Εντός και Εκτός: Σπαρτιάτες και ελληνικά, μια ασύμβατη σχέση

Εντός και Εκτός: Σπαρτιάτες και ελληνικά, μια ασύμβατη σχέση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ανάμεσα στις ημερομηνίες που η Αγκυρα δεν ξεχνάει ποτέ είναι κι εκείνη του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ. Ετσι, χθες, ο Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, περιέγραψε την επερχόμενη 29η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Αγκυρας στους «Τούρκους Ομογενείς» της «Δυτικής Θράκης» και στον «δίκαιο αγώνα τους». Φυσικά, πέρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπάρχουν και αναφορές σε όλα τα κρατικά μέσα (Αναντολού, TRT κ.λπ.) για την 29η Ιανουαρίου ως ημέρα ένδοξης αντίστασης. Υπενθυμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι τα ζητήματα της μειονότητας παραμένουν για την Αγκυρα αμετακίνητα από την κορυφή της τουρκικής ατζέντας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το ξέρω ότι δεν θα σας αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά χθες μία ακόμη σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών ο Χάρης Κατσιβαρδάς, μάλιστα με βολές κατά του προέδρου Βασίλη Στίγκα. Υπενθυμίζεται πως πρώτος είχε με ανάλογες αναφορές ανεξαρτητοποιηθεί ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Η είδηση έχει ενδιαφέρον μόνο για τις ελληνικούρες των αντιμαχόμενων Σπαρτιατών, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά ενδεχομένως να μην είναι και η μητρική γλώσσα τους. Ο κ. Στίγκας, υποστηρίζει σε επιστολή του ο κ. Κατσιβαρδάς, «δεν ενδοιάζει να ψευδολογεί κατ’ εξακολούθησιν και να συκοφαντεί ιταμώς παν πρόσωπο το οποίο φαντασιώνεται, ανεδαφικά, ότι αποτελεί, κατ’ αυτόν “εσωκομματικό εχθρό” του». Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό το κάνει «ακόμη και ενώπιον των ανωτάτων Δικαστικών Αρχών». Με βάση αυτό το τελευταίο, ορισμένοι εικάζουν ότι η ανεξαρτητοποίηση ενδεχομένως συνιστά προσπάθεια να διασωθεί κοινοβουλευτικά από ενδεχομένως επικείμενη δικαστική απόφαση να ακυρωθεί η είσοδος του μορφώματος στη Βουλή, μετά τις γνωστές αναφορές Στίγκα για σκιώδη αρχηγία Κασιδιάρη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθας Ψαροπούλου, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών, έδωσε στην εξεταστική επιτροπή ορισμένα μαθήματα ήθους. Αρχισε την κατάθεσή της προχθές όρθια λέγοντας «μιλάω εκ μέρους της κόρης μου, με απόλυτο σεβασμό για εκείνη και τους υπόλοιπους αδικοχαμένους επιβάτες», και όταν ολοκλήρωσε και ήρθε η στιγμή της αποχώρησής της από την αίθουσα, θα περίμενε κάποιος από τα μέλη της επιτροπής να εγερθούν σε ένδειξη έστω συμβολικού σεβασμού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Γεγονός δεύτερο: Οπως προκύπτει και από όσα είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, υπάρχουν «αρμόδιοι φορείς, επιχειρήσεις, κρατικές υπηρεσίες» που ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα να αποστείλουν έγγραφο υλικό απαραίτητο για την πρόοδο των εργασιών της εξεταστικής. «Θα σταλεί εκ νέου υπόμνηση σε όλους και σε τόνο κατεπείγοντος. Και μάλιστα, το ίδιο είχε γίνει και προς κάποιες υπηρεσίες και τηλεφωνικά», ανέφερε ο πρόεδρος. Αλλά δεν κατονόμασε εκείνους που απρεπώς καθυστερούν. Γεγονός τρίτο: Χθες κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train. Οποιος ανέμενε να αρχίσει την κατάθεσή του με μια έστω τυπική έκφραση λύπης για το τραγικό δυστύχημα, είδε τις προσδοκίες του να διαψεύδονται. Κάθε συνεδρίαση της εξεταστικής θυμίζει τα τραγικά συμβάντα, αλλά και το γεγονός ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε μεγάλο έλλειμμα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη, όπου στις 2 Φεβρουαρίου θα μεταβεί για τα επόμενα βήματα της θετικής ατζέντας ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ συνοδεύεται με ομάδα επιχειρηματιών. Στις 11 Μαρτίου, ακολουθεί και ο πολιτικός διάλογος υπό την ευθύνη της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ενώ κάποια στιγμή, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα αρχίσει και ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας. Ολα αυτά, βέβαια, θα περάσουν από την κρησάρα των ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα συναντηθούν στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου στην Τουρκία και μετά στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Τι θα βγει από όλα αυτά; Δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η διαιώνιση της νηνεμίας στο Αιγαίο παραμένει κέρδος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρέπει να μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ και να έχουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μπορούν, αν το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του ΕΣΥ, να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα εκτός ωραρίου». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Χθες και όχι το 2013. Πρόκειται για εξαγγελία που ακούγεται από το 2013. Εντεκα χρόνια δεν είναι και μια αιωνιότητα. Κουβέντα να γίνεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT