Εντός και Εκτός: Μια τελετή με ιδιαίτερη φόρτιση

Εντός και Εκτός: Μια τελετή με ιδιαίτερη φόρτιση

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το Πατριαρχείο υποδέχονται όλους τους προσκυνητές με την ίδια αγάπη και την ίδια τιμή», έσπευσαν χθες να επισημάνουν πηγές του Φαναρίου, έπειτα από όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βαρθολομαίο τα Θεοφάνια. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι στη συνάντηση «το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών δεν συζητήθηκε καθόλου. Δεν το έθεσε, προς τιμήν του, ο κ. Κασσελάκης. Καλό είναι να μη δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις». Την αντίδραση του Πατριαρχείου προκάλεσε η αναφορά του κ. Κασσελάκη στη συνέντευξη στο Star, όπου απαντώντας σε ερώτηση αν στη συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συζητήθηκε το θέμα, είπε: «Συζητήθηκε, δεν θα σας πω σε τι βαθμό συζητήθηκε, αλλά θα σας πω ότι η ζεστασιά με την οποία με αγκάλιασε και ο ίδιος και το Πατριαρχείο λέει πολλά, νομίζω, για τη στάση τους». Προς αποφυγήν λάθος εντυπώσεων, λοιπόν, και μπροστά στην πιθανότητα εργαλειοποίησης στην εσωτερική πολιτική σκηνή μιας συνάντησης μάλλον εθιμοτυπικής, στο πάγιο πλαίσιο των συναντήσεων του Πατριάρχη με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, πηγές του Πατριαρχείου προχώρησαν σε ευγενικό «άδειασμα» του κ. Κασσελάκη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Σε μια τελετή με έντονη συναισθηματική φόρτιση, που έλαβε χθες χώρα στο προεδρικό μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε, μετά θάνατον, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στα αδέλφια Αντζελα Μόιρα και Φίλιπ Αντώνη Μανδαλιό, εθελοντές διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Στην τελετή παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και τα παράσημα επιδόθηκαν στον πατέρα των τιμηθέντων, Κανάκη Μανδαλιό, και στην αδελφή τους, Λίλιαν Μανδαλιού, παρουσία της μητέρας τους, συγγενών και φίλων. Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο «ανεκτίμητο ηθικό παράδειγμα» που έδωσαν με την εθελοντική πρωτοβουλία τους να συμμετάσχουν στην εν λόγω αποστολή τα δύο αδέλφια. «Ξέρω ότι ο πόνος των αγαπημένων τους προσώπων δεν απαλύνεται, όσες τιμές και αν τους αποδοθούν. Ας είναι, όμως, τα παράσημα αυτά μια συμβολική χειρονομία συμπαράστασης και συμμετοχής της πολιτείας στη μακρά πορεία της καταπράυνσης της οδύνης και του μετασχηματισμού του πένθους σε μνήμη· μνήμη γεμάτη περηφάνια για τις αξίες που εκπροσωπούσαν η Αντζελα Μόιρα και ο Φίλιπ Αντώνης. Τους τιμάμε με απέραντο σεβασμό», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Κάποιες «λεπτομέρειες» σε σχέση με την πορεία και την ταχύτητα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη: Οπως ανέφερε ο πρόεδρός της Δημ. Μαρκόπουλος, στα αιτήματα που απέστειλε «πριν από τις γιορτές προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες και οργανισμούς για τη χορήγηση εγγράφων τα οποία θα είναι χρήσιμα για όλους μας και για το έργο μας, απέστειλε απάντηση και σχετικό υλικό η ΕΡΓΟΣΕ» προχθές… Οπως επίσης σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος, αν και προαναγγέλλεται η συζήτηση κρίσιμων θεμάτων για συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, δεν είναι στην αίθουσα παρόντες όλοι οι βουλευτές της επιτροπής.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στην έδρα του ΚΚΕ, στον Περισσό, ζεσταίνουν τις μηχανές και ανεβάζουν ρυθμούς ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε και έθεσε με απόφασή της το πλαίσιο και τους στόχους για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Επιδίωξη κεντρική είναι τα ποσοστά να ανέβουν ακόμη πιο πολύ από το 7,69% του περασμένου Ιουνίου και ζητούμενο είναι να συσπειρωθούν, όπως αναφέρεται, οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις. Πολιτικές ομιλίες, κομματικές ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, θεματικές εκδηλώσεις (και στις Βρυξέλλες), αλλά και περιοδείες, θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε. για να συγκεντρωθούν προτάσεις συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, εκλογικά συνθήματα, αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ενα έξυπνο, αλλά δυσεφάρμοστο Σύνταγμα» ήταν το θέμα εκδήλωσης για την επέτειο σύγκλησης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, που διοργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με ομιλητή τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας την εκδήλωση υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρώτο ελληνικό Σύνταγμα, που ανακοινώθηκε, στην Πιάδα, στην Επίδαυρο, την 1η Ιανουαρίου του 1822: «Ελπίζω να μην αποδειχθεί ότι ήταν δυσεφάρμοστο επειδή ήταν έξυπνο, απλώς ήταν και έξυπνο και δυσεφάρμοστο, γιατί θα είχαμε απογοητεύσεις ότι ό,τι έξυπνο είναι και δυσεφάρμοστο – πράγμα το οποίο αποκλείεται για την Ελλάδα!». Ο κ. Τασούλας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσέλευση στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Το βλέπω ως μια παρήγορη αλλαγή στάσεως του κοινού έναντι σημαντικών ιστορικών περιπτώσεων», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT