Εντός και Εκτός: Το πρώτο στίγμα του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Εντός και Εκτός: Το πρώτο στίγμα του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης θα βρεθεί σήμερα στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, αρμόδιο για την πτυχή του διά θαλάσσης μεταναστευτικού. Οι συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι, βεβαίως, πολύ σημαντικές, ωστόσο, το «ζουμί» βρίσκεται, όπως είναι λογικό, στα ακανθώδη ζητήματα, στις διμερείς διαφορές. Οι συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών συνεχίζονται με σκοπό κάποια στιγμή (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αφού επιστρέψει ο Γιώργος Γεραπετρίτης από τις ΗΠΑ, ήτοι μετά τις 10-15 Φεβρουαρίου) να επισκεφθεί την Αθήνα ο Χακάν Φιντάν. Και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί και ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου (ως εκ τούτου και διερευνητικών επαφών) με επικεφαλής τους υφυπουργούς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σε επίπεδο Ε.Ε., υπάρχει αρκετή ένταση σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην ενέργεια. Εμμέσως ή ευθέως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λειτουργήσει υπονομευτικά στην κατεύθυνση της κοινής γραμμής, καθώς ο Βορράς και ο Νότος έχουν άλλες προτεραιότητες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, τα οποία απασχόλησε ο αντίκτυπος των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που ήδη πλήττεται (ποικιλοτρόπως). Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη για κοινό προγραμματισμό αλλά και ενιαίο οικονομικό σχεδιασμό, ώστε να σταματήσει η αλληλοϋπονόμευση των χωρών. Και υπενθύμισε πως η Αθήνα επιθυμεί την ταχύτατη προώθηση της ενεργειακής διασύνδεσης της Ευρώπης με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, κάτι που δεν θα ενίσχυε μόνο την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα εξυπηρετούσε και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ενα πρώτο στίγμα των προθέσεών του έδωσε χθες ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου τελετουργικού που πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια. Ο κ. Χούπης ήταν σύντομος, μίλησε μόλις 10 λεπτά, κινούμενος στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο, ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, καλείται να προωθήσει. Είναι «αδήριτη ανάγκη και αξιωματική επιταγή, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας», είπε ο κ. Χούπης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναβάθμισης της θητείας, υπό την έννοια του «οπλίτη-πολίτη», όπως ανέφερε. Ο κ. Χούπης ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Κωνσταντίνο Φλώρο, στον οποίο και ευχήθηκε μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στη νέα ζωή του. Ο κ. Φλώρος, από την πλευρά του, μίλησε αρκετά περισσότερο, πάνω από 25 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει και μια ανασκόπηση της τετραετούς θητείας του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. «Σήμερα μπορώ να αναφέρω με υπερηφάνεια και τιμή πως “Αποστολή εξετελέσθη!”» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φλώρος αναφερόμενος, μεταξύ άλλων στην κρίση του Εβρου και του «Ορούτς Ρέις» το 2020. Ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε ονομαστικά και στους άμεσους συνεργάτες του, οι περισσότεροι από τους οποίους αποστρατεύθηκαν αυτές τις ημέρες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μετά, πάντως, τα διάφορα τελετουργικά, που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες με τις τελετές παράδοσης-παραλαβής, και για τους κλάδους και διάφορες διοικήσεις έχουν τεθεί ορισμένοι πολύ φιλόδοξοι στόχοι. Σε επίπεδο νομοθετικού έργου, ωστόσο, έρχεται πρώτα η εξυγίανση της ΕΑΒ, ενώ θα ακολουθήσει το νέο οικοσύστημα υποστήριξης της εγχώριας αμυντικής καινοτομίας και μετά η εισαγωγή του φινλανδικού μοντέλου στη στρατιωτική θητεία. Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές, όμως, με πληροφορούν ότι σκοπός είναι οι ρυθμίσεις να έχουν ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε η εφαρμογή να μην καθυστερήσει. Ο κ. Χούπης και οι αρχηγοί των κλάδων θα έχουν, βεβαίως, ενδιάμεσα να αντιμετωπίσουν και ορισμένα περισσότερο πρακτικά ζητήματα, με κύριο την αναδιοργάνωση των μονάδων ώστε να έχουν υψηλότερη στελέχωση. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και κάποια επιλογή προκειμένου κάποια στρατόπεδα να ενισχυθούν και άλλα να κλείσουν, επιλογή σαφώς πολιτική.

Η ΑΤΑΚΑ

«Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1ης Μαρτίου», δήλωσε χθες η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου προχώρησε σε αυτή την αναφορά μία ημέρα μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Οι απονήρευτοι θα πουν ότι στη Νέα Αριστερά απλά δεν το πήραν χαμπάρι νωρίτερα. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, θα ισχυριστούν ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά «ψαρεύουν» ή προσπαθούν να «ψαρεύουν» σε όσο το δυνατόν πιο κοντινά νερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT