Ομόφυλα ζευγάρια: Στόχος του Μαξίμου τα 120 «ναι»

Ομόφυλα ζευγάρια: Στόχος του Μαξίμου τα 120 «ναι»

Παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Θα ψηφιστεί στις 12 Φεβρουαρίου

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έλαβε χθες το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα και να το δίνει σε δημόσια διαβούλευση. Πλέον η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται προς τους βουλευτές και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου, όταν και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αλλωστε, με τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου οι αναποφάσιστοι βουλευτές, που έλεγαν «να το δούμε πρώτα και μετά θα αποφασίσουμε», θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να αποσαφηνίσουν τη στάση τους. 

Η βούληση του Μαξίμου είναι τα «ναι» στο νομοσχέδιο να φτάσουν περί τα 120, κάτι εφικτό με τους συσχετισμούς σήμερα, αφού 94 βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει πως θα το υπερψηφίσουν, ενώ από τους 33 αναποφάσιστους οι 17 δεν αποκλείουν να κινηθούν θετικά. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή η «μαγιά» είναι πάνω από 110 βουλευτές και τις επόμενες μέρες εικάζεται πως μπορεί να αυξηθεί παραπάνω, προσεγγίζοντας τους 120. Πρόκειται για έναν αριθμό που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το σημείο εκκίνησης, όπου σχεδόν οι μισοί βουλευτές της Ν.Δ. δήλωναν αρνητικοί. 

Παραμένει ο Μ. Βορίδης

Η αλλαγή του κλίματος αποτυπώθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου η ατμόσφαιρα, σύμφωνα με πηγές, ήταν υπέρ το δέον καλή, με 14 συνολικά υπουργούς να λαμβάνουν τον λόγο και να μιλούν για το θέμα. Τα βλέμματα εστράφησαν στον μόνο αρνητικό, τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αντίθεσή του με τρόπο κόσμιο και θεσμικό, κάτι που εκτιμήθηκε από όλους. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» με το πέρας της συνεδρίασης πως «οι απόψεις του Βορίδη ήταν γνωστές πριν γίνει υπουργός». Η φράση επιβεβαιώνει τα όσα έγραφε η «Κ» πριν από λίγες ημέρες για τα σενάρια αποχώρησης του Βορίδη από το υπουργικό. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και ο Βορίδης θα μείνει κανονικά στο πόστο του. 

Ομόφυλα ζευγάρια: Στόχος του Μαξίμου τα 120 «ναι»-1
Βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παραμείνουν χαμηλοί οι τόνοι έως την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η μεταρρύθμιση συζητήθηκε χωρίς ακρότητες», εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή «ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης», τις οποίες σέβεται. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οσον αφορά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κρατηθούν πολύ χαμηλά οι τόνοι. Ενα 24ωρο μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας πως σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας, αλλά και των διαφωνούντων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες», είπε για τη συζήτηση που προηγήθηκε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή «ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης», τις οποίες σέβεται. Παράλληλα, όμως, τόνισε πως «ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα». 

Το βασικό επιχείρημα

Κεντρικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη είναι πως το νομοσχέδιο «προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από τους πολλούς» και «δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού». Παράλληλα επανέλαβε πως «δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης και η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών». Η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, ασφάλεια. «Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας να έχουν ελευθερία;», διερωτήθηκε. «Η χώρα ανήκει εις τη Δύσιν, όπως τόνισε και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι’ αυτό και όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποδίδει σημασία στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», είπε. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Νταβός. Εστιάζοντας στο κλίμα που εισέπραξε, σημείωσε πως «είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη, περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος». Και αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για ενίσχυση των πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ανακοινώσεις Ζαχαράκη – Χατζηδάκη για τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ, ένα μέτρο πουμ όπως είπε, αφορά περίπου 75.000 πολίτες ετησίως και θα έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023.

Αρνητικό το Πατριαρχείο

Θέση κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών πήρε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που με ανακοινωθέν παραπέμπει στη δεσμευτική απόφαση της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιούνιο του 2016. «Η Εκκλησία δεν αποδέχεται διά τα μέλη αυτής σύμφωνα συμβιώσεως του αυτού ή ετέρου φύλου και πάσαν άλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου του γάμου» ως «της εν Χριστώ ενώσεως ανδρός και γυναικός», η οποία «συνιστά μίαν μικράν Εκκλησίαν ή μίαν εικόνα της Εκκλησίας». 

Ταυτόχρονα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι «τα συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη της Εκκλησίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μετά ποιμαντικής ευθύνης και εν Χριστώ αγάπης». Πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχαν διαψεύσει ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT