτημα με τις γαλάζιες διαφοροποιήσεις, αφού επί της ουσίας του επίμαχου θέματος και, τουλάχιστον όσον αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, πολιτική διαφωνία δεν υπάρχει.

Οπως, άλλωστε, έγραφε χθες η «Κ», οι πληροφορίες από την ηγεσία του κόμματος αναφέρουν πως οι βουλευτές του θα ψηφίσουν θετικά επί της αρχής τη συγκεκριμένη ρύθμιση, περιμένοντας ωστόσο την ίδια στιγμή να δουν και τις τελικές διατυπώσεις όσον αφορά το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Ως προς την ειδικότερη αυτή διάταξη λέγεται επί του παρόντος ότι δεν θα μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλειστεί πως για την τεκνοθεσία ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στους κόλπους των «πρασίνων». Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να υπογραμμιστεί πως όλοι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει, ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να θυμούνται τη συνεδριακή θέση του κόμματος για την υπό θεσμοθέτηση υπόθεση.

Στο επίκεντρο της κριτικής των στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εξαρχής η απόφαση του πρωθυπουργού να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους «γαλάζιους» και επιπροσθέτως η επιλογή του να «δείξει» ως εναλλακτική στάση εκείνη της αποχής στους διαφωνούντες βουλευτές του, με στόχο να μην προκληθούν αρνητικές πολιτικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση, από το φαινόμενο να καταψηφίζουν μέλη της πλειοψηφίας νομοθετική πρωτοβουλία της, καθώς θεωρεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία θα τύχει στήριξης από κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του και ας τα λύσει. Εμείς δεν πρόκειται να “δέσουμε τα κορδόνια” της Ν.Δ.», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε χθες στον κ. Ανδρουλάκη: «Δηλαδή, αν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι υπέρ του γάμου και της υιοθεσίας, της ισότητας στον γάμο, τότε θα είναι υπέρ και το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως. Αν είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. λιγότεροι, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κατά. Αυτό τώρα δεν είναι σοβαρή στάση. Δεν είναι στάση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που θέλει να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου και δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό το οποίο θέλουν να εκπροσωπήσουν».

Σε υψηλούς τόνους απάντησε λίγο μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν υποχρέωση να κάνουν τα… ρεπό των βουλευτών του, εγκαλώντας μας μάλιστα με αλαζονεία, όταν του υπενθυμίζουμε το αυτονόητο: ότι εκείνος κυβερνά», είπε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, σε ανάλογο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχ. Κατρίνης, σημείωνε: «Είμαστε μπροστά σε μια κυνική, αμοραλιστική και πρωτοφανή αντικοινοβουλευτική πρακτική. Ποτέ κανείς πρωθυπουργός κατά το παρελθόν δεν προέτρεψε τους βουλευτές του σε αποχή από ψηφοφορία με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπος με την απώλεια της δεδηλωμένης σε δική του νομοθετική πρωτοβουλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT