Εντός και Εκτός: Η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας

Εντός και Εκτός: Η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάν αλ Μάλικι υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Μέση Ανατολή, που βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση κρίσης, με διαρκή την απειλή αναζωπυρώσεων και σε άλλες περιοχές πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας. Ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε χθες τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. «Ανησυχούμε για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, αλλά και για τη διατάραξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», υπογράμμισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Οι πτυχές της επόμενης ημέρας στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τρόποι διαρκούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της σύγκρουσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ε.Ε., αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Ριάντ κινούνται στην κατεύθυνση πραγματοποίησης Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γεραπετρίτης, που πριν από τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε την Αρμενία, στο πλαίσιο της διπλωματικής κινητικότητας της Αθήνας στη βάση του αναβαθμισμένου σταθεροποιητικού και ειρηνευτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, θα επισκεφθεί προσεχώς Ιορδανία και Αίγυπτο, δύο χώρες που εμπλέκονται ενεργά στη διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένονται οι κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ολοκληρώνεται την προσεχή εβδομάδα και δεν αναμένεται να ανανεωθεί. Ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, διοικητής Στρατιάς, προκρίνεται ως επικρατέστερος αντικαταστάτης του, ενώ και ο νυν αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτρης Κατάρας, ακούστηκε ως πιθανή επιλογή. Αναλόγως της τελικής απόφασης, θα κριθεί και πόσοι άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί θα συμπαρασυρθούν και θα οδηγηθούν σε αποστρατεία. Οι πληροφορίες συγκλίνουν, πάντως, στο ότι και οι τρεις αρχηγοί Σωμάτων (ΑΓΕΣ, ΑΓΕΝ, ΑΓΕΑ) θα αποστρατευθούν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τον ιμάμη του τζαμιού Φατίχ, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας δέχθηκε δολοφονική επίθεση μέσα στο τζαμί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της βραδινής προσευχής, επισκέφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Bezmialem της Κωνσταντινούπολης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που εξέφρασε τη συμπάθειά του και ευχές για ταχεία ανάρρωση, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του τραυματία από τον αρχίατρο του νοσοκομείου. Ο ιμάμης δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο, ο οποίος εισέβαλε στο τζαμί φωνάζοντας συνθήματα. Τραυμάτισε με τρεις μαχαιριές τον ιμάμη και ένα ακόμη άτομο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την επίσκεψή του για άλλη μίια φορά έδειξε ότι οι διαφορετικές θρησκείες μπορούν αρμονικά να συνυπάρξουν και ότι είναι δεδομένες η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε δύσκολες καταστάσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Και πάλι εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Αυτό αποφάσισε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας, έπειτα από προσφυγή ενδιαφερομένου. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αποκλεισμός του συνδυασμού «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» με επικεφαλής τη Δώρα Κουρκουτά, από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, δεν ήταν σωστός. Το πρωτοδικείο είχε κρίνει τον Αύγουστο ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών, κάτι που το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι δεν ισχύει. Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι στο ψηφοδέλτιο επήλθαν μέσα στις προβλεπόμενες από την εκλογική νομοθεσία προθεσμίες οι αλλαγές οι οποίες έδιναν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Η απόφαση συνεπάγεται ότι οι εκλογές στον συγκεκριμένο δήμο ακυρώνονται και θα πρέπει να επαναληφθούν. Βεβαίως, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο ο εκλεγείς τον Οκτώβριο δήμαρχος να προσφύγει στο ΣτΕ και να ζητήσει αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας.

Η ΑΤΑΚΑ

Το γνωστό βρετανικό συγκρότημα Tiger Lillies επρόκειτο να δώσει χθες μια «αυτοοργανωμένη» συναυλία στην πλατεία των Εξαρχείων, η οποία «έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοστάσιο για τη δημιουργία μιας άχρηστης γραμμής του μετρό, που αφενός δεν εξυπηρετεί τίποτα, αφετέρου θα μπορούσε να γίνει αλλού», σύμφωνα με τη διαδικτυακή πρόσκληση που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ελα όμως που οι Tiger Lillies δεν εμφορούνται από αντιδυτικά αισθήματα όπως κάποιοι στα Εξάρχεια. Το συγκρότημα, που είναι γνωστό για την πανκ – καμπαρέ μουσική του, είχε πάρει θέση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία –μάλιστα, έδωσαν συναυλίες στο Κίεβο και στη Λβιβ το καλοκαίρι και έβγαλαν άλμπουμ με τίτλο «Ουκρανία»– και αυτό δεν άρεσε σε «ομάδες και άτομα που συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι στη γειτονιά μας στα Εξάρχεια», όπως έγραψαν οι διοργανωτές σε νέα ανακοίνωσή τους. Η συναυλία ματαιώθηκε… αμεσοδημοκρατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT