Εντός και Εκτός: Η μεσανατολική τουρνέ Γεραπετρίτη και η Αίγυπτος

Εντός και Εκτός: Η μεσανατολική τουρνέ Γεραπετρίτη και η Αίγυπτος

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό θέμα τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στην Καλαμάτα για την κηδεία του φίλου του, εκπαιδευτικού και στελέχους της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χριστόπουλου. Αντί της συνεδρίασης, έγινε τηλεδιάσκεψη των βουλευτών, που επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Από το ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται κατ’ αρχήν θετικά και, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής θα πουν «ναι» επί της αρχής. Από το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με μια οριζόντια ρύθμιση για τους ψηφοφόρους εσωτερικού και θα ζητήσουν να αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως φοιτητές, εργαζομένους που βρίσκονται μακριά από την εκλογική περιφέρειά τους λόγω της δουλειάς, ασθενείς ή υπερηλίκους, που έχουν αντικειμενική δυσκολία να πάνε σε εκλογικό κέντρο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Κατά τη διάρκεια της –οσονούπω οδεύουσας προς λήξη– τρέχουσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, το κράτος δικαίου και η ελευθερία των MME στην Ελλάδα αναδείχθηκαν ουκ ολίγες φορές (συζητήσεις, ψηφίσματα και εκθέσεις της επιτροπής PEGA για τα συστήματα παρακολούθησης, τις καταγγελίες παρακολούθησης δημοσιογράφων και τη δολοφονία Καραϊβάζ) ενώ είχε συζητηθεί εκτενώς και κατά την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, τον Ιούλιο του 2022. Η χθεσινή συζήτηση δεν κόμισε κάτι νέο, είχε τους ίδιους επίμονους «πρωταγωνιστές», όπως η Ολλανδή ευρωβουλευτής από την ομάδα των Φιλελευθέρων Σόφι Ιντ’ Βελτ, που ζήτησε μάλιστα να διακοπεί η παροχή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, διότι, όπως ισχυρίστηκε, δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Ο ισχυρισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Η έκθεση πάντως για το κράτος δικαίου που σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς υπογραμμίζει κάποια ζητήματα που χρήζουν ανησυχίας, όπως η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και ο διορισμός των ανωτάτων δικαστικών. Σημειώνει, παράλληλα, την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο για τη λειτουργία των ΜΜΕ αλλά και της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε χθες και στο Κάιρο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στην επίσκεψη επιβεβαιώθηκε η άριστη ατμόσφαιρα στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, ενώ συμφωνήθηκε ότι σύντομα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η τριμερής με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Σούκρι ήταν ένθερμος, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου και στις συζητήσεις για συμφωνίες στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στο μεταναστευτικό, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν «πάντα» η φωνή της Αιγύπτου στην Ε.Ε. Αλλωστε, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντήσει ξανά τον κ. Σούκρι τη Δευτέρα, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει κληθεί να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε. Ο κ. Σούκρι χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «στρατηγικές» και βασισμένες σε «ιστορικούς δεσμούς». Και εξέφρασε την ανησυχία του για διάχυση της κρίσης στη Γάζα. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος «είναι αποφασισμένες να εργαστούν μαζί για να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή και η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, όπου για ακόμη μία φορά συζητήθηκε το περίγραμμα και όχι η ουσία της υπόθεσης. Αυτή τη φορά, οι βουλευτές της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν με αφορμή το εξώδικο της οικογένειας του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, κατά της εξεταστικής επιτροπής, διά του οποίου κατήγγειλαν παραβίαση ιατρικού απορρήτου και αλλοίωση γεγονότων. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επέμεινε να μην καλύπτονται τηλεοπτικά οι ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν για το θέμα, μάλιστα εισηγήθηκε εκ νέου την ανάγκη οι συζητήσεις αυτές να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Και στη συνέχεια ακολούθησε μια ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Μαρκόπουλο και στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, σε άπταιστα ελληνικά λαχαναγοράς.

Η ΑΤΑΚΑ

Γιαβάς γιαβάς. Ετσι προχωρούν τα ελληνοτουρκικά της θετικής ατζέντας. Σας ενημέρωσα χθες για τις επαφές του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη στην Τουρκία, ωστόσο, συναντήσεις είχε –για τον τουρισμό– στη γειτονική χώρα και η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής, μεταξύ άλλων, από τον Σύνδεσμο Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων στην Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης συνάντησε στο γραφείο του τον πρέσβη της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT