Εντός και Εκτός: Οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και οι ακριβείς αριθμοί

Εντός και Εκτός: Οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και οι ακριβείς αριθμοί

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κυκλοφόρησαν χθες διάφορες φήμες περί μαζικών παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, μάλιστα από τη φρεγάτα «Υδρα», η οποία είναι και η κύρια υποψήφια για την αποστολή «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν είναι μυστικό ότι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Π.Ν. είναι οι παραιτήσεις στελεχών, εξέλιξη η οποία κορυφώθηκε το 2023. Ο αριθμός «17» που κυκλοφόρησε χθες είναι, όμως, πλασματικός, μια και αφορά παραιτήσεις που έγιναν το 2023 και τις πρώτες ημέρες του 2024. Είναι, ωστόσο, ανησυχητικό ότι ήδη, προτού φύγει ο Ιανουάριος, έχουν παραιτηθεί τέσσερα ακόμη στελέχη του Π.Ν., μάλιστα υπηρετούντες στη φρεγάτα «Υδρα». Οπως και να έχει, η αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα θα διεξαχθεί, Ελληνας αξιωματικός βρίσκεται στη Μανάμα του Μπαχρέιν για τις τεχνικές επαφές και σύντομα θα υπάρχουν νεότερα. Πρόκειται, πάντως, για ένα θέμα που η «Κ» έχει αναδείξει εν καιρώ (7 Αυγούστου 2023), αφού συνολικά 10% του στελεχιακού δυναμικού του Π.Ν. έχει παραιτηθεί τη διετία 2022-23. Τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν χρειάζονται ανεύθυνες συνδικαλιστικές κορώνες.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για την ελευθερία του Τύπου, που τακτικά γίνεται αντικείμενο συζήτησης και στην Ελλάδα. Εγκρίθηκε, λοιπόν, χθες και από τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε. (Coreper) η προσωρινή συμφωνία –μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο– για τον ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (ΕΜFA), που επί της ουσίας θεσπίζει κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις υπηρεσίες των ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. με στόχο τη διασφάλιση του πλουραλισμού και της συντακτικής ανεξαρτησίας. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, η Ελλάδα καλωσόρισε την έγκρισή του, αφού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα δημιουργηθεί αμερόληπτο ενιαίο πλαίσιο που θα χρησιμεύει ως το πιο αντικειμενικό κριτήριο για την αξιολόγηση του επιπέδου πολυφωνίας στην Ευρώπη. Για τη χώρα μας, η υιοθέτηση του EMFA υπογραμμίζει άλλωστε «την απομάκρυνση από τη χρήση αναξιόπιστων πηγών, που διαστρεβλώνουν την αντικειμενική εικόνα της κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχοντας προφανώς στο μυαλό τους δημοσιεύματα στον ξένο και εγχώριο Τύπο τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την κατάσταση των ΜΜΕ, αλλά και του κράτους δικαίου, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ίδια ακριβώς θεματολογία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (όπως είναι ο πλήρης τίτλος) Σοφία Ζαχαράκη μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου συναντήθηκαν χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και το Δημογραφικό, Ντουμπράβκα Σουίτσα. Για τις φιλελεύθερες χώρες, υπουργεία όπως αυτό της Οικογένειας η θέση αντιπροέδρου στη Κομισιόν για το δημογραφικό δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά αναγνώριση του προβλήματος που υπάρχει. Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γηράσκει ταχύτατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας, την οικονομία και τις προοπτικές σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει κέντρο βάρους. Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν, βέβαια, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήρε την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συστήσει αρμόδιο υπουργείο, προσθέτοντας ότι συνιστάται και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πράξουν το ίδιο. «Προφανώς, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η Ελλάδα, όμως, δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά και να διασφαλίσει το δημογραφικό και δημοκρατικό μέλλον της Ε.Ε.», είπε ο κ. Παπασταύρου. Ενώ η κ. Ζαχαράκη προανήγγειλε ότι στις αρχές Μαΐου θα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, δηλαδή μια προσπάθεια για εθνική στρατηγική.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή ως πεδίο μάχης για το αναμενόμενο νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. «Αν τα αθροίσουμε, εμείς έχουμε ψηφίσει τους περισσότερους νόμους από το ’74 έως σήμερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα το κάνουμε ξανά από θέση αρχής, εάν και εφόσον το σχέδιο νόμου κατοχυρώνει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και εξασφαλίζει το συμφέρον του παιδιού», δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ουσιαστικά προεξοφλώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κόμμα του. Ο κ. Μάντζος είναι από αυτούς που βγαίνουν ανοιχτά υπέρ. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί που θα εκδηλωθούν την τελευταία στιγμή. Για να δούμε.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οπλα έχει η Εκκλησία, απλά δεν τα χρησιμοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος. Και το όπλο είναι ισχυρό. Το ποίμνιο, η κοινωνία και οι παρά φύσιν επιλογές της κυβέρνησης. Ολα τα άλλα είναι δικηγορία και συνηγορία, Μακαριώτατε, στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιβάλλουν αντιχριστιανικούς νόμους». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ουσιαστικά επικρίνοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Ξέρει ο κ. Βελόπουλος πού βρίσκεται το κοινό του και το δείχνει, επιχειρώντας να παρουσιάσει τον Αρχιεπίσκοπο ως εξαιρετικά μετριοπαθή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT