Λεπτή πράσινη γραμμή προς το «προοδευτικό» Κέντρο

Λεπτή πράσινη γραμμή προς το «προοδευτικό» Κέντρο

Η εμπρηστική δήλωση που «τρέλανε» την πυξίδα του ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα στους βουλευτές

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρητικά, για το ΠΑΣΟΚ η νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Στην πράξη, όμως, αποδείχθηκε περισσότερο απαιτητική στην εσωκομματική διαχείρισή της. Εχοντας σταθερά ταχθεί υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, σε προγραμματικές και συνεδριακές θέσεις, έχοντας στο παρελθόν καταθέσει μια προωθημένη πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης, θα πίστευε κανείς ότι είναι μάλλον εύκολη και αυτονόητη η κοινοβουλευτική τοποθέτηση, τουλάχιστον επί της αρχής.

Και μετά ήρθε ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Ο βουλευτής Λέσβου δεν είναι ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έχει εκφράσει αρνητική θέση έναντι της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης. Είναι, όμως, ο μόνος που το έκανε «με ορολογία και επιχειρήματα Βελόπουλου», όπως σχεδόν σοκαρισμένοι το περιγράφουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η εξαρχής απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας αποδείχθηκε πολύ καλή τακτική κίνηση, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη θα είχαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που προέκυψαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι στο κόμμα θα μπει κομματική πειθαρχία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εχοντας μια διευρυμένη, σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αρκετά νέα πρόσωπα, στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσαν να προεξοφλήσουν ότι όλοι οι βουλευτές θα κινούνταν συντεταγμένα. Παράλληλα, ακόμη και αποδυναμωμένο, το κόμμα εξακολουθεί να έχει αρκετά ισχυρή γείωση με την κοινωνία και εύκολα οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αντελήφθησαν ότι το ζήτημα αυτό προκαλεί κραδασμούς και αντιδράσεις, που μεταφέρονται στους βουλευτές, οι οποίοι, ιδιαίτερα οι λιγότερο έμπειροι, μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου το θέμα θα συζητηθεί, αναβλήθηκε για την προσεχή εβδομάδα. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει διάθεση να τροφοδοτηθεί μια εσωκομματική κρίση, που θα μεταφέρει τη συζήτηση από την εσωτερική πίεση της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ και θα δώσει επικοινωνιακές ανάσες στην κυβέρνηση. Ηδη, θεωρούν ότι οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις Παρασκευαΐδη εξυπηρέτησαν αυτό τον σκοπό άριστα. Προς τούτο και ζητήθηκε από τον βουλευτή να χαμηλώσει τους τόνους και να είναι πιο προσεκτικός. Το αποτέλεσμα αυτής της παρότρυνσης, ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επισημανθεί ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα προγραμματικής αρχής ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, εξ ου και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει επί της αρχής. Από εκεί και μετά, αναμένεται να προκύψει μια περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι και ποιοι βουλευτές προσανατολίζονται σε διαφορετική στάση. Αρνητική θέση έχει δημοσίως εκφράσει ο Σταύρος Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου, ενώ φαίνεται ότι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Κρήτη έχουν ανάλογες με τον Παύλο Πολάκη προσλαμβάνουσες, όσον αφορά την υποδοχή του θέματος από την τοπική κοινωνία και τους ψηφοφόρους τους. Οπως, βεβαίως, αναφέρει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι εύκολο να πιεστούν βουλευτές, όταν από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ν.Δ. έχει δοθεί «ελευθέρας» για αποχή. Ορισμένοι βουλευτές θα αποφασίσουν τη στάση τους ανάλογα και με αυτή που θα τηρήσουν οι βουλευτές που εκλέγει η Ν.Δ. στην ίδια περιφέρεια. Αν, δηλαδή, τα «φροντιστήρια» της Πειραιώς καταφέρουν να μεταπείσουν διαφωνούντες, δεν αποκλείεται η δική τους μεταστροφή να επιφέρει μεταστροφή και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που τώρα εκφράζουν προβληματισμό.

Από τον βουλευτή Λέσβου Παν. Παρασκευαΐδη ζητήθηκε να χαμηλώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτής της παρότρυνσης θεωρείται αμφίβολο.

Στη μεγάλη εικόνα, πέρα από τις κινήσεις τακτικής, για το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα από εκείνα στα οποία καλείται να δώσει τη μάχη για τη διεκδίκηση του λεγόμενου μεσαίου χώρου από τις σταθερά επεκτατικές βλέψεις και κινήσεις της Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα έχει καταφέρει να διεισδύσει με επιτυχία στον χώρο αυτό, να «κλέψει» από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό τμήμα της ατζέντας προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν ότι ο δρόμος για ανάκτηση της κυριαρχίας στην Κεντροαριστερά περνάει μέσα και από την επιτυχή διεκδίκηση του προοδευτικού προσήμου. Και δημόσιες τοποθετήσεις όπως αυτές του κ. Παρασκευαΐδη δεν βοηθούν, ίσα ίσα θα αξιοποιηθούν στο έπακρο, όπως ήδη έγινε από κυβερνητικής πλευράς, για να πλήξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι επόμενες δοκιμασίες

Τέτοιες δημόσιες τοποθετήσεις προκαλούν παράλληλα ένα ακόμη πλήγμα: θολώνουν την εικόνα του νέου, σύγχρονου, προοδευτικού κόμματος, απαλλαγμένου από παθογένειες του παρελθόντος, μακριά από λαϊκισμούς, με ανάδειξη νέων στελεχών, με άλλη νοοτροπία και πολιτικό ήθος, που ο Νίκος Ανδρουλάκης σταθερά επιδιώκει να αναδεικνύει ως χαρακτηριστικά του «δικού του» ΠΑΣΟΚ.

Οι δύσκολες ασκήσεις εξισορρόπησης αντίρροπων δυνάμεων θα συνεχιστούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ καλείται να υπερασπιστεί ταυτόχρονα το προοδευτικό πρόσημο, το κοινωνικό προφίλ, την επιδίωξη να εμφανίζεται ως παραγωγική και υπεύθυνη αντιπολίτευση σε επόμενα δύσκολα νομοσχέδια, όπως αυτό για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT