Εντός και Εκτός: Επιστολική ψήφος δύο ταχυτήτων;

Εντός και Εκτός: Επιστολική ψήφος δύο ταχυτήτων;

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές. Μιας και βρέθηκε με δημοσιογράφους, δεν είναι διόλου περίεργο που η συζήτηση πήγε στην επικαιρότητα και στη συζήτηση για τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. «Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα παιδιά από ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, που της είπαν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα, δηλώνοντας μάλλον έκπληκτη για τις αναφορές που έγιναν περί ιδιαίτερου συμβολισμού. «Ηταν αυτονόητη η θετική απάντηση στο αίτημα να έρθουν για τα κάλαντα. Οπως όλα τα παιδιά», τόνισε.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Διλήμματα προέκυψαν πολλά, καθώς μετά τις σαρωτικές κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να γεμίσουν αρκετά κενά. Η «Κ» σας είχε προϊδεάσει από την Παρασκευή ότι αρχηγός Στόλου θα αναλάμβανε ο αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης και αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ο αντιπτέραρχος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Χθες, το ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε αυτές τις επιλογές, ενώ έγιναν και ορισμένες ακόμη ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, όπως για παράδειγμα εκείνη του αντιστρατήγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου ως διοικητή της Α΄ Στρατιάς ή του αντιστρατήγου Προκόπη Μαυραγάνη στη θέση του διοικητή Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), στη θέση, δηλαδή, που μέχρι πρότινος καταλάμβανε ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης. Μια νέα ενδιαφέρουσα θέση που προκύπτει είναι επίσης η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, την οποία αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κλούβας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πιο ενεργή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχουν και κάποιοι αμετακίνητοι, όπως ο αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., εξέλιξη που «κόβει» αρκετές συζητήσεις στο εσωτερικό του στρατεύματος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες, αφού από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο που η ίδια εισήγαγε για την επιστολή ψήφο. Η κ. Κεραμέως υπολόγισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί, με προφανή σκοπό μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους κατοίκους εξωτερικού ή εσωτερικού να καταθέσουν το αίτημά τους, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου έως τις 9 Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Στη συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην επιτροπή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις σχετικά με την καθολικότητα της άσκησης του δικαιώματος ψήφου με επιστολή από τους εντός της ελληνικής επικράτειας πολίτες. Ζητούν, χαρακτηριστικά, να τεθούν κάποια κριτήρια, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου. Η κριτική που ασκείται περιλαμβάνει, επίσης, τη δυνατότητα διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και την τήρηση της μυστικότητας, διότι θα εμπλακούν ιδιωτικές εταιρείες. Εκτιμούν, επίσης, άπαντες ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί προπομπό και για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Ως προς αυτό το τελευταίο, πάντως, θα ήταν πραγματικά παράδοξο να υπάρξουν εκλογές «δύο ταχυτήτων»· δηλαδή, ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, κοινοβουλευτικές χωρίς αυτό το δικαίωμα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη, μιας και ο δήμαρχός της Στέλιος Αγγελούδης έγινε χθες δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τα ανακοινωθέντα, συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης και η αξιοποίηση του ρόλου της ως περιφερειακού οικονομικού, πολιτιστικού, επιχειρηματικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού μητροπολιτικού πόλου. Πέρα από τον προφανή μεγαλοπρεπή βερμπαλισμό των ανακοινωθέντων, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως «πόλου» έχει βρεθεί στην επιφάνεια τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αρχικά, θα ήταν το φυσικό επίνειο των Βαλκανίων μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Μετά, θα μετατρεπόταν σε πολιτιστικό κέντρο, ενώ τελευταία έχει συζητηθεί ο κομβικός ρόλος της στο ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο, λόγω εξελίξεων. Ολα αυτά χωρίς σιδηρόδρομο (εδώ γελάμε). Η Θεσσαλονίκη μπορεί, φυσικά, να παίξει όλους αυτούς τους ρόλους, αλλά υπό έναν όρο: Να μετατραπεί σε μητροπολιτικό δήμο. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την Αθήνα. Διαφορετικά, κράτος και αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν αυτό το ατέρμονο ταγκό δίχως τέλος (και δίχως αποτέλεσμα).

Η ΑΤΑΚΑ

«Από το τέλος Ιανουαρίου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών στο Ταμείο. Για εμάς η δημόσια υγεία είναι αγαθό, για το οποίο δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι συμπολίτες μας από την τσέπη τους, όταν έχουν περάσει αλλεπάλληλες κρίσεις που τους έχουν οδηγήσει σε αυτήν τη δεινή θέση και αδυνατούν –εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού– να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Αυτά είπε (Οpen), μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και μοιάζουν αρκετά ανησυχητικά, ιδίως ως προς τον αριθμό όλων όσοι εμφανίζονται να χρωστούν στον ΕΦΚΑ. Μήπως χρειάζεται ένα (ακόμη) ξεκαθάρισμα στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT