ΣΥΡΙΖΑ: Φώναξε ο Παύλος, σχόλασε ο γάμος

ΣΥΡΙΖΑ: Φώναξε ο Παύλος, σχόλασε ο γάμος

Η εντολή Κασσελάκη περί πειθαρχίας προκαλεί ίλιγγο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητείται δημοψήφισμα για την ταυτότητα του κόμματος.

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν εύκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου κλήθηκαν να παίξουν στο πεδίο των δικαιωμάτων που είναι το «δικό τους γήπεδο». Η κομματική πειθαρχία και το «γρήγορο ναι» στο νομοσχέδιο της Ν.Δ. από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν ήχησε καλά στα αυτιά του Σωκράτη Φάμελλου, του Νίκου Παππά, του Γιώργου Τσίπρα, αλλά και του Παύλου Πολάκη που είναι οι εσωκομματικοί του «σύμμαχοι».

Ενδεχομένως ο Στέφανος Κασσελάκης να εκτίμησε πως θα έπρεπε να προλάβει τυχόν στραβοπατήματα, η ουσία ωστόσο είναι πως ο προσυνεδριακός διάλογος δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Οι κινήσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου διατυπώθηκαν οι ενστάσεις για τη θέση του προέδρου στο θέμα του γάμου, προκάλεσαν ίλιγγο: Στην αρχή η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας την εντύπωση ότι η ηγεσία υποχωρεί από τη θέση περί πειθαρχίας. Ο ίδιος ο Κασσελάκης όμως με ανάρτησή του λίγο αργότερα διεμήνυσε ότι «αν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρεκκλίνει από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις», ανοίγοντας ξανά το θέμα της πειθαρχίας επί ποινή διαγραφής.

Αυτή η γραμμή, αν την ακολουθήσει μέχρι τέλους, θα φέρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά σύγκρουσης με στελέχη που στήριξαν από την αρχή την υποψηφιότητά του, και μάλιστα με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος την Παρασκευή εξέφρασε την αντίθεσή του με την ουσία της ρύθμισης για την ισότητα στον γάμο – και όχι απλώς με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Ζητείται πυξίδα

Και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά, καθώς πλέον θα βρεθούν ενώπιον ταυτοτικών ζητημάτων. Αριστερά ή Κέντρο; Το συγκεκριμένο ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονικό. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να απαντηθεί από τη στιγμή που οι διαχωριστικές κόκκινες γραμμές έχουν «ξεβάψει» αρκετά μετά τα μνημονιακά χρόνια. Με τον όρο Κεντροαριστερά τα δύο πολιτικά ρεύματα μπήκαν στη συσκευασία του ενός. Αποδείχτηκε όμως ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν τόσο εύκολα. Ακόμα και όταν βρέθηκαν κάτω από μια «αντιδεξιά ομπρέλα», χρειάστηκε να γίνουν μεγάλοι συμβιβασμοί.

Η αποκάλυψη της «Κ» της προηγούμενης Κυριακής για πολιτική πρωτοβουλία, που θα αφορά τη μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στους Σοσιαλδημοκράτες, πήρε σάρκα και οστά με την πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου. Τα τρία στελέχη ξάφνιασαν την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου και η παρέμβασή τους συζητήθηκε πιο πολύ και από τις Σπέτσες.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Βασικό θέμα συζήτησης πρόκειται να αποτελέσει μία νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφανθούν για την ευρωπαϊκή πολιτική ταυτότητα του κόμματος είτε μέσω του συνεδρίου είτε μέσω ενός δημοψηφίσματος. Τι αναφέρει το καταστατικό; «Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με τον θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων». Αναφέρεται επίσης πως «την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η Κεντρική Επιτροπή», που έτσι και αλλιώς συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Τα τρία στελέχη είδαν πως η ηγεσία αντιμετώπισε την πρότασή τους για αλλαγή ευρωομάδας φοβικά, αλλά όχι αρνητικά. Εκτιμούν πως η παρέμβασή τους έχει μεγάλη ή και πλειοψηφική απήχηση στη βάση του κόμματος, καθώς και σε ένα κομμάτι που βρίσκεται «εκτός των τειχών» και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Στην Κουμουνδούρου κλήθηκαν να παίξουν στο πεδίο των δικαιωμάτων που είναι το «δικό τους γήπεδο» και άρχισαν με αυτογκόλ.

Η συζήτηση θα φουντώσει ακόμα πιο πολύ το επόμενο διάστημα, καθώς έχει ζητηθεί να συμμετέχουν όλες οι Οργανώσεις Μελών ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου. Το «ζουμί» της αλλαγής που προτείνουν, συμπυκνώνεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, αν παραμείνει στο GUE», θυμίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δεσμευτεί για την ανάγκη να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Κουμουνδούρου. Θεωρούν πως το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πιο κοντά στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και στις στοχεύσεις που βάζει για το μέλλον. Στην «εξίσωση» της ταυτοτικής συζήτησης που ξεκινάει έχει μπει και το κείμενο – πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα που κάνει λόγο για «μέτωπο Δημοκρατίας» απέναντι στη σημερινή πλειοψηφία, με το στέλεχος να κινείται σε άλλη κατεύθυνση σε σχέση με τους «τρεις» και να επενδύει σε μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά.

Είναι γεγονός πως την πρόταση για αλλαγή ευρωομάδας δεν την είδαν εξαρχής με καλό μάτι οι προερχόμενοι από τη νεολαία του Συνασπισμού, αλλά και όσοι βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του προέδρου. Είναι τελικά στο «DNA» του ΣΥΡΙΖΑ να διχάζεται; Η αριστερή πτέρυγα έχει αποχωρήσει και οι παραμένοντες έχουν υπερθεματίσει, συμμαχήσει και συγκρουστεί μαζί της στο παρελθόν για τη διεύρυνση προς το Κέντρο. Πώς είναι δυνατόν τώρα να διαφωνούν μεταξύ τους; Είναι σαφώς θέμα διαφορετικής προσέγγισης.

Ο Νίκος Παππάς συμπορεύτηκε για πολλά χρόνια με τα τρία μέλη της Π.Γ., που τάραξαν τα νερά της Κουμουνδούρου την εβδομάδα που πέρασε. Μιλώντας στην «Κ» διαφώνησε με την πρόταση της «ευρωμετακόμισης», καθώς όπως ανέφερε, «αποτελεί μια σχετικοποίηση της διακηρυγμένης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ να επεκτείνεται από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο». Ο κ. Παππάς συμπλήρωσε πως «η Ομπρέλα δεν ήθελε το προοδευτικό Κέντρο. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος από την ανάποδη», υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο χάνεται το πλεονέκτημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί στην Ευρώπη ως γέφυρα μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Μπαλοθιές και κατά Σβίγκου

Η «φτώχεια φέρνει γκρίνια» και γι’ αυτό η «μουρμούρα» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει. Πάθη αναβιώνουν και τα νεύρα είναι δύσκολο να αποφευχθούν, ειδικά όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα αίτια της βαριάς ήττας του καλοκαιριού. Ο Παύλος Πολάκης, τον Μάιο του 2022, δεν είχε συμφωνήσει με την υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως της Κ.Ε., με το επιχείρημα ότι δεν θα στηρίξει τη διεύρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Θέσεων» για το συνέδριο, που διεξήχθη την Τρίτη, στο τραπέζι τέθηκε το ειδικό κεφάλαιο για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις πρόσφατες εκλογές. Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να επανέφερε την ίδια συζήτηση, για το κατά πόσον δηλαδή η γραμματέας δεν βοήθησε το κόμμα με τη μη υιοθέτηση των αποφάσεων του περασμένου συνεδρίου. Η κ. Σβίγκου δεν ήταν παρούσα, καθώς δεν είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, αλλά της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Αλλος για Σπέτσες;

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του, προς το προεδρείο της Κ.Ο., να μην παρευρεθεί στις Σπέτσες για το τριήμερο εργασίας που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα ηγετικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα και ευελπιστούν πως από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το αρχικό «μούδιασμα», όλα θα κυλήσουν ομαλά. Εκπλήξεις, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν. Είναι γεγονός πως υπήρξε ένα αρχικό μήνυμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που μετέφερε το αίτημα προς τους επικεφαλής της Κ.Ο. Δεν φέρεται να υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά ούτε κάποια ένδειξη ενθουσιασμού.

Μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ανοίξει, έπειτα από παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, για την ανάγκη διανυκτέρευσης όλων των βουλευτών, οι οποίοι αναμένεται να ταξιδέψουν μόνοι τους χωρίς τη συνοδεία συντρόφων ή συνεργατών. Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσα στην εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT